Hlavní obsah

Mrkvová roláda s tvarohovým krémem

Hodnocení:
(274)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
střední

Obdivujete videa šéfkuchařů, jak jim jde vše krásně od ruky? Zkuste to jako oni! Navažte si suroviny ještě před pečením. U přípravy nadýchaných těst to také tak dělávám – jemné bublinky, které těsto udrží vláčné a nadýchané, pak mají menší šanci „utéct“. Voňavý kořeněný korpus s přídavkem karotky a příjemně nakyslý tvarohový krém vám připomene dětství.

Ingredience pro:
1 roládu
Na těsto:
  • 4 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 1 lžíce oleje
  • 80 g polohrubé mouky
  • 80 g karotky
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 špetka soli
Na tvarohový krém:
  • 500 g tučného tvarohu
  • 200 ml šlehačky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 lžíce cukru moučka
Na dokončení:
  • 3 lžíce marmelády
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

Krok 1: Tvaroh na náplň dejte vykapat na sítko. Omytou a oloupanou mrkev nastrouhejte na jemném struhadle, vyložte plech papírem na pečení a do mističek si připravte navážené sypké suroviny na těsto. Oddělte žloutky od bílků a předehřejte troubu na 180 stupňů.

Krok 2: Přidejte k bílkům malou špetku soli a začněte šlehat. Když se začne tvořit pěna, po lžících zašlehejte cukr. Přidejte koření a dál šlehejte do husté pěny. Snižte rychlost šlehání a po jednom zašlehejte žloutky a nakonec olej.

Krok 3: Odložte šlehač, stěrkou do hmoty opatrně zamíchejte mouku a nakonec nastrouhanou karotku. Těsto vlijte na plech a rozetřete ke krajům – bude se zdát, že je ho málo, ale nemusíte se bát, v troubě naskočí a bude ho tak akorát.

Krok 4: Vložte do předehřáté trouby a pečte 1215 minut. Hotové těsto má být pružné a zlehka vlhké.

Krok 5: Upečené těsto vyjměte z trouby a nechte 1–2 minuty zchladnout. Položte na těsto čistý papír na pečení, přikryjte ho dalším plechem a rychle obraťte. Opatrně sloupněte papír, na kterém se těsto peklo a z delší strany opatrně, ale pevně srolujte i s papírem. Smotaný korpus přikryjte zlehka navlhčenou utěrkou a nechte vychladnout.

Krok 6: Připravte si krém. Do mísy dejte vykapaný tvaroh a vanilkový extrakt a prošlehejte. Přidejte šlehačku a cukr a ušlehejte pevný krém.

Krok 7: Studenou roládu rozmotejte, opatrně potřete marmeládou a krémem, z delší strany nechte asi 4 cm bez náplně. Znovu zarolujte, zabalte do alobalu a nechte uležet do druhého dne. Roládu podávejte zlehka poprášenou moučkovým cukrem.

Jestli máte rádi pochoutky z tvarohu, zkuste tvarohové míša tyčinky pro děti. Je to rychlé a vsadíme se, že budou chutnat i vám.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.