Hlavní obsah
3,2
(100)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Piškotová roláda je oblíbená klasika. Vyzkoušejte si ji s nadýchaným čokoládovým krémem a ostružinami, se kterými dokonale ladí.

30 min.
Příprava
12 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 5 ks vejce
  • 2 lžíce kakaa
Na dohotovení
  • 250 g mascarpone
  • 1 tabulka čokolády na vaření
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 5 lžic ostružinového džemu
  • 1 hrnek ostružin
Článek

Postup

01.

Žloutky s cukrem ušlehejte do nadýchané světlé pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.

02.

Mouku promíchejte s kakaem a postupně ji zapracujte do našlehaných žloutků. Pak opatrně vmíchejte po částech ušlehané bílky. 

03.

Plech vyložte pečicím papírem a rozetřete na něj těsto. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 12 minut. Poté těsto překlopte na čistou utěrku.

04.

Opatrně stáhněte papír, roládu zaviňte a zabalte do utěrky. Nechte ji vychladnout. Mezitím připravte krém. 

05.

Mascarpone prošlehejte s vanilkovým cukrem. Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni a vmíchejte ji do mascarpone. Nakonec do krému zamíchejte dotuha ušlehanou smetanu. 

06.

Vychladlou roládu rozviňte a potřete ostružinovým džemem. Pak na něj rozetřete polovinu krému. Opatrně srolujte. 

07.

Dejte na roládu zbylý krém a dozdobte ji ostružinami. Po dohotovení ji nechte alespoň dvě hodiny v chladu. 

Tip

Hotovou roládu můžete také posypat hoblinkami čokolády, nasekanými oříšky nebo lístky máty.

Jestli máte rádi piškotové těsto, mohly by vám chutnat také piškotové řezy s jahodovým krémem nebo rybízový koláč se sněhovou krustou.

Reklama

Načítám