Hlavní obsah

Spalničky: Většinou banální, ale komplikace jsou smrtelné

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Spalničky byly díky očkování považovány za téměř vymýcenou nemoc. Problém ale je, že stále více lidí očkování odmítá, navíc se po 20 letech od vakcinace výrazně snižuje množství protilátek v krvi. Proto počet nemocných prudce narůstá a s tím i riziko vážných komplikací.

Článek

Spalničky jsou velmi nakažlivé virové onemocnění, které se šíří kapénkami, vzduchem nebo přímým kontaktem s nemocným.

Příznaky spalniček

Onemocnění se projeví asi 10–12 dní po nákaze zvýšenou teplotou, kašlem, rýmou, zarudnutím a slzením očí, následně po dalších asi 3–7 dnech i červenou vyrážkou, která přetrvává asi týden.

Nejdříve se pupínky objevují v oblasti hlavy a krku a postupují na trup a končetiny. Jako první se objeví skvrnky v ústech. Nemocný je nakažený několik dní před objevením vyrážky a několik dní poté.

Vyšetření a léčba

Lékař spalničky obvykle pozná pohledem na kůži, jinak je lze potvrdit laboratorním vyšetřením krve. Skutečná léčba neexistuje, jedná se o virózu, takže antibiotika jsou k ničemu, předepisují se až při komplikacích. Nemocný by měl ležet, mít dostatek tekutin a odpočinku. V případě horečky, která je pro spalničky typická, podávejte běžné léky na snížení – nejčastěji s obsahem ibuprofenu či paracetamolu.

Foto: fotohay, Shutterstock.com

Zkušený dětský lékař pozná spalničky na první pohledFoto: fotohay, Shutterstock.com

Očkování jako prevence

Zásadní prevencí je očkování, provádí se spolu s vakcinací proti zarděnkám a příušnicím, a to mezi 13. a 18. měsícem života. Přeočkovává se jednou dávkou ve věku pěti let. Zda jste proti onemocnění chráněni, lze zjistit rychlým laboratorním vyšetřením protilátek proti spalničkám z krve. Test si musí každý zaplatit sám, vyjde zhruba na 550 korun.

Foto: PhotobyTawat, Shutterstock.com

Očkování se může zdát zbytečné, jenže spalničky nejsou banální: Vážné komplikace nejsou časté, zato mohou být fatálníFoto: PhotobyTawat, Shutterstock.com

Komplikace spalniček - u dětí i dospělých

Ve třetině případů dochází ke komplikacím, nejčastěji u malých dětí ve věku do pěti let a pak u dospělých nad 20 let. Problémem mohou být kožní hnisavé infekce související s tím, že vyrážkou narušená kůže je náchylnější k bakteriální nákaze. Častý je zánět středního ucha a může dojít až ke ztrátě sluchu. Objevují se i trávicí obtíže, zápal plic a závažná encefalitida (zánět mozku) – obě tyto komplikace občas skončí smrtí. Nejobávanější je vzácné onemocnění mozku (Dawsonova choroba), které se třeba až po deseti letech nečekaně objeví jako následek prodělání spalniček: Mozek postupně vypoví službu a postižený nakonec zemře.

Nemoci přibývá

Spalniček přibývá. Mohlo by se zdát, že není třeba růst takhle banálního onemocnění řešit. Problém ale je, že banální není. Až ve 30 procentech případů dochází ke komplikacím, nejznámější je infekce ucha a následná ztráta sluchu – ale to je jen maličkost ve srovnání s těžkým poškozením mozku, které také hrozí.

Spalničky

Popis: Spalničky jsou velmi nakažlivé virové onemocnění, které se šíří kapénkami. Jednu dobu byly díky očkování téměř vymýceny, problém ale je, že čím dál tím více lidí odmítá očkování proti nim.

Příznaky: Nejdřív zvýšená teplota, kašel, rýma, zánět spojivek, po 3–7 dnech se objeví červená vyrážka. Nejdříve se pupínky objevují v oblasti hlavy a krku a postupují na trup a končetiny.

Inkubační doba: 10–12 dnů, ale někdy je uváděno i 7–18 dnů.

Léčba: Léčí se zejména příznaky doprovázející nemoc, především horečka. Protože jde o virové onemocnění, lékař předepíše antibiotika pouze v případě, kdy jsou třeba na léčbu přidružených problémů.

Smrtnost: dvě procenta

Prevence: očkování

Odborná spolupráce: MUDr. Dušan Zhoř, praktický lékař z Kyjova

Reklama