Hlavní obsah
3,3
(58)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

I když se vinná klobása tradičně připravuje hlavně v období Vánoc, skvělá je i na podzim, v čase vinobraní. Když ji upečete na lůžku z podzimních jablek a cibule, máte postaráno i o šťavnatou přílohu.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g vinné klobásy
  • 2 lžíce sádla
  • 4 ks cibule
  • 4 ks jablek
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 5 snítek čerstvého tymiánu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
Článek

Postup

01.

Vinnou klobásu rozdělte na čtyři stejně dlouhé části – v místě, kde ji chcete rozdělit, prsty zmáčkněte náplň, klobásu párkrát zakruťte a ostrým nožem oddělte. Z oddělených částí postupně zamotejte šneky a zajistěte je dvěma ostrými špejlemi zapíchnutými napříč. 

02.

Cibule oloupejte, rozkrojte na poloviny a poté nakrájejte na půlměsíčky silné asi půl centimetru. Jablka omyjte, odstraňte jádřince a také nakrájejte na půlměsíčky. Troubu rozehřejte na 180 °C.

03.

Ve velké pánvi rozpalte na střední teplotu lžíci sádla a klobásy na něm postupně krátce opečte, aby získaly zlatou barvu. Vyjměte a nechte chvíli stranou.

04.

Do uvolněné pánve přidejte ještě trochu sádla, vsypte cibuli, osolte ji, opepřete, přidejte čerstvý tymián, zvyšte plamen a za častého míchání opékejte dozlatova, potrvá to 8 až 10 minut. Až bude cibule rovnoměrně opečená do světlehnědé barvy, přidejte do pánve cukr a ocet a promíchejte. Nakonec vsypte i jablka – ty jenom opravdu krátce prohoďte s cibulí, aby se obalila omáčkou.

05.

Cibule s jablky přeložte do pekáčku (nemusíte ho nijak vymazávat), navrch rozložte předsmažené klobásy a ještě asi 10 až 15 minut zapečte v troubě. Ke konci pečení můžete troubu přepnout na 3 až 5 minut na gril, klobásu však přitom hlídejte, aby se nespálila. Podávejte s bramborovou kaší nebo čerstvou bagetou.

Tip: Staré kuchařky a internet radí vinnou klobásu před pečením krátce spařit ve vařící vodě, aby při pečení nepraskala – můžete to zkusit! Když klobásu před opékáním zlehka obalíte v hladké mouce, bude mít křupavější kůrčičku.

Máte rádi rychlá jídla z trouby? Vyzkoušejte rychlou anglickou snídani z jednoho pekáčku s vinnou klobásou, slaninou, vejci a rajčaty. A jestli chcete opravdovou delikatesu, dejte si krůtí roládu plněnou vinnou klobásou a slaninou.

Reklama

Související témata:

Načítám