Hlavní obsah

Jak spřátelit psa a kočku? 6 jednoduchých tipů pro chovatele

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodli jste se rozšířit svou chlupatou smečku o nového miláčka a teď stojíte před závažnou otázkou: Jak zařídit, aby spolu vycházeli? Zásadní je být v pohodě a věřit, že když budete dodržovat pár pravidel, všechno si časem sedne a z chlupáčů se stane nerozlučná dvojka.

Článek

Aby se z nich stali parťáci, je nejspíš snem každého majitele, který se rozhodl chovat psa i kočku. Nejsnazší je, když si pořídíte kotě a štěně najednou. Jinak platí, že dospělý pes snáze přijme kotě než dospělá kočka štěně. Nic ale není nemožné a s trochou úsilí a dobrého naladění se dá zvládnout všechno. Čeho se při seznamování držet?

1. Kočce zařiďte úkryt a ostříhejte drápky

Kočka musí mít k dispozici několik únikových míst pro případ, že jí setkání se psem nebude příjemné. Ideální je místo někde nahoře, odkud bude moci psa nerušeně pozorovat a sama přijít na to, že není nebezpečný. „Kočka si zakládá na své volnosti, což bychom měli, samozřejmě v určitých mezích, respektovat a nechat ji, ať se seznámí svým tempem a podle svých pravidel,“ vysvětluje Tereza Lukášová, majitelka úspěšně spřáteleného kocoura Silvestra a psa Rockyho. Kočce také zkraťte drápky, protože by mohla psíka poranit.

2. Každému dejte vlastní misku

Každý by měl mít svou misku: jednak nejedí stejné krmivo (kočičí je bohatší na tuk a bílkoviny, pes po něm může přibírat), jednak na sebe nebudou žárlit a při jídle se pošťuchovat. „Časem si samozřejmě nastaví vlastní a individuální pravidla – můj pes a kocour třeba běžně a rádi pijí ze stejné misky, i když má každý svou a své místo,“ říká Tereza Lukášová.

Foto: Anna Hoychuk, Shutterstock.com

Přátelé na život a na smrt? Nic není nemožné!Foto: Anna Hoychuk, Shutterstock.com

3. Kočičí toaletu umístěte z dosahu psa

Pamatujte i na umístění kočičího záchodu. „Měl by být z dosahu pejska, protože někteří milují kočičí exkrementy,“ vysvětluje Petra Chramostová z chovatelské stanice Pet-Pet Bull v Křešicích. Výkaly samy o sobě psíkovi uškodit nemusejí, ale stelivo v toaletě ano.

4. Nespěchejte a buďte v pohodě

Obrňte se trpělivostí a dobrou vůlí a přijměte fakt, že seznámení bude nějakou dobu trvat. Poskytněte zvířatům dostatek času. Nechte je, aby si k sobě našla cestu, nenuťte je k osobnímu kontaktu násilně, především kočku by takové jednání mohlo jen rozmrzet.

A také zapracujte na svém psychickém rozpoložení – když budete nervózní, zvířata to vycítí a znejistí, seznamování se pro ně potom může stát stresovou situací, což může celý proces zhoršit nebo protáhnout.

Foto: Zapylaiev Kostiantyn, Shutterstock.com

Buďte hlavně v pohodě a nestresujte sebe ani zvířata zbytečným tlačením na piluFoto: Zapylaiev Kostiantyn, Shutterstock.com

5. Stanovte pevná pravidla

Prvnímu setkání byste samozřejmě měli být přítomní a rozhodně byste neměli zvířata nechávat o samotě. Kočce i psovi stanovte pravidla a trvejte na jejich dodržování: Když jsou poslušní, nešetřete pochvalou ani pamlsky. Kočka by například neměla na psa prskat, pes by na ni zase neměl štěkat nebo ji honit (pokud už nejsou kamarádi a není to v rámci hry).

„Symbióza vznikla až po pár týdnech, kdy bylo namístě i zvýšení hlasu – upozornění, že se nový člen bude respektovat a bude u nás doma mít své místo,“ popisuje své zkušenosti Marie Mlčochová, majitelka chovné stanice Immortal Hond v Šebkovicích, která před časem ke své psí smečce přibrala toulavou kočku.

Za každý maličký pokrok si mazlíci zaslouží malou „prémii“. „Osvědčilo se mi odměňovat u obou žádoucí chování – například když jde kocourek k pejskovi, jemně ho očuchá, otře se, je přátelský nebo pejska v klidu pozoruje, pořádně chválím a odměním i dobrůtkou. Stejně tak pejska chválím, když je v přítomnosti kocourka klidný a jemný,“ přitakává Tereza Lukášová.

6. Oběma měřte stejným metrem

Ani jedno zvířátko by si nemělo připadat ukřivděně. Proto je nezbytně důležité chovat se k oběma stejně, ani jednomu nenadržovat, zkrátka měřit oběma stejným metrem – co se pozornosti týče. Takže když pohladíte jednoho, pohladíte i druhého, totéž platí pro pamlsky, hraní nebo krmení.

A co když to nejde

Než si do rodiny pořídíte dalšího chlupáče, je výhodné prostudovat, jak by si spolu mohla daná plemena sednout, případně se informovat přímo u chovatele. Pokud se potom k sobě pes a kočka i přes všechnu snahu pořád chovají nevrle, můžete zkusit terapeuta nebo trenéra. Může se také stát, že si zkrátka nesednou a s myšlenkou toho, že budete sdílet domácnost s pejskem a kočičkou, se budete muset rozloučit.

Reklama

Načítám