Hlavní obsah

Pikantní nakládaný česnek s chilli. V octu vydrží měsíce!

Hodnocení:
(214)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
5 minut
Náročnost
nízká

Naložený česnek není tak štiplavý jako ten čerstvý, a proto se skvěle hodí na obložené mísy, do salátů, na topinky, k zelenině a těstovinám i do zálivky na salát. Jen si vyberte, jestli ho chcete zavařit, nebo vám stačí jednodušší varianta bez sterilace. I tak totiž vydrží v lednici několik měsíců!

Ingredience pro:
3 skleničky
Na česnek
  • 5 palic česneku
  • pepř
  • 3 bobkové listy
  • chilli
  • 3 lžíce oleje
Na nálev
  • 1/2 hrnku jablečného octa
  • 1/2 hrnku vody
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Postup

Krok 1: Skleničky a víčka umyjte saponátem a pořádně prolijte vroucí vodou.

Krok 2: Česnek oloupejte. Jablečný nebo vinný ocet svařte s vodou a solí. Pro hezčí barvu přidejte špetku kurkumy.

Krok 3: Stroužky česneku dejte spolu s kořením dle chuti na těsno do skleniček, neplňte je však až do vrchu. Já dala vždy několik kuliček pepře, bobkový list a nasekané i celé čerstvé chilli, ale použít můžete i sušené.

Krok 4: Do každé skleničky nalijte lžíci oleje a zalijte horkým lákem, aby bylo vše ponořeno. Zavíčkujte a po vychladnutí skladujte v lednici. Česnek nechte 3 dny odležet a poté konzumujte. Vydrží až tři měsíce.

Krok 5: Pro trvanlivější variantu dejte skleničky do hrnce s vodou, tak aby byly celé ponořené, přiveďte k varu a 20 minut povařte. Takto ošetřený česnek pak není třeba uchovávat v lednici a vydrží určitě rok.

Co dělat, aby česnek nezmodral? Zbarvení česneku sice není na škodu, ale pokud se mu chcete vyhnout, stroužky několik vteřin povařte, poté zchlaďte studenou vodou a nechte opravdu pořádně oschnout.

Baví vás nakládání všeho možného? Mrkněte do rubriky Zavařování  na další slané i sladké recepty!

ynezorPumanzeSaNyknalC