Hlavní obsah

Originální věšák na klíče, který poslouží i jako vzkazovník

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praktické věci můžou i zdobit! Když klíče pověsíte do rámečku místo fotky, nejenže budou zajímavým prvkem předsíně, ale ještě je vždycky před odchodem jednoduše najdete.

Článek

Možná se vám někde v šuplíku povalují klíče od sklepa, náhradní od domu, ty malé od střešního boxu na auto či od kufrů, případně od babiččina bytu… Pokud se v nich nevyznáte, klíče si označte, poradíme vám jak.

Klíče však můžete mít hezky srovnané a na očích. A nejen to! Na speciální držák si můžete pověsit třeba sluneční brýle a další drobnosti. Plochu rámečku, kde by normálně byla fotka, jsme také využili, a to jako vzkazovník. Zaznamenáte si tam věci, na které nemáte zapomenout, tak i zprávy pro zbytek rodiny, že jste vyvenčili psa nebo že mají děti vynést koš. Druhá varianta držáku je podstatně snadnější – jen s háčky na klíče, ovšem vtip zůstává.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Budete potřebovat především rámeček. Velikost si zvolte podle množství klíčů, my jsme použili 13 x 18 cm. Důležité je, aby měl rám rovnou plochu, kam se budou lepit věšáčky. Ty jsou efektní ozdobou především proto, že jde o hlavy plastových zvířátek, konkrétně dinosaurů. Určitě se povalují v krabicích s hračkami dětí, nebo si je kupte v hračkářství; sada těch nejlevnějších stojí do stovky. Myslete na to, že by měli mít dlouhý krk.

Moderní trendy diktují metalické odstíny, tak si ještě pořiďte lesklou stříbrnou nebo zlatou barvu, nejlépe ve spreji. Provázek by měl ladit s rámem. Pokud zvolíte snadnější verzi věšáku, budete potřebovat dekorativní háčky se samořezným závitem.

Varianta se vzkazovníkem

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Nejprve nabarvěte zvířátka. Pokud zvolíte sprej, doporučujeme použít jednorázové gumové rukavice, a především podložku. Výborně funguje malířský igelit v roličce.

Jakmile dinosauři uschnou, je třeba je rozřezat. Záleží na materiálu, ale jestli jsou hračky uvnitř vyplněné gumou, půjde to opravdu ztěžka. Použijte ostrý nůž a dávejte si pozor na prsty!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Teď je na řadě upevnění stužky v horní části. Z rubové strany rámečku připevníte oba konce pomocí připínáčků tak, aby byl provázek co nejvíc napnutý.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Nakonec přilepíte nabarvené hlavy zvířátek na spodní část rámu a necháte je důkladně zaschnout. Vnitřní sklo nebo plast rámu zůstane na místě, jen odstraňte zadní dřevěnou destičku, která přidržuje fotografii.

Tím výroba končí a můžete dekorovat. Na provázek pověste, co potřebujete, třeba sluneční brýle. Malými kolíčky připevníte cokoli, na co nemáte zapomenout. Rovněž fix, kterým budete psát vzkazy, bude vždy na stejném místě – zavěšený.

Věšák hotový za pět minut

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Na tuto bleskovou variantu budete potřebovat jakýkoli, nejlépe hodně dekorativní rám, z něhož vypreparujete vnitřní držák fotky. Pacičky, které ji drží, ohněte tak, aby netrčely ven.

Pro zavrtání ozdobných háčků budete muset nejprve udělat dírky. Jde to dobře připínáčkem. Předtím si důkladně rozvrhněte, případně vyměřte místa, kam věšáky přijdou.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Postupně do každé dírky zavrtávejte háčky. Jde to trošku ztuha. Hlavně se soustřeďte na to, aby háček netrčel nakřivo.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

To je všechno! Nejjednodušší ozdobný věšák na klíče může putovat na stěnu.

Víte, že se z rámečků dají tvořit i další věci? Třeba držák na čelenky a sponky.

Reklama

Načítám