Hlavní obsah

Roláda s čokoládovým krémem a ostružinami

Hodnocení:
(98)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
12 minut
Náročnost
střední

Piškotová roláda je oblíbená klasika. Vyzkoušejte si ji s nadýchaným čokoládovým krémem a ostružinami, se kterými dokonale ladí.

Ingredience pro:
1 roládu
Na těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 5 vajec
  • 2 lžíce holandského kakaa
Na dohotovení
  • 250 g mascarpone
  • 1 tabulka čokolády na vaření
  • 250 ml smetany ke šlehání 30%
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 5 lžic ostružinového džemu
  • ostružiny
Článek

Postup

Krok 1: Žloutky s cukrem ušlehejte do nadýchané světlé pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.

Krok 2: Mouku promíchejte s kakaem a postupně ji zapracujte do našlehaných žloutků. Pak opatrně vmíchejte po částech ušlehané bílky. 

Krok 3: Plech vyložte pečicím papírem a rozetřete na něj těsto. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 12 minut. Poté těsto překlopte na čistou utěrku.

Krok 4: Opatrně stáhněte papír, roládu zaviňte a zabalte do utěrky. Nechte ji vychladnout. Mezitím připravte krém. 

Krok 5: Mascarpone prošlehejte s vanilkovým cukrem. Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni a vmíchejte ji do mascarpone. Nakonec do krému zamíchejte dotuha ušlehanou smetanu. 

Krok 6: Vychladlou roládu rozviňte a potřete ostružinovým džemem. Pak na něj rozetřete polovinu krému. Opatrně srolujte. 

Krok 7: Dejte na roládu zbylý krém a dozdobte ji ostružinami. Po dohotovení ji nechte alespoň dvě hodiny v chladu. 

Můj tip: Hotovou roládu můžete také posypat hoblinkami čokolády, nasekanými oříšky nebo lístky máty.

Jestli máte rádi piškotové těsto, mohly by vám chutnat také piškotové řezy s jahodovým krémem nebo rybízový koláč se sněhovou krustou.

ynezorPumanzeSaNyknalC
20. 8. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.