Hlavní obsah

Pigmentové skvrny řešte teď! Jaká metoda je úplně nejlepší?

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Když se uprostřed léta začnete zabývat pigmentovými skvrnami, je už trochu pozdě. Jednak proto, že na pigmentové skvrny nejlépe platí včasná prevence. Jednak procedury, které je dovedou odstranit, je nejlepší provádět v zimních měsících.

Článek

V létě si na ně zaděláte, a v zimě můžete vesele pracovat na jejich likvidaci. Řeč je o pigmentových skvrnách. Mnoho žen si na tmavé skvrnky vzpomene až ve chvíli, kdy jim vlivem slunečních paprsků opět vyvstanou na obličeji. Správná doba na jejich řešení je však právě teď. Pojďte se podívat, na jaké metody můžete vsadit.

Chemický peeling celkově zkrášlí pleť

Chemický peeling je v současnosti jedna z nejoblíbenějších metod korektivní dermatologie. Dokáže nejen vybělovat pigmentové skvrny, ale také účinkuje proti akné, projevům stárnutí kůže a zjemňuje hrubou pleť. Ideální čas na proceduru jsou právě podzimní a zimní měsíce, přijatelné je ještě časné jaro, v létě se provádět nesmí.

Aplikací chemického peelingu se postupně odlučují buňky povrchové vrstvy kůže a jsou nahrazovány čerstvou, svěží vrstvou buněk. Aby byly skvrnky odstraněny, je třeba proceduru opakovat alespoň čtyřikrát ve čtrnáctidenním intervalu. Cena za jedno ošetření se pohybuje od jednoho do dvou tisíců korun.

Nicméně pokud máte skvrnu na tváři již dlouho, a je tedy hluboko usazená, chemický peeling vám nepomůže, protože pracuje jen se svrchními vrstvami kůže. V tomto případě zauvažujte o dalších metodách.

Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Při chemickém peelingu je na obličej nanášená slabá kyselina. Dochází tak k odloupání jeho svrchní vrstvy a starých kožních buněk Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Pulzní světlo jako zlatá střední cesta

Vzhledem k šetrnosti je hned po chemickém peelingu indikováno intenzivní pulzní světlo neboli IPL. Světelný pulz se zaměří na pigmentaci, která ho vstřebává a ničí se. Pro kýžený efekt je obvykle nutné absolvovat čtyři až šest ošetření. Cenově jsou srovnatelná s peelingem. V porovnání s ním je IPL při řešení pigmentace o něco efektivnější, na druhé straně nemá přidružené pozitivní účinky na pleť a s hlubokými skvrnami si také moc dobře neporadí.

Laser jako sázka na jistotu

V zimním období je také nejlepší čas na klasický laser. Řada žen se k takovému ošetření příliš nemá, protože pochybují o jeho šetrnosti. Pravdou je, že chemický peeling a kosmetika s ovocnými kyselinami jsou k pokožce šetrnější. Pokud se však potýkáte se skvrnou, která je běžně viditelná po celý rok, nic jiného vám nepomůže.

Během ošetření je laserový paprsek zaměřen přímo na konkrétní pigmentovou skvrnu, která ho vstřebá. Následně dojde k rozstřelení pigmentu na mikroskopické částečky, které se pomocí bílých krvinek postupně odplaví z těla ven. Po zákroku budete mít asi týden na místě stroupek. Obvykle je nutné absolvovat dvě až čtyři ošetření, jedno vyjde na dva až pět tisíc korun.

Foto: Dmitry Kalinovsky, Shutterstock.com

Laserový paprsek je zaměřen na konkrétní skvrnu. Okolní kůže nemá být zasaženaFoto: Dmitry Kalinovsky, Shutterstock.com

Na malý problém platí i babské rady

Pokud vám pigmentové skvrny „zdobí“ obličej jenom v létě, jedná se o nejnižší stupeň problému. V takovém případě si vystačíte s prevencí, tedy používáním krémů s UV filtrem už od časného jara, v případě pobytu na horách i v zimě. Vsadit pak můžete i na některé babské rady. Zde uvádíme ty nejznámější:

  • Citronová šťáva - jedna z nejsilnějších přírodních látek na bělení kůže. Pozor však na ni – velmi dráždí a vysušuje kůži a měla by být nanášena pouze v malé koncentraci.
  • Kořen libečku - kořen usušte, jemně rozemele, a pak smíchejte s trochou oleje a přiložte na skvrnu.
  • Okurka - okurková šťáva zjemňuje kůži na rukou a vyběluje pigmentové skvrny a pihy.
  • Oves uvařený v octě - vybělí pihy a zesvětlí různé pigmentové skvrny. Namočeným tamponkem jemně potírejte postižená místa. Může dráždit pokožku, je potřeba stejně jako citron nejprve vyzkoušet.
  • Plody hroznového vína - šťáva z hroznů při pravidelné aplikaci dokáže zesvětlit pigmentové skvrny na obličeji nebo v dekoltu.
  • Čerstvě vymačkaná šťáva z listu aloe vera - stimuluje růst nových kožních buněk. Potírejte několikrát denně.
  • Podmáslí nebo jogurt - kyselina mléčná jemně odstraňuje svrchní vrstvu kůže a zesvětluje pigmentové skvrny.

Už jste se někdy pokoušeli odstraňovat pigmentovou skvrnu?

Reklama

Související témata:

Načítám