Hlavní obsah

Pes, hloh a kyseliny aneb Triky pro zdravé srdce

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete slyšet život? Pak stačí si tiše sednout a poslouchat tikot svého srdce. Zhruba sedmdesát tepů za minutu, během které jím projde pět litrů krve… Co dělat, aby vaše srdce zůstalo co nejdéle zdravé?

Článek

Kardiovaskulární choroby jsou metlou lidstva – jsou vepsány ve víc jak polovině úmrtních listů jako příčina smrti. Moderní doba a chaotický způsob, jakým žijeme, totiž srdci nesvědčí. Málo pohybu, zato neustálý stres, nezdravá strava, kouření, kila navíc… Jde s tím něco udělat? Tedy kromě toho, že se začnete hýbat a zhubnete? Ano, čtěte dál...

Bylinky, které svědčí srdci

Jestli je vaší první volbou nějaká přírodní metoda, pak vám napovíme, které bylinky mohou mít na vaše srdce zásadní vliv.

  • Hloh - na prvním místě se ocitl proto, že je uváděn jako univerzální bylinka „na srdce“. „Jestli chcete posílit srdce, pak si můžete připravit čaj z jeho lístků a květů. Stačí zalít jednu až dvě kávové lžičky byliny čtvrt litrem horké vody, nechat asi patnáct minut luhovat a pak scedit. Kůra pro srdeční posílení by měla trvat čtyři až šest týdnů, ve kterých popíjíte po doušcích hrnek čaje třikrát denně,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná.
  • Snížení tlaku - právě vysoký krevní tlak srdce zbytečně zatěžuje a má zásadní vliv na jeho kondici. Proto se vyplatí využít schopnost bylinek ho snížit. Sáhnout v takové chvíli můžete například po výše zmíněném hlohu, ale i po jmelí, klikvě, routě, plavuni vidlačce nebo srdečníku. Srdečník obecný snižuje i tepovou frekvenci a obecně zklidňuje.
  • Průchodnost cév a žil - aby se tělo dobře prokrvilo, musí být průchodné cévy, žíly i nejmenší kapiláry. A právě to pomohou udržovat a zlepšovat i bylinky. Například jahodník či maliník, šalvěj, řebříček, jalovec, přeslička, skořice, majoránka a kmín, ale třeba i ginkgo biloba, tedy jinan dvoulaločný. Ten vám pomůže, pokud máte neustále studené ruce a nohy, neboť se díky němu prokrví i konečky prstů. Vyhnout by se mu měly těhotné ženy a ti, kteří berou léky na srážlivost krve nebo antidepresiva.
  • Zklidnění - zdraví vašeho srdce rozhodně neprospěje nervování se, stresy a špatné spaní. Není tedy od věci sáhnout po bylinkách, které vám pomohou se uklidnit. Mezi takové patří rozhodně meduňka, levandule, lipový květ, ale třeba i srdečník obecný nebo pelargonie růžová. Ta pomůže pročistit cévy, podpoří léčbu anginy pectoris a celkově posílí věkem opotřebené srdce. Čaj z pár čerstvých lístků přivolá spánek lépe než nějaké pilulky.
  • Ředění krve - vysoká srážlivost krve a krevní sraženina je velkým rizikem při vzniku infarktu i mrtvice. Optimalizovat srážlivost pomůže tužebník jilmový nebo vrba bílá. Při riziku trombózy to může být i mateřídouška, měsíček, mařinka vonná, nebo květ ibišku či vřesu.
  • Snížení hladiny cholesterolu - základem prevence kardiovaskulárních chorob je i udržování zdravé hladiny cholesterolu. S tím vám pomůže čekanka obecná nebo bakopa drobnolistá, která je navíc i silným antioxidantem.
Foto: jennyt, Shutterstock.com

Univerzální bylinkou na posílení a správnou činnost srdce je hloh obecnýFoto: jennyt, Shutterstock.com

Pro co do lékárny?

Při snaze zlepšit zdraví srdce můžete zajít i do lékárny a koupit si některý z potravních doplňků. „Například těch, které přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi, tedy obsahují třeba monakolin K, který se získává z červené fermentované rýže, nebo rostlinné steroly,“ říká PharmDr. Ivana Lánová, vedoucí Benu Lékárny v Mladé Boleslavi. A dodává: „Preventivně bych doporučila užívat omega-3 mastné kyseliny, konkrétně kyselinu eikosapentaenovou a kyselinu dokosahexaenovou. Obě přispívají k normální činnosti srdce, pokud se konzumují v dávce alespoň 250 mg denně. A protože nám v našich zeměpisných šířkách chybí v jídelníčku ryby, může tyto přípravky užívat každý.“

Možná byste si měli doplnit i hladinu hořčíku. „Výsledky studií prováděných na velkých počtech osob ukazují, že dlouhodobý nedostatek hořčíku může vést k častějšímu výskytu vysokého krevního tlaku – hypertenze, poruchám srdečního rytmu a infarktům myokardu. Některé odborné práce vyzdvihují význam hořčíku při léčbě právě vysokého krevního tlaku,“ upozorňuje Prof. MUDr. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. z Ústavu ochrany a podpory zdraví Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Některé přípravky, které svědčí srdci, můžete koupit i v lékárněFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Ke zdravému srdci se proradujte

Kromě bylinek a přípravků z lékárny je skvělou medicínou na srdce také láska, pohoda, radost… Však dobře znáte pořekadlo, že mu to „zlomilo srdce“, „vzalo ho to za srdce“ nebo mu to „leží na srdci“. Lepší je si život zorganizovat tak, abyste se od srdce zasmáli, zaradovali a aby vám samou radostí srdce poskočilo… A jestli není ve vašem okolí momentálně nikdo, kdo by vaše srdce naplňoval příjemným, pořiďte si kočku – ta působí velmi uklidňujícím dojmem.

A jestli víte, že byste kromě věrné lásky a pomazlení potřebovali i trochu pohybu, kupte si psa. Společné procházky, které pes nutně potřebuje, jsou totiž vhodnou pohybovou aktivitou v každém věku. A jak uvedl i MUDr. Stanislav Šimek, CSc. z II. interní kliniky kardiologie a angiologie 1. LF UK a VFN v radách pro následnou péči o pacienty po infarktu: pes se může stát jistou náhradou životního partnera, tedy emočního zázemí, které přispívá k lepšímu psychickému stavu pacientů. Nezištná láska našich čtyřnohých společníků je tedy nejen příjemná, ale vysloveně i hojivá. Statistiky totiž praví, že jejich majitelé mají o třetinu vyšší šanci, že je nepostihne infarkt ani mozková mrtvice.

Jak o své srdce pečujete vy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám