Hlavní obsah

Otoskleróza: nemoc, která postihuje sluch i u mladých lidí

Foto: 9nong, Shutterstock.com

Foto: 9nong, Shutterstock.com

Reklama

Otoskleróza je nemoc postihující vnitřní ucho a bývá poměrně častou příčinou ztráty sluchu. Projevuje se problémy se sluchem, šelestem či pískáním v uších, potíže se postupně zhoršují a může dojít až k ohluchnutí.

Článek

K určité degeneraci kůstek vnitřního a středního ucha dochází u většiny lidí v pozdním věku. Otoskleróza ale postihuje mladé lidi přibližně mezi třicítkou a čtyřicítkou. Onemocnění je dáno geneticky, u žen se vyskytuje dvakrát častěji než u mužů. Předpokládá se, že by na vznik nemoci mohly mít vliv hormonální změny, například dospívání, v těhotenství nebo i během klimakteria.

Rizikovým faktorem je také onemocnění spalničkami (virus spalniček nejspíše aktivuje dané geny a dojde k onemocnění).

K degenerativním změnám dochází zejména na třmínku, který je součástí vnitřního ucha. Zjednodušeně řečeno se nemůže správně hýbat, a tak je porušen převod zvukových vibrací do hlemýždě.

Příznaky

Nejčastějším příznakem jsou poruchy sluchu nebo jeho ztráta. Potíže se vyskytují obvykle v obou uších, i když v každém mohou mít různou intenzitu. Zhruba dvě třetiny nemocných pociťují takzvaný tinnitus, čili šelest či hučení a pískání v uchu, které v podstatě nepřestává. Vzhledem k tomu, že jde o postižení, které vzniká blízko centra rovnováhy, mohou se u části nemocných objevit závratě nebo motání hlavy.

Inkubační doba

Nemoc se rozvíjí postupně, nemá inkubační dobu. Potíže vznikají postupně podle degenerace kostí vnitřního ucha.

Léčba

Potíže se léčí operací, kdy se namísto nefunkčního třmínku použije jeho náhrada, protéza. Dokáže nahradit jeho funkci a přenášet zvukové vibrace do vnitřního ucha. Tak lze zcela vrátit ztracený sluch. Dobrou zprávou navíc je, že úspěšnost operací je veliká. Téměř 90 % pacientů udává po operaci zlepšení sluchu a 50–70 % uvádí zmírnění nebo úplné vymizení pískání či šelestu v uchu.

Mírnou otosklerózu je možné léčit používáním naslouchátek.

Foto: perfectlab, Shutterstock.com

Poruchy rovnováhy a závratě lze ovlivnit léky proti závratímFoto: perfectlab, Shutterstock.com

Vyšetření

Nemoc diagnostikují specialisté, nejčastěji ORL lékař. Kromě vyšetření provede také sluchové testy (audiogram a tympanogram), někdy pomohou i zobrazovací metody, například CT.

Komplikace

Možnou komplikací operace patří vytvoření tzv. perilymfatické píštěle, která se projevuje poškozením sluchu nebo závratěmi a je nutná další operace. Neléčená otoskleróza vede k úplné ztrátě sluchu.

Prevence

Nemoci v podstatě nelze předejít, jediné, co je možné ovlivnit, je nákaza spalničkami, před kterými chrání očkování.

Otoskleróza

  • Popis - Onemocnění vnitřního ucha, které vede ke ztrátě sluchu.
  • Příznaky - Poruchy, ztráta sluchu, šelest, hučení v uších, závratě
  • Inkubační doba - Nemoc se rozvíjí postupně.
  • Léčba - Chirurgické zavedení protézy do ucha, léky proti závratím, naslouchadla
  • Smrtnost - Na nemoc se neumírá.
  • Prevence - Očkování proti spalničkám, které jsou rizikovým faktorem nemoci, jinak jí předcházet nelze.

Reklama

Související témata:

Načítám