Hlavní obsah

Jak si ulevit od bolesti? Mačkejte třetí oko i bod u palce

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Vyzrát na bolest jde nejen za pomoci růžových pilulek. Pokud chcete tělu dopřát klid, ale nekrmit ho chemií, vsaďte na bylinky, reflexní body i uvolňující koupele.

Článek

Bolest umí ochromit, ať jde o migrénu, namožené svaly nebo křeče při menstruaci. Stejně jako léky na ni ale umí vyzrát i řada čistě přírodních postupů. Co může přinést kýženou úlevu, pokud nechcete tělo ládovat chemií nebo nemáte právě potřebné medikamenty po ruce?

Akupresurní body

Přepadla vás náhlá bolest hlavy? Zkuste ji zastavit dříve, než se rozjede naplno. Východní medicína již tisíciletí bojuje s bolestí pomocí akupresury, mačkání speciálních tlakových bodů na těle. Bod proti bolesti máte přímo na čele mezi obočím. Říká se mu třetí oko, a když ho zkusíte přerušovaně mačkat přibližně po dobu třiceti vteřin až minuty, měla by bolest hlavy ustoupit, stejně tak počínající migréna i celková nervozita a napětí. Podobnou službu vám poskytne i bod na ruce, který se nachází mezi palcem a ukazovákem, tam, kde končí měkká tkáň a nahmatáte kost. Mačkání tohoto bodu zažene i škrábání v krku.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Východní medicína věří v samoléčebné schopnosti těla, stimulace tlakového bodu vás může zbavit třeba bolesti hlavyFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Tlaková místa na uších

Akupresurních bodů proti bolesti máte na těle celou řadu, hodně jich je například na uších. Na tlak v hlavě platí masáž lalůčků, ta prý pomůže i při nedostatku sebedůvěry. Pokud vám v hlavě hučí, zkuste promačkat linii kolem celého ucha tam, kde přisedá k hlavě. To přináší úlevu i při počínající infekci uší z koupání nebo silného větru.

Květy rostlin i esenciální oleje

Nejen naši předkové věděli, že léky na téměř všechny neduhy lze najít v přírodě. Máta, heřmánek, tymián nebo rozmarýn se hodí nejen do kuchyně, ale i pro psychický relax a právě i úlevu od bolesti. V krizových chvílích pomůže promnout lístky nebo květ rostliny mezi prsty, opakovaně přivonět a potírat postižená místa. Může vás to zbavit bolesti hlavy, ale i rýmy či pocitu vyčerpání. Podobně můžete používat i hotové esenciální oleje, malá lahvička jako první pomoc se vejde do každé kabelky. Pokud vás trápí bolesti hlavy, vyberte si rozmarýn, neroli, bazalku nebo kardamon.

Foto: Malikov Aleksandr, Shutterstock.com

Heřmánek pomůže na bolest, uleví také podrážděnému žaludku, krku i ucpanému nosu, prospívá i vlasům a pokožceFoto: Malikov Aleksandr, Shutterstock.com

Bylinné čaje

Stejně dobře zafunguje připravit si z bylinek čaj, v létě klidně studenou limonádu. Vsaďte například na čerstvé listy meduňky, uleví při migréně, menstruačních křečích, trávicích obtížích, pomáhá i zklidnit a celkově harmonizovat. Bylinné čaje ale mohou přinést úlevu i při namožených svalech. „Pro prevenci křečových problémů využijete například ty, které pročistí cévy a prokrví končetiny, jako je pelargonie či gotu kola neboli pupečník asijský. Pro dodání minerálních látek a zlepšení kvality cévních stěn a prokrvování můžete využít čaj z květu kaštanu nebo plodů jeřábu oskeruše,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná. „Pro zlepšení celkové činnosti svalů využijete tinktury a výtažky z pupenů topolu či třezalky, zlepšení nervových tkání v končetině pomůže zabezpečit gemmoterapeutikum z bělotrnu a javoru babyky,“ dodává bylinkářka.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Teplota vody je věda. Moc chladná či horká vás rozproudí, uvolnit pomůže voda o teplotě 37 až 42 stupňůFoto: goodluz, Shutterstock.com

Uvolňující koupele

Do ozdravných bylinek se můžete dokonce naložit. Koupel lze připravit z čerstvých i sušených bylin, koupíte ale i hotové soli a koupelové koncentráty. Pomohou s bolavými svaly a klouby, namoženými zády, uvolní i napětí ze stresu. Blahodárné účinky má ale už jen samotné naložení do teplé vody. „Teplá voda uvolňuje svaly, podporuje krevní oběh a redukuje množství kyseliny mléčné v těle, což jsou faktory, které urychlují regeneraci i hojení svalů,“ vysvětluje PhDr. Jana Kočí z Katedry wellness a výživy při Vysoké škole tělesné výchovy a sportu Palestra. Voda by měla mít mezi 37 a 42 stupni, myslete i na pohodlnou polohu, při které se uvolní krční páteř a trapézové svaly. Ty má většina lidí z práce i kvůli nesprávnému nošení tašek zatuhlé, což je častou příčinou bolesti vrchní části páteře, bolesti hlavy a migrén.

Hřejivé náplasti

Když není vana po ruce, můžete proti bolesti použít prohřívací náplasti s rostlinnými výtažky. Uleví během pár hodin od zatuhlých zad, svalové horečky nebo úporných svalových křečí. Ty se hodí přibalit do batohu třeba před náročným výletem nebo sportovním výkonem.

Reklama

Načítám