Hlavní obsah
2,9
(958)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Naložený česnek není tak štiplavý jako ten čerstvý, a proto se skvěle hodí na obložené mísy, do salátů, na topinky, k zelenině a těstovinám i do zálivky na salát. Jen si vyberte, jestli ho chcete zavařit, nebo vám stačí jednodušší varianta bez sterilace. I tak totiž vydrží v lednici několik měsíců!

15 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 skleničky
Česnek
  • 5 palic česneku
  • 1/2 lžičky pepře
  • 3 listy bobkového listu
  • 3 g chilli
  • 3 lžíce oleje
Nálev
  • 1/2 hrnku jablečného octa
  • 1/2 hrnku vody
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Skleničky a víčka umyjte saponátem a pořádně prolijte vroucí vodou.

02.

Česnek oloupejte. Jablečný nebo vinný ocet svařte s vodou a solí. Pro hezčí barvu přidejte špetku kurkumy.

03.

Stroužky česneku dejte spolu s kořením dle chuti na těsno do skleniček, neplňte je však až do vrchu. Přidejte několik kuliček pepře, bobkový list a nasekané i celé čerstvé chilli, ale použít můžete i sušené.

04.

Do každé skleničky nalijte lžíci oleje a zalijte horkým lákem, aby bylo vše ponořeno. Zavíčkujte a po vychladnutí skladujte v lednici. Česnek nechte 3 dny odležet a poté konzumujte. Vydrží až tři měsíce.

05.

Pro trvanlivější variantu dejte skleničky do hrnce s vodou, tak aby byly celé ponořené, přiveďte k varu a 20 minut povařte. Takto ošetřený česnek pak není třeba uchovávat v lednici a vydrží určitě rok.

Co dělat, aby česnek nezmodral? Zbarvení česneku sice není na škodu, ale pokud se mu chcete vyhnout, stroužky několik vteřin povařte, poté zchlaďte studenou vodou a nechte opravdu pořádně oschnout.

Baví vás nakládání všeho možného? Mrkněte do rubriky Zavařování  na další slané i sladké recepty!

Reklama

Související témata:

Načítám