Hlavní obsah

Druhy rande. Jaké mají výhody a nevýhody?

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Randění je příjemná část seznamování a budování vztahu. Vše samozřejmě může zkrachovat hned po první či druhé schůzce, ale také nemusí. Ale některé druhy rande jsou rizikovější než jiná.

Článek

Vyrazit si s někým na večeři, na skleničku nebo do kina? Dá se předem odhadnout, jak první schůzka dopadne, jestli to bude nejhorší rande v životě, nebo vznikne šance na něco víc? Není rande jako rande... Přečtěte si, jaká rizika a jaké výhody mají jednotlivé druhy schůzek.

1. Rande naslepo

Je to schůzka, kterou jste si dohodli přes internet nebo jakoukoli seznamku. Moc toho o sobě nevíte, jen to, co jste si stihli po síti prozradit. A proto je takové setkání poněkud psychicky náročné. Nevíte, co čekat, zda to, co vám o sobě prozradil, je pravda, zda vámi nebude zklamaný... Nervozita samozřejmě ovlivňuje komunikační schopnosti, jste tak trochu v křeči a v takovém rozpoložení se dá rande snadno pokazit.

Krok do neznáma je to ale pro oba, takže nikdo není ve výhodě. Je to fér a jde jen o to, jak se umíte vyrovnat s určitou mírou stresu. A jednoznačnou výhodou je i to, že když cokoli selže, už se nemusíte nikdy vidět. Nespojuje vás nic kromě online propojení, které lze kdykoli přerušit.

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Budu se mu líbit? A on mně? Cesta na rande naslepo bývá plná nervozityFoto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

2. Dohozené rande

Mám super kamaráda, ten by se ti mohl líbit... Přátelé a známí se promění v dohazovače a někoho vám doporučí. Tady je jedna velká výhoda: znají vás a pravděpodobně odhadnou, kdo by se vám mohl líbit. A mají vás rádi, takže vám nebudou chtít dohodit někoho, kdo za to nestojí.

Ale možná se oba cítíte tak trochu hloupě, jakoby neschopně, protože vám někdo rande „musel“ domluvit. Když to ale dokážete hodit za hlavu, může to dopadnout skvěle. Pokud ale přece jen ne, budete muset dohazovačům vysvětlovat proč, a to nemusí být vůbec příjemné. Bude potřeba hodně diplomatického umu, zvlášť jestli daného muže/ženu mají známí rádi.

3. Rande s dlouholetým známým

Znáte se roky. Chodíte kolem sebe, jste si sympatičtí, občas spolu pokecáte. Sice to mezi vámi nikdy nijak zázračně nejiskřilo, ale teď jste z různých důvodů skončili na rande. Není to sice láska jako z románu, ale víte, do čeho jdete, a nehrozí trapné ticho.

Nevýhoda ovšem tkví v tom, že pokud jiskra léta nepřeskočila, asi se to nezmění. Nicméně láska nemusí být divoká a jasná od první vteřiny, dá se vybudovat, obzvlášť pokud vám už není dvacet. Když to ale nevyjde, vaše vztahy už pravděpodobně nebudou tak pohodové jako dřív. Tohle je asi největší riziko: nejenže nepřijde láska, ale zmizí i to, co mezi vámi bylo předtím.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Znáte se dlouho a máte si o čem povídat. Přeskočí jiskra?Foto: fizkes, Shutterstock.com

4. Uhnané rande

Je to někdo, po kom dlouho toužíte a dost jste se snažili dostat ho na rande. Jednoduše jste ho/ji uhnali. Teď ta chvíle konečně přišla, už vás neodmítá a někam spolu jdete.

Jasná nevýhoda tkví v tom, že má nad vámi trochu navrch, protože o něho/ji hodně stojíte, a může toho využít k manipulaci. Anebo už neměl/a sílu říkat „ne“ a je to vlastně spíš rande z milosti – a z toho nikdy nic moc dobrého nevznikne. Navíc také možná vás přestane tolik zajímat, když jste konečně dosáhli svého.

5. Náhodné rande

Seznamovací klasika: někde jste, někoho potkáte, padnete si do oka a je z toho rande na příští den. Je to asi nejlepší varianta. Schůzka je založená na vzájemných sympatiích, nejste ničím zatíženi a nikdo nad nikým nemá navrch. Jak to dopadne, to se samozřejmě uvidí.

Ale když to nedopadne, o nic vlastně nejde. Nikoho nezklamete, nikomu nebudete muset nic vysvětlovat a s daným člověkem už se nemusíte nikdy potkat.

Co je na první schůzce důležité? Nejde jen o to, co říkáte nebo jak vypadáte. Pozor také na řeč těla: Jaké pohyby na první rande nepatří?

Reklama

Načítám