Hlavní obsah
3,1
(81)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Máte rádi halušky s brynzou? Potom pro vás máme recept z téměř stejných surovin. Myslíme, že si pochutnáte a na přípravu vám postačí deset minut.

10 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 1 ks brambor
  • 80 g slaniny
  • 100 g ovčí brynzy
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička kmínu
  • 1 snítka čerstvého kopru
Článek

U některých receptů je složité napsat přesnou hmotnost surovin – každá brambora je jiná, každý má jiný apetit a i poměr brynzy a zakysané smetany si může každý vyladit podle chuti. Berte proto rozpis v tomhle receptu jako orientační.

Postup

01.

Rozpalte troubu na 200 stupňů. Velkou grilovací bramboru pořádně vydrhněte pod vodou kartáčkem, osušte a rozpulte. Dejte ji na plech vyložený papírem na pečení řeznou stranou nahoru, posypte kmínem a pečte, až změkne, zezlátne a naskáčou na ní puchýřky. Záleží na velikosti, ale trvá to poměrně dlouho. My ji pekli víc než hodinu. Brambory nemusíte potírat žádným tukem.

02.

V mezičase nakrájejte na kostičky slaninu (nejlépe oravskou) a na rozpálené pánvi ji opečte dokřupava.

03.

Ovčí brynzu v mističce rozmíchejte se zakysanou smetanou na hladký krém a už jenom čekejte, až se brambora upeče.

04.

Brynzu navršte na upečenou bramboru, posypte kostičkami křupavé slaniny a vychutnávejte nejlépe na zahradě nebo terase. Můžete přidat pažitku nebo kopr.

05.

Lásku k brynze doma bohužel s nikým nesdílím. Ostatní členové rodiny si na téměř upečenou bramboru přidají pořádný plátek sýra Raclette, nechají ho krátce rozpéct, a nakonec se podělíme o kostičky slaniny. A ještě jeden tip – překvapivě dobře se k tomuto jídlu hodí svěží bílé víno.

Jestli i vy máte rádi brynzu, vyzkoušejte také krupoto s pórkem a slaninou nebo brynzové pirohy se zakysanou smetanou.

Reklama

Související témata: