Hlavní obsah
3,1
(7)
Foto: Anastasia_Panait, Shutterstock.com

Foto: Anastasia_Panait, Shutterstock.com

Čekáte návštěvu a nemáte čas připravovat něco složitého? Naše jahodová roláda vám vytrhne trn z paty. Je totiž neuvěřitelně rychle hotová a zvládne ji i každý začátečník. Nebojte se rolování a pospíchejte do kuchyně!

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
  • 1 hrnek čerstvých jahod
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g jahodové marmelády
  • 2 lžíce vroucí vody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 90 g hladké mouky
  • 3 ks vejce
  • 130 g cukru krupice
Článek

Postup

01.

Nejprve zapněte troubu a vyhřejte ji na 190 stupňů Celsia. Z bílků vyšlehejte trochu řidší sníh a postupně do něj zašlehejte žloutky, 2 lžíce vroucí vody, cukr a nakonec i mouku prosátou s práškem do pečiva.

02.

Na plech dejte pečicí papír, těsto na něj rovnoměrně rozprostřete do tvaru obdélníku a upečte dozlatova, trvá to asi 13–15 minut.

03.

Čistou utěrku namočte, pořádně vyždímejte a posypte trochou cukru krupice. Upečený plát těsta překlopte na utěrku, opatrně sundejte pečicí papír, pomocí vlhké utěrky těsto zarolujte, nechte asi 10 minut vychladnout. Mezitím si vyšlehejte šlehačku a očistěte jahody.

04.

Vychladlou roládu rozrolujte a po celé ploše ji pomažte jahodovou marmeládou. Pak naneste šlehačku, (v případě, že máte jahod dost, můžete šlehačku ještě poklást plátky nakrájených jahod). Roládu pomocí utěrky opět srolujte, zabalte a dejte do lednice asi na 20 minut ztuhnout.

05.

Hotovou roládu už stačí dozdobit případným zbytkem šlehačky a jahodami.

Rolády můžete dělat i naslano. Vyzkoušejte roládu plněnou lučinou a uzeným lososem nebo kuřecí roládu s mozzarellou.

Související témata:

Načítám