Hlavní obsah

Odlehčené letní jídlo: Ricottové noky s rajčaty

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne italské noky, nejspíš si vybavíte bramborovou klasiku. Málokdo už ale zná ty ricottové, malfatti. Pojďte je s námi vyzkoušet! Jsou úžasně jednoduché a do horkých dní jsou jako stvořené.

Článek

Jak je v italské kuchyni zvykem, vystačíte si vlastně jen s pár chuťově výraznějšími surovinami, v tomto případě ricottou, špenátem, rajčaty a chilli. A to, jestli do omáčky přidáte i trochu masa, nebo noky uvaříte ve vývaru a ten jen zredukujete, zahustíte máslem (jak na to, se dozvíte tady) a dochutíte bylinkami, necháme na vás.

Špenátové malfatti s rajčatovou omáčkou

Na 4 porce potřebujete: 1 lžíci másla, 1 šalotku, 100 g čerstvého špenátu, sůl a pepř, muškátový oříšek, 250 g ricotty, 50 g strouhaného parmezánu, 1 vejce a 1 žloutek, 75–100 g semolinové mouky

Na omáčku: 2 stroužky česneku, olivový olej, chilli vločky, 1 plechovku krájených rajčat, čerstvou bazalku a parmezán k podávání

Postup: Na másle zpěňte jemně nakrájenou šalotku. Přidejte špenát a nechte spařit. Osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku a nechte vychladnout. Vymačkejte přebytečnou tekutinu a pokrájejte. V míse smíchejte ricottu, parmezán, vejce, žloutek a semolinu a promíchejte. Vmíchejte špenát a podle potřeby ještě i semolinovou mouku, hotové těsto drží pohromadě, ale je měkké. Podložku poprašte moukou a pomocí dvou lžic z těsta tvořte noky, které klaďte do mouky. Nechte asi 1 hodinu odležet v lednici, noky budou při vaření lépe držet.

Nyní pojďme na omáčku. Česnek nasekejte najemno a zpěňte na olivovém oleji. Přidejte chilli, zpěňte a vmíchejte rajčata. Zredukujte. Noky uvařte v osolené vodě, trvá to asi 2 minuty. Podávejte s rajčatovou omáčkou, posypané bazalkou a hoblinkami parmezánu.

Tak co říkáte? Vyzkoušíte je taky?

Reklama

Související témata:

Načítám