Hlavní obsah

Pískání v uších jako diagnóza aneb Co způsobuje tinnitus?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po bujaré noci na rockovém koncertě hučí v uších asi každému. Je to nepříjemné, ale do druhého dne je to pryč. Co ale dělat ve chvíli, kdy pískání nebo šum v uších nepřestává? Může za tím být nejen problém v uchu, ale i blokády mezi obratli, potíže s cévami nebo psychická nemoc.

Článek

Většině lidí jednou za čas píská v uchu. Pokud nepříjemný zvuk za chvíli odezní, nikdo to neřeší. Co ale dělat, když v jednom nebo obou uších píská neustále nebo se zvuk vrací? Takový stav může být přímo k zešílení.

Nesnesitelné zvuky, které nikdo jiný neslyší

Tinnitus je pískání, šelest či hučení, které slyšíte pouze vy. Zvuk je zcela individuální. „Může být vnímán jednostranně, v obou uších či v hlavě. Potíže se vyskytují buď permanentně, nebo nárazově. Zpravidla je pacienti více vnímají v klidu a tichu, nejčastěji večer při usínání,“ uvádí na svých stránkách Thomayerova nemocnice v Praze. Nejenže zvuk otravuje život, ale navíc může způsobovat bolest hlavy, zhoršení sluchu i potíže s usínáním. A nejde o nic výjimečného – v Česku trpí tinnitem zhruba 600 tisíc lidí.

Léčba: k lékaři jděte co nejdřív

Pokud se problém projeví na víc než několik minut anebo se vrací, vyrazte na ušní. Existují dva typy tinnitu: akutní a chronický, přičemž akutní se vyřeší většinou okamžitě. „Mnohé případy se daří odstranit velmi efektivně až zázračně. Mezi takové lze zařadit mazovou zátku, cizí těleso ve zvukovodu, zánět zvukovodu či chronický zánět středouší v podobě tekutiny. Ta vzniká při letu letadlem nebo nedostatečnou funkcí Eustachovy tuby buď při zánětu nosohltanu či dutin, nebo při alergiích s otokem sliznic,“ vyjmenovává Marek Plánička, vedoucí lékař ORL z kliniky Canadian Medical. Do chronického stadia však může tinnitus přejít velmi rychle a následky jsou poté často nevratné!

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Lékař velice pečlivě prohlédne uši a začne se pídit po příčině nesnesitelných zvukůFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Jak se léčí chronický stav

Když přijdete k lékaři až po pár týdnech nebo měsících, šance na návrat do normálu se významně snižují. Pokud se nepodaří najít a odstranit příčinu, vede se léčba způsobem pokus–omyl. „Zkouší se třeba nízkoenergetické laserové terapie nebo takzvané maskování: spočívá v užití pomůcky podobné sluchadlu pro nedoslýchavé, která vysílá stejný tón o stejné intenzitě, jako je tinnitus, a tím se ‚vypne‘ vjem pískání. Další možností u výrazně obtěžujících až invalidizujících stavů je psychiatrická medikace nebo mentální trénink, který sice pískání neodstraní, ale odfiltruje jeho negativní emoční složku,“ vysvětluje Marek Plánička.

Příčiny tinnitu: páteř, cévy nebo nádor?

Tinnitus není nemoc sama o sobě, ale příznak vyvolaný nejrůznějšími příčinami. Zádrhel vůbec nemusí být v uchu. Zvuky často způsobí zánět či úraz v oblasti hlavy nebo hlasitá hudba, a to jak ve sluchátkách, tak na koncertech, případně skřípnuté nervy a blokády v krční páteři. Někdy jsou na vině degenerativní změny na páteři anebo rovnátka, která změnila skus čelistního kloubu. Ve stáří se tak projeví i nadužívání léků, Thomayerova nemocnice uvádí např. kyselinu acetylsalicylovou, nesteroidní antirevmatika či antibiotika. Mezi příčiny patří i cévní změny, jako je zúžení, ztráta pružnosti nebo ateroskleróza, výkyvy krevního tlaku, chronický stres, neurologická onemocnění či nádor na mozku. K základním vyšetřením neutuchajícího ušního šelestu proto patří i magnetická rezonance.

Tinnitus a psychika: deprese a nespavost

Nedaří-li se dlouho odhalit příčinu, může být pacient odeslán k psychiatrovi. Některé duševní choroby, například schizofrenie, způsobují i sluchové halucinace, které se dají za ušní šelest zaměnit. Tinnitus může být tak nesnesitelný, že psychické problémy může i způsobovat – vede k snížení koncentrace, nedostatku spánku, depresím a úzkostem.

Co pomáhá na pískání v uších 

Vzhledem k různým příčinám tinnitu se nedá doporučit jeden univerzální lék. Když lékaři neodhalí žádnou vážou příčinu, kterou by bylo třeba odstranit, zkuste určitě masáž na odblokování krční páteře, akupunkturu či běžně prodejné kapky, tabletky nebo čaje.

Foto: Archiv firem

Zleva: Volně prodejný lék Tebokan, který je určen k léčbě různých typů tinnitu, 30 tablet, 299 Kč (sLéky). Bylinné kapky Tinnistop proti pískání, hučení a šumění v uších, 50 ml, 154 Kč (Gemmoterapie)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Bylinný čaj Hučení v uších, 100 g, 79 Kč (PegraStore). Doplněk stravy Aurecon proti pískání v uších, 30 tablet, 202 Kč (lékárny Benu)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Bylinná kúra Hučení v uších, 50 g, 49 Kč (Kopra). Extrakt Cabachiote proti pískání v uších, 50 ml, 450 Kč (Inca Botanica)Foto: Archiv firem

Některé zdravotní potíže a nemoci jsou záhadné. Víte třeba, co je to disociativní porucha?

Související témata:

Načítám