Hlavní obsah

Zánět středního ucha: rýma vás může připravit i o sluch

Foto: megaflopp, Shutterstock.com

Foto: megaflopp, Shutterstock.com

Chladné počasí nahrává virovým onemocněním, kterým se pak opravdu daří. Kromě krku nebo nosu jsou ohroženy i uši. Hrozí jim nepříjemně bolestivý zánět, ale také trvalá ztráta sluchu.

Článek

Trápí vás pár dní rýma a bolavý krk a pak se k tomu přidá i nepřirozený tlak a ostrá bodavá bolest v uších? Máte zřejmě co do činění se zánětem středního ucha. Obvykle trápí malé děti, ale nevyhýbá se ani dospělým – je to nejčastější ušní choroba.

Příčiny a příznaky zánětu středního ucha

Pro zánět středního ucha je typická náhle vzniklá intenzivní pulzující bolest v ušní oblasti, zalehlé ucho, zhoršené slyšení, horečka, může se dostavit nechutenství, zvracení, průjem, celková nevůle a výtok z ucha. Okolí boltce může být začervenalé, a dokonce může částečně ochrnout tvář.

Tomuto stavu většinou předchází zánět nosohltanu a nachlazení provázené rýmou, ale může to být i následek spály či spalniček. „Důvodem onemocnění je průnik infekce z nosohltanu Eustachovou trubicí do středního ucha. Tam se městná hlen nebo hnis, který nemůže odtékat, a tak napíná bubínek. Urputné bolesti se zhoršují většinou v noci a vleže,“ vysvětluje MUDr. Karel Sláma, ORL specialista z Ústí nad Labem.

Infekce se nemusí zastavit ve středním uchu a může napadnout i ucho vnitřní. Tehdy nemocný pociťuje celkovou slabost, nevolnost až na zvracení a ztrátu rovnováhy.

Babské rady: obklady ze soli a česneku

Co dělat, když vás při rýmě rozbolí ucho? Rozhodně si nestrkejte nic přímo do ucha! Mohli byste si poleptat kůži zvukovodu, případně blokovat odtok hnisu. Soustřeďte se na obklady. Naše prababičky doporučovaly pokrájet na plátky stroužek česneku, obalit nahřátým kapesníkem a přiložit k bolavému uchu. Místo česneku lze do obkladu užít i cibuli, která má rovněž antibakteriální účinky, petrželovou nať nebo hrubou sůl. Osvědčuje se i chladivý obklad.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Zánět středního ucha často začíná obyčejnou rýmou a bolestí při polykáníFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Léčba

K lékaři rozhodně jděte, pokud se podezření na zánět středního ucha týká malých dětí. Co se týče dospělých, mohou chvíli vydržet s domácí léčbou. Pokud však máte veliké bolesti a stav se nelepší, vyhledejte otorinolaryngologa (ORL). Ušní lékař zjistí, zda jde skutečně o zánět ucha, v případě nutnosti propíchne bubínek, aby mohl odtékat nahromaděný hnis, a často předepíše antibiotika.

Nejdřív uzdravte nos, uši se vyléčí samy

Během léčby je důležité pečovat o rýmu. „Předpokladem vyhojení zánětu ve středním uchu je dobrá průchodnost nosu a oplasknutí ústí Eustachovy trubice v nosohltanu. Doporučuji především včas zaléčit rýmu, tedy do nosu aplikovat nosní kapky,“ doporučuje celostní lékař Bohumil Ždichynec z pražské Polikliniky I. P. Pavlova.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Jen odborník posoudí, zda ucho jen bolí od rýmy, nebo se v něm už rozvinul zánětFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Komplikace: hluchota i zánět mozku

K léčbě přistupujte zodpovědně: záněty totiž mohou trvale poškodit sluch, způsobit vážné problémy v rovnovážném systému, tinnitus a hrozí také, že se neléčená infekce rozšíří až do mozku a propukne meningitida (= zánět mozkových blan). Z akutního zánětu se může stát i nepříjemný chronický zánět. Při komplikacích je nutná další antibiotická léčba a operace.

A jak odpovědět na častou otázku, zda je zánět středního ucha nakažlivý? Nakažlivé jsou viry či bakterie, ale to, zda způsobí problémy zrovna v uchu, není vůbec jisté – takže zánět jako takový přenosný není.

Prevence: správná léčba rýmy

Jedním ze základů prevence i léčby ušních zánětů je důsledné léčení rýmy, a proto se soustřeďte na nos a dutiny. „Doporučuje se především důkladné vyčištění nosu, aby byly horní dýchací cesty neustále průchodné, vhodné jsou například inhalace odvaru z heřmánku,“ přibližuje Bohumil Ždichynec. Lze použít i eukalyptus, řepík nebo mátu.

Zánět a rýmu můžete zmírnit výplachem nosu solným roztokem (2,7 g soli na 3 dl vlažné vody): plastovou injekcí nebo aplikátorem, který seženete v lékárně, vstřikujte vodu co nejhlouběji do nosu a pak ji vykašlejte ústy nebo nechte odtéct druhou nosní dírkou. Procedura je to nepříjemná, ale velmi účinná – rozpouští hleny a mírní otok i zanícení sliznic.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Jedinou účinnou prevencí je posilování obranyschopnostiFoto: Billion Photos, Shutterstock.com

Jak na časté záněty středního ucha

Trpíte záněty horních cest dýchacích a ušními záněty často? Pak musíte pořádně posílit imunitu – přiměřeným sportováním a otužováním i dostatkem důležitých vitaminů. „V chladném období můžete zapojit také saunování, vydatnější odpočinek, případně vybrané přírodní doplňky stravy,“ radí Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma.

V zimě dávejte pozor na průvan, mrazivý vzduch dýchejte ideálně přes šálu, pozor na přesušení sliznic přetopeným prostředím. Důslední buďte při vysoušení uší po sprchování nebo návštěvě bazénu. A naučte se správně smrkat: často a důkladně, ovšem rozhodně ne silou. Agresivní smrkání přetěžuje citlivé sliznice i cévky, a je-li noc ucpaný, můžete vzniklým tlakem zanést nákazu dále směrem do dutin a uší.

Zánět středního ucha

  • Popis - Hnisavý zánět, který postihuje oblast středního ucha (za bubínkem). Často vznikne jako následek nachlazení a rýmy.
  • Příznaky - Náhlá silná bolest v uchu, horečka či zvýšená teplota, zalehlé ucho, zhoršené slyšení, nechutenství, pocity na zvracení, závratě; bubínek může sám prasknout a z ucha pak vytéká hlen či hnis.
  • Léčba - Kapky do nosu, léky proti bolesti a horečce. Je-li to nutné, prořízne lékař šetrně bubínek, aby se uvolnil tlak v uchu. V případě potřeby předepíše antibiotika. Při komplikacích a chronických zánětech jsou někdy nutné i chirurgické zákroky.
  • Statistika - Jedná se o nejčastější ušní chorobu a do tří let věku jí onemocní nejméně jednou tři čtvrtiny dětí.
  • Prevence - Posilování imunity a pečlivá léčba rýmy: kapky, inhalace, pravidelné smrkání.

Rýma se léčí podle toho, co ji způsobilo. Jak léčit různé druhy rýmy?

Reklama