Hlavní obsah

Dejte si prostor! 6 důvodů, proč vztahu prospívá nebýt spolu

Foto: iko, Shutterstock.com

Foto: iko, Shutterstock.com

Reklama

Mít si co říct, trávit společně čas, rozmazlovat se maličkostmi a ladit v posteli? To je pro partnerský vztah a rodinnou pohodu důležité. Ale co vlastní zájmy, přátelé a čas pro sebe? Že vám radíme spolu občas nebýt? Samozřejmě. Co tím získáte?

Článek

Na začátku vztahu se nemůžete jeden druhého nabažit, všechno děláte společně, představíte si kamarády, rodiny i domácí mazlíčky a snažíte se vzájemně nadchnout pro své koníčky. To je v pořádku. Z dlouhodobého hlediska by ale byla chyba neudělat si na přátele čas bez partnera, vzdát se zálib, které vaší drahé polovičce nesedly, a veškerý volný čas trávit jen s ním. Každý by měl mít nárok na osobní prostor. Rozdělit se není důkaz, že se nemáte dost rádi. Právě naopak. Nejde o to, netrávit spolu čas, ale netrávit spolu všechen čas. Proč je důležité nebýt pohromadě každou minutu a co to vztahu přinese?

1. Budete si vzácnější 

Vzpomínáte, jak jste se nemohly dočkat, až zaklapnete počítač a poběžíte vstříc společnému večeru či víkendu? Teď spolu můžete být kdykoli. Jak si nezevšednět? Jak se na sebe zase těšit? Když sem tam z blízkosti partnera zmizíte, zase pocítíte, jaké je to chybět si, a zároveň si uvědomíte, jak je vám doma v partnerově náručí dobře. Nejhorší je, když si přestanete být vzácní, jste jeden pro druhého samozřejmostí a necháte si stereotyp přerůst přes hlavu.

2. Získáte nová témata k hovoru

Komunikace je ve vztahu alfou a omegou. Jak ale chcete přinášet nová a zajímavá témata k hovoru, když se jeden od druhého nehnete? Můžete být stokrát spřízněné duše s naprosto stejným pohledem na svět, přesto by se do vztahu mohla časem vkrást nuda. Stýkat se s dalšími lidmi a podnikat věci každý zvlášť vám pročistí hlavu, získáte novou perspektivu, a navíc se zbavíte tlaku neustále jeden druhého bavit. Chcete riskovat, že vám témata jednoho dne dojdou, a budete si muset přiznat, že jste si už řekli všechno a je čas jít dál? (Ovládáte desatero správné komunikace?)

Foto: Ser Borakovskyy, Shutterstock.com

S holkami to bylo super, ale ti jejich chlapi jsou pěkní mamlasové. Jsem za tebe tak rádaFoto: Ser Borakovskyy, Shutterstock.com

3. Posílíte důvěru

Navěky budeme jen spolu, nikdy tě neopustím... Zní to trochu strašidelně a maniakálně? Minimálně lehce toxicky. Vztah musí stát na důvěře, na víře, že jste tu jeden pro druhého a můžete se na sebe spolehnout v dobrém i zlém. Jestli se však od sebe nehnete na krok, může to znamenat, že si dostatečně nevěříte, že pochybujete o partnerově věrnosti a nechcete jej pustit z očí – nebo on vás. A to by vám za chvíli lezlo krkem.

4. Uspokojíte všechny své role

Být partnerkou není vaše jediná role a vztah s milovaným není váš jediný. Jsou tu rodiče, kamarádi, kolegové, děti. Ti všichni vás mají rádi. Na začátku vztahu mají zamilovaní tendence „pálit mosty“ – silná prvotní zamilovanost jim nakukává, že nejlépe je jim s novou láskou. Chtít však po jednom člověku, aby naplnil všechny vaše sociální potřeby, je naivní. Ač jistě můžete s partnerem sdílet téměř vše, holčičí řeči s ním nikdy nepovedete. A co ve chvíli, kdy něco ve vztahu řešíte a potřebujete nezávislý názor nebo si prostě postěžovat?

Foto: Vadim Martynenko, Shutterstock.com

Viděla jsi poslední díl? Petr si myslí, že jsou to blbosti, tak jsem někdy ráda, že se zdrží v práciFoto: Vadim Martynenko, Shutterstock.com

5. Budete samy sebou

Abyste se cítily dobře mezi ostatními i ve vztahu, je důležité cítit se dobře samy se sebou. Svůj čas nemusíte využít jen na setkání s přáteli či rodinou, není třeba ho za každou cenu trávit bohulibě a být akční. Najděte si chvíle opravdu jen a jen pro sebe. Není nutné přijít se zásadní filosofickou myšlenkou, protančit se nocí, stihnout mani, pedi a naučit se francouzsky. Jde o to mít klid na knížku, pustit si seriál, který už prý není pro velké holky, nebo nemuset tajit, že jíte Nutellu polévkovou lžicí přímo ze sklenice. (Víte, jak se během století měnilo u žen trávení volného času?)

6. Získáte vyrovnanost a spokojenost

Četly jste knížku týdně, měly přehled o divadelních premiérách a milovaly plážový volejbal? Do téhle ženské se zamiloval. Tak by byla škoda ji ztratit a upozadit jen proto, že on radši chodí do kina a fotí krajinky. Nenechte si to, co máte rády, vzít kvůli tomu, koho máte rády. Můžete jen získat a i partner ocení, bude-li mít po boku vyrovnanou a spokojenou ženu, která má zajímavé záliby.

Ale pozor! Určete si pravidla

Máte pocit, že chtít čas pro sebe je sobecké a partnera se to dotkne? Nemělo by, děláte to pro společnou budoucnost. Je důležité, aby oddělený čas nepřevažoval nad společnými chvílemi a aby všichni členové rodiny měli pro sebe zhruba stejně. Dát si prostor neznamená, že jeden bude sedět doma a druhý skotačit s kamarády po horách nebo jezdit s kámoškami na wellness pobyty.

Souhlasíte? Nebo si myslíte, že netrávit čas spolu je časovaná bomba?

Reklama

Související témata:

Načítám