Hlavní obsah

Obrácený koláč z krvavých pomerančů a mandlové mouky

Hodnocení:
(27)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
střední

Krvavé pomeranče jsou krásné a trochu tajemné – nikdy nevíte, jaký vzor najdete pod slupkou. Vždy ale omamně voní a jsou plné vitaminů, proto je v sezoně kupuji často. Tenhle koláč s velkým podílem mandlové mouky potěší milovníky intenzivní hořkosladké chuti. Je totiž přímo nasáklý kořeněným pomerančovým sirupem.

Ingredience pro:
1 formu
Na koláč budete potřebovat:
  • 3 krvavé pomeranče
  • 3 vejce
  • 140 g hnědého cukru
  • 120 ml oleje
  • 160 g hladké špaldové mouky
  • 120 g mandlové mouky
  • 40 g pomerančové marmelády
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 špetka soli
Na kořeněný sirup:
  • 2 krvavé pomeranče
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 1 celá skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • 4 ks hřebíčku
Na vymazání formy a k podávání:
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrnek 33% smetany ke šlehání
Článek

Mandlová mouka je označení pro loupané mleté mandle – koupíte ji hotovou, nebo si ji můžete lehce vyrobit doma. Celé neloupané mandle povařte asi minutu ve vroucí vodě, sceďte a oloupejte, jde to velmi snadno. Nechte proschnout a poté rozmixujte najemno.

Postup

Krok 1: Dortovou formu zlehka vymažte máslem a vyložte papírem na pečení (díky máslu papír lépe přilne na stěny formy). Oloupejte pomeranče, nakrájejte je na tenčí kolečka (šťávu zachyťte) a rozložte je na dno formy. Rozpalte troubu na 180 stupňů.

Krok 2: Mezitím v míse pečlivě prošlehejte vejce s cukrem do pevné světlé pěny. Postupně vešlehejte olej a nakonec pomerančovou marmeládu, sůl a skořici.

Krok 3: K našlehané vaječné hmotě prosejte mouku s práškem do pečiva a sodou, přidejte mouku z mletých mandlí a zlehka stěrkou vypracujte těsto. Nalijte ho na pomeranče do formy a dejte péct.

Krok 4: Zatímco se těsto peče, připravte si sirup. Do malého rendlíku nalijte zachycenou šťávu z pomerančů, přidejte vymačkanou šťávu z dvou pomerančů a ostatní ingredience na sirup. Zvolna vařte, až se část tekutiny odpaří a šťáva získá sirupovitou konzistenci. Odstavte, nechte zchladnout a odstraňte koření. 

Krok 5: Po 45 minutách vyzkoušejte pomocí špejle, zda je koláč propečený – případně pečte ještě pár minut. Upečený koláč vyjměte z trouby a hustě propíchejte špejlí. Na povrch pomalu nalijte polovinu sirupu a až se vsákne, přidejte i druhou polovinu. Nechte vychladnout ve formě.

Krok 6: Pak koláč vyklopte a můžete začít ochutnávat. Servírujte s kopečkem šlehačky.

Rada: Koláč při pečení průběžně kontrolujte, kdyby začal povrch zlátnout moc brzo, přikryjte ho alobalem.

Pokud máte rádi exotičtější chuť, připravte si džem z kiwi a pomeranče.

ynezorPumanzeSaNyknalC
17. 3. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.