Hlavní obsah

Ochablé svaly pánevního dna netrápí jen ženy! Máme tipy pro vás i partnera

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Ochablé pánevní svalstvo může za množství komplikací. Předejděte problémům!Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochablé pánevní dno s sebou nese nepříjemné zdravotní problémy, zejména inkontinenci. Posilovat ho je dobré především preventivně. A platí to i pro muže.

Článek

Ženy trápí povolené svalstvo dna pánevního zejména po porodu a s přibývajícím věkem, u mužů se zas mohou problémy objevit mimo jiné po operaci prostaty, kdy se týká až každého třetího operovaného. Na rozdíl od ochablého břicha nebo povoleného zadečku zde nejde jen o problém estetický, ale ryze funkční.

„Může za to nadváha, nošení těžkých břemen, dále chronický kašel nebo zácpa,“ vyjmenovává Markéta Brožová, hlavní trenérka fitness center pro ženy Contours. Rovněž vzhledem k dnešnímu neaktivnímu životnímu stylu nejsou tyto svaly tak pružné a aktivní.

„Jejich funkcí je podpora vnitřních orgánů (udržují je ve správné poloze) a střev, kontrola močení a vyprazdňování. Také zabezpečují sexuální funkci, kooperují s hlubokými zádovými svaly, příčným břišním svalem, bránicí a dalšími svaly,“ vysvětluje Markéta Brožová.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Máte v pozdnějším věku prblém s inkontinencí? I zde může být příčinou ochablé pánevní svalstvoFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Co vám hrozí?

Mezi nejčastější následky dysfunkce svalů pánevního dna patří inkontinence (únik) moči. „Močová inkontinence je problémem hlavně u žen, statistiky říkají, že jí trpí až 20 procent. To ovšem neznamená, že by se vyhýbala mužům. Udává se, že v populaci může být až 5 procent inkontinentních mužů,“ říká MUDr. Jan Pokorný, primář urologického oddělení Nemocnice v Karlových Varech.

Mezi další zdravotní následky ochablých svalů dna pánevního patří inkontinence stolice, neplodnost, bolesti v oblasti pánve, narušená funkce pánevních orgánů, bolesti kyčelních kloubů a bederní páteře či potíže s vyprazdňováním. Oslabení svalů narušuje i váš sexuální život, může vést ke ztrátě intenzivního sexuálního prožívání, k bolesti při pohlavním styku, u mužů k erektilní dysfunkci, dokonce až k impotenci.

„Nemusí jít ovšem jen o ochablé svalstvo. Někdy jsou svaly v pánevní oblasti ztuhlé a v křeči. Tento stav není u mužů dobrý pro prostatu ani pro bederní páteř,“ dodává Markéta Brožová.

Na co pozor

Věk nezastavíte, průběh těhotenství či porodu si rovněž těžko naplánujete. Jsou ale faktory, které ovlivnit můžete, a problémům s ochablým svalstvem tak předcházet. Na místě je například odpovědný přístup k řadě běžných onemocnění, jako jsou záněty močových cest, gynekologické záněty, chřipka, různé virózy či dráždivý kašel. Pokud je přecházíte, dlouhodobě zatěžujete i hluboké svaly dna pánevního.

Foto: Kzenon, shutterstock.com

Cílené cviky dokážou v tomto směru hodně jako prevence i jako léčebný postupFoto: Kzenon, shutterstock.com

Zpozorněte rovněž, pokud máte sedavý způsob života, zejména v kombinaci s nízkou pohybovou aktivitou, nebo naopak fyzicky náročnou práci. Nesvědčí mu ani výrazné změny hmotnosti a obezita, stejně jako špatné stravovací návyky a zácpa. Pozor na kouření, některé léky, zejména uvolňující křeče a vedoucí k relaxaci příčně pruhovaného svalstva (antidepresiva, antiparkinsonika). Riziko inkontinence mohou zvyšovat i některé sporty, například vzpírání, karate nebo trampolíny.

Aktivně do boje

Posilování není jen prevencí před problémy v pozdním věku, dobrá kondice pánevního dna se vám odvděčí například zmírněním bolestí zad či zlepšením prožívání sexu. K účinné prevenci patří praktikování Kegelových cviků, u žen posilování s vaginálními kuličkami. Pomoci může i cvičení pomocí elektrické stimulace svalů nebo posilování pomoci speciálních rehabilitačních pomůcek, které se zavádějí vaginálně či análně.

Posilujete svaly pánevního dna?

Načítám