Hlavní obsah
3,6
(36)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Zralé ostružiny už pomalu padají z keřů svojí vlastní vahou a ranější odrůdy hrušek jsou na tom podobně. Zkuste spojit lehce nakyslou ostružinovou chuť se sladce navinulou hruškovou – výsledek bude prostě dokonalý. A to nejen v koláčích, ale i v „marmeládě“.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 skleniček
  • 800 g ostružin
  • 400 g hrušek
  • 600 g cukru krupice
  • 7 g citrusového pektinu
  • 1 lžička citronové šťávy
Článek

Postup

01.

Zahradní ostružiny (lesní nejsou příliš vhodné, jejich tuhý střed nejde rozvařit) rozmačkejte šťouchadlem na brambory a zasypte cukrem. Nechte asi hodinu odstát, aby pustily šťávu. Mezitím očistěte hrušky a nastrouhejte je nahrubo.

02.

Přidejte k ostružinám a pozvolna vařte asi 25 minut, dokud směs nezhoustne a nezíská konzistenci kaše. Vhodný je hrnec s velkou plochou dna – přebytečná tekutina se bude lépe odpařovat. Během varu sbírejte pěnu tvořící se na povrchu – nejenže kazí estetický dojem, ale ostružinová „marmeláda“ by se pak rychleji kazila.

03.

Odeberte do misky asi jednu naběračku ovocné hmoty a metličkou do ní vmíchejte citrusový pektin. Takto obohacenou směs vraťte zpět do hrnce a ještě asi dvě minuty provařte, až zavařenina začne želírovat (tuhnout). Přidejte citronovou šťávu a promíchejte.

04.

Naplňte vyčištěné skleničky, pevně je uzavřete víčkem a dnem vzhůru nechte vychladnout.

Tip

Džem můžete ochutit i špetkou mletého badyánu!

A co jiné marmelády a džemy? Zkoušeli jste třeba meruňkovou marmeládu?

Reklama

Načítám