Hlavní obsah

10 známek toho, že vám to ve vztahu klape na výbornou

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Jak se pozná fungující vztah? Že vám partner pravidelně říká „miluji tě“? Že vás zahrnuje drahými dárky? Ne! Že k sobě patříte, a že vám to doopravdy klape, poznáte podle mnohem obyčejnějších věcí. Takových, kterých si v každodenním shonu možná ani nevšímáte.

Článek

Je krásné dostávat pravidelně velké pugéty růží, slýchat denně vyznání lásky, užívat si divokého sexu, ale pravda je taková, že na tomhle vztah nestojí. A už vůbec to nemusí být známka toho, že vás doopravdy miluje, že je váš vztah ve výtečné kondici, a že spolu vydržíte, dokud vás smrt nerozdělí.

Tohle je 10 znaků hlubokého, pevného a dobře fungujícího vztahu, které se vám zjevují dennodenně. Většina lidí si jich ale bohužel nevšímá, protože nejsou tak efektní jako briliantové náušnice k prvnímu výročí. O jaké drobné skvosty jde?

1. Těšíte se domů

Po práci, po víkendu stráveném s kamarádkou, po vánočním večírku s kolegy, vlastně kdykoli, když odněkud míříte domů, se těšíte. Je to prostě místo, kde vám je dobře. A nemůže za to pohodlný gauč, ani film, který si chcete večer pustit, ale váš partner, kdo z bytu či domu dělá domov.

2. Nebojíte se

Že vás opustí, že si najde jinou, že vám bude nevěrný – nic z toho vás netrápí. Když vztah funguje, má pevné základy, tyhle obavy v něm nejsou. Když se váš muž zpozdí, nebojíte se, že někde flirtuje s tou hezkou novou kolegyní, ale spíš se bojíte, jestli se mu něco nestalo, nebo jestli ho nedrtí v práci šéf.

3. Plánujete

Plánujete, co budete dělat za týden, za měsíc, o Vánocích, letních prázdninách, za několik let. Máte nějakou společnou vizi, o které se bavíte, podnikáte různé kroky ke splnění vašich tužeb, jednoduše máte plány. Ve výsledku nejde o to, zda ta vysněná dovolená nakonec vyjde, nebo ne, ale o to, že jeden s druhým počítáte a sníte. Tak nějak automaticky a zcela přirozeně!

Foto: Iryna Kalamurza, Shutterstock.com

Jakékoli společné plány jsou dobrým znamenímFoto: Iryna Kalamurza, Shutterstock.com

4. Věříte si

Když nevypnete počítač a zůstane na něm otevřený váš e-mail nebo profil na sociální síti, nevadí vám to. Za prvé víte, že tam není nic, co by neměl váš protějšek vidět, a za druhé věříte, že ho ani nenapadne vám ho kontrolovat. To samé platí pro telefony, platební karty a další věci, které jednoduše nesdílíte jen tak s kdekým. Důvěra je totiž jeden ze základních pilířů opravdové lásky.

5. Hádky končí smírem

Samozřejmě, že se občas nepohodnete. A může to být i pořádná Itálie, koneckonců páry, které se hádají, bývají desetkrát šťastnější. Ale ať už se hádáte o cokoli, vždy to nakonec skončí smírem, tím, že se nějak dohodnete. Je to známka toho, že spolu umíte komunikovat, oba dva dokážete čas od času ustoupit, pravděpodobně nemáte ani problém se slovem „promiň“, nebojujete spolu o moc a o to, kdo má pravdu, ale snažíte se hledat kompromisy. A bez toho žádný vztah moc dlouho nevydrží.

6. Řeknete si cokoli

Mluvit o příjemných věcech umí každý. Ale probírat i choulostivá a citlivá témata, to už zvládne jen někdo, to samé platí i pro vyjádření nesouhlasu. Pokud tohle umíte, znamená to, že vůči sobě máte důvěru (svěříte se partnerovi i s tím, co byste jinému nikdy neřekli), víte, že vás ten druhý pochopí nebo se o to alespoň pokusí. Máte chuť na vztahu pracovat a posouvat ho (když se o problému mluví, je šance, že se najde řešení), jednoduše je váš vztah emočně intimní.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Mluvíte spolu otevřeně, přirozeně, beze studu? Super!Foto: fizkes, Shutterstock.com

7. Sex je fajn

Když spolu randíte teprve pár měsíců, nejspíš je to ve vaší ložnici pořádná divočina. Zamilovanost, neokoukanost, poblázněné hormony, to vše pomáhá dělat z milování vzrušující jízdu. Jestliže jste ale spolu už pár let, nejspíš je to o hodně klidnější. Že neumíráte touhou a někdy dáte přednost seriálu v televizi než dovádění v posteli? Rozhodně to není signál, že by na tom váš vztah nebyl dobře. Sex v manželství je trochu jiný. Když se milujete, pravděpodobně neomdléváte vzrušením, ale rozhodně si to oba užijete (7 SOS tipů, jak oživit sex, který vás přestává bavit) Pořád totiž funguje vzájemná přitažlivost, a navíc se znáte tak dobře, že víte přesně, jak toho druhého potěšit.

8. Jste rádi spolu i bez sebe

Máte věci, které vás spojují a baví. Díky nim spolu trávíte i volný čas a je jedno, zda hrajete šachy nebo společně pokořujete nejvyšší hory světa. Stejně tak ale máte každý něco svého, chvíle, které si užíváte jeden bez druhého. Ve vztahu je totiž důležité umět být spolu i bez sebe. Závislost na partnerovi totiž láska rozhodně není.

9. Vaše životy se prolínají

Aniž byste si toho všimli, každý z vás do vztahu něco přinesl. Nové přátele, rodinu, návyky, tradice a podobně. A vzájemně je vlastně přijímáte za své a už ani nepřemýšlíte, kde se vzaly. Vaše životy se jednoduše prolnuly, co bylo jeho, je nyní i vaše, a naopak.

10. Smějete se spolu i sobě

Umět se vzájemně rozesmát je nesmírně důležité. Ale ještě důležitější je umět si utahovat jeden z druhého, a to tak, aby to nebylo zraňující, ponižující ani zesměšňující. Děláte si občas legraci z toho, že váš partner nemá moc vlasů, a on to přijímá s úsměvem a možná si i sám přisadí? Opět to značí vzájemnou důvěru, ví, že ho nechcete ranit, ale prostě jen vtipkujete. A vy moc dobře víte, co už by bylo moc a tuhle hranici nepřekročíte. Znáte ho, víte, kde má slabá místa, a nemáte potřebu toho zneužívat.

Hodně lidí používá jako měřítko funkčnosti soužití, jak jim to klape v posteli. Víte ale kterých 6 věcí  je ve vztahu důležitějších než sex?

Reklama

Načítám