Hlavní obsah

Pikantní hovězí sekaná se sýrem

Hodnocení:
(46)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Máte chuť na extra šťavnatou sekanou? Zkuste naši oblíbenou hovězí se sýrem – nese si pikantní glazuru, voní po česneku a koření a navíc v ní není žádná mouka ani strouhanka, takže se dá téměř označit za paleo (a tím pádem dietní)!

Ingredience pro:
6 porcí
Na sekanou
  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 červená cibule
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • chilli
  • 150 g čedaru
  • 1 lžička oleje
Na glazuru
  • 3 lžíce kečupu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce chilli omáčky
Článek

Postup

Krok 1: Maso vyberte libovější s maximálně 10 až 20 % tuku. Sýr (dala jsem výrazný čedar, ale nic nezkazíte ani nivou, ementálem nebo goudou) pokrájejte na kvádříky, aby vyšly na celou délku sekané.

Foto: Jakub Jurdič

Sekaná v Tex-Mex stylu? Kvalitní hovězí doplňte římským kmínem, paprikou (nejlépe uzenou), pořádnou dávkou chilli a čedarem

Krok 2: Maso smíchejte s najemno nasekanou cibulí a petrželí nebo koriandrem, ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, římským kmínem, paprikou, worcesterem a chilli dle chuti (dala jsem jemně nasekané čerstvé, ale svou úlohu splní i sušené nebo omáčka).

Foto: Jakub Jurdič

Cibuli použijte klidně dost velkou, a jestli máte rádi koriandr, dejte ho místo petržele

Krok 3: Rukama zapracujte i vajíčko a prolisovaný česnek.

Foto: Jakub Jurdič

Co si budeme povídat, hmotu nejlépe zpracujete rukama. S hnětením to ale nepřežeňte, aby sekaná nebyla tuhá

Krok 4: Něco málo přes polovinu hmoty dejte na naolejovaný plech (naolejujte si i ruce, aby se vám na ně směs nelepila), vytvarujte šišku, vmáčkněte do ní kostičky sýra a překryjte zbytkem masa. Pořádně uhlaďte, aby sýr nevytékal. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C, po 15 minutách vytáhněte a potřete směsí kečupu, cukru nebo medu a chilli omáčky a vraťte do trouby na dalších asi 30 minut.

Foto: Jakub Jurdič

Doprostřed masa schovejte sýr a po 15 minutách pečení potřete pikantní glazurou

Krok 5: Podávejte se salátem a šťouchanými bramborami nebo jen tak s pečivem (když už jsme vynechali strouhanku...).

Foto: Jakub Jurdič

Pod pikantní krustičkou se schovává šťavnaté maso a rozteklý sýr

Tip: Hovězí klidně vyměňte za kuře a čedar za mozzarellu nebo do masa přidejte ještě jemně nasekaný salám chorizo.

Také máte pocit, že člověk může vymýšlet, co chce, ale největší úspěch pak stejně mají jídla, jako je sekaná nebo karbanátky?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek