Hlavní obsah

Odřezky zeleniny nevyhazujte! Takhle si z nich vypěstujete další porce

 

Reklama

Jaro za oknem přímo vybízí k pěstování všeho možného. Kromě kouzlení s klíčky a semínky můžete sáhnout i po odřezcích zeleniny nebo využívat některé druhy opakovaně. Připravte si dózičky, misky a trochu trpělivosti.

Článek

Nejrůznější zelené výhonky, klíčky, zkrátka mladé rostlinky mají v sobě spoustu živin, které na jaře přijdou vhod. Radili jsme vám, jak si v klidu domova opatřit vlastní klíčky a také jsme vám přinesli tip, jak s nimi pak naložit.  Dnes si posvítíme na některé druhy zeleniny, ze kterých se dá vyždímat dvakrát více, než si myslíte.

Princip je snadný: ze zbytků zeleniny za pomoci vody vyraší mladé výhonky, které můžete ihned konzumovat. Potřebujete k tomu jen kousek místa na parapetu (jižní strana je lepší, na severní to potrvá trochu déle) a nějaké nádobky. Hezky vypadají skleněné či porcelánové, ale dobře poslouží i kelímky od sýrů či jogurtů.

Skrojky zeleniny, malou cibuli nebo jednotlivé stroužky česneku ponoříte do vody a nic jiného neděláte, jen denně doléváte vodu a zhruba každé tři dny ji úplně vyměníte a dózy vymyjete. Prvních několik dní se nic neděje, ale po týdnu uvidíte náznaky úrody a po dvou týdnech se vám parapet skutečně zazelená.

Sklízíte a jíte průběžně – odstřiháváním výhonků. Nať mrkve z odřízlé hlavičky vyroste jen jednou, ale výhonky z cibule nebo česneku můžete odebírat průběžně i několik týdnů. Vyrostlý základ řapíkatého celeru nebo mladých cibulek můžete přenést i do záhonu a těšit se na další, i když slabší, úrodu.

Pustíte se do druhotného pěstování? 

Reklama

Související témata:

Načítám