Hlavní obsah

„Ovoce andělů“, které obsahuje zázračný enzym. Jíte ho?

Foto: saschanti17, Shutterstock.com

Foto: saschanti17, Shutterstock.com

Reklama

Papája je exotické ovoce a patří k těm nejzdravějším. Ne nadarmo se jí říká andělské ovoce. Víme, proč ho zařadit do jídelníčku!

Článek

Na spalování tuků, ošetření ran, proti zánětlivým onemocněním, na opar i trávení. To všechno dokáže zázračný enzym papain, který obsahuje papája. Tropické plody připomínají svým vzhledem načervenalou hrušku. Ovoce pochází ze Střední Ameriky, kde bylo pojídáno už indiánskými kmeny. Papája obsahuje minimum kalorií, zato velké množství bílkovin, vlákniny a spoustu vitaminů. Její pravidelná konzumace je dobrou prevencí před chorobami srdce a chrání i před vznikem nádorů. Blahodárně ale působí i na spoustu jiných zdravotních problémů. Víme, které to jsou!

Na bolest v krku i akné

Papája obsahuje kyselinu listovou, draslík, vápník, hořčík, železo a fosfor. Sto gramů dužiny dodá tělu až 103 procent doporučené denní dávky vitaminu C. Není proto divu, že skvěle pomáhá proti nachlazení. Díky vysokému obsahu provitaminu A je také vhodná jako součást jídelníčku při kožních onemocněních, jako jsou ekzémy nebo akné. Kromě toho dokáže „zázračný“ enzym papain zmírnit i bolest svalů po náročném cvičení, díky němu se lépe zotavují.

Pro lepší trávení

Papain také štěpí bílkoviny. Co to znamená? V dnešní době má spousta lidí problémy se zužitkováním bílkovin, které pak hnijí ve střevech a způsobují nejrůznější trávicí problémy, kožní nemoci a alergie. Papain pomáhá potraviny lépe strávit, a tím zajišťuje tělesným buňkám přísun skutečně hodnotných živin. Specialisté také tvrdí, že papája je dobrým pomocníkem při obnovování správné žaludeční mikroflóry, například po delší léčbě antibiotiky.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Papája obsahuje spoustu vitaminů a revitalizuje buňky. Je proto dobrá při nachlazení a angíněFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Na vředy i střevní problémy

Papája se v alternativní medicíně doporučuje snad při všech trávicích nepříjemnostech, které existují. Pomáhá totiž neutralizovat žaludeční kyselinu, čímž pomáhá s hojením žaludečních a dvanácterníkových vředů, účinkuje proti pálení žáhy. Je vhodná i při problémech se žlučníkem či slinivkou. Nedozrálé plody papáji zase chrání organismus před střevními infekcemi, jako je třeba infekční průjem. Díky antioxidantům také dokáže zmírnit všechny typy zánětů.

Foto: absolutimages, Shutterstock.com

Enzymy z papáji pomáhají také na bolesti kloubůFoto: absolutimages, Shutterstock.com

Ošetřuje rány a popáleniny

Díky protizánětlivým účinkům se papain používá také v léčbě popálenin a poranění kůže, kde hrozí riziko infekce. Papain rozkládá bílkoviny, a tím zbavuje ránu odumřelých tkání, které zamezují hojení a růstu nové tkáně. Papája se využívá i při léčbě chronických ran, jako jsou například bércové vředy nebo proleženiny.

K snídani, svačině i večeři

A jak tedy tohle ovoce andělů nejlépe konzumovat? Pokud si na ní chcete pochutnat začerstva, měli byste dbát na to, aby byla na pohmat spíš měkčí. Zralé plod mají vyšší cukernatost, a proto i lahodnější chuť. Papáju oloupejte a vyškrábejte semínka, která se sice jíst dají, ale nejsou nijak zvlášť chutná. Oloupanou papáju si můžete dát třeba s jogurtem a müsli, jako domácí smoothie nebo ji nakrájet do svěžích letních salátů, a to i těch s masem. Vyzkoušejte ji třeba s drůbeží nebo krevetami.

Foto: Tatiana Bralnina, Shutterstock.com

Plody papáji jsou nejen zdravé, ale i chutné a dají se jíst na různé způsoby. Chutnají skvěle i k masuFoto: Tatiana Bralnina, Shutterstock.com

Jíte papáju? Nebo teprve začnete?

Reklama

Načítám