Hlavní obsah
3,5
(67)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jednoduchý piškot a nugátový krém (mimochodem, je opravdu skvělý) zvládnou i začátečníci. Stavba střechy už ale určitou zručnost vyžaduje. Troufnete si?

1 hod.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 střecha
Nugátový krém
  • 400 ml mléka
  • 1 balení čokoládového pudinkového prášku
  • 180 g másla
  • 80 g lískooříškové pomazánky
  • 3 lžíce cukru moučka
Korpus
  • 6 ks vejce
  • 120 g cukru moučka
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
Čokoládová poleva
  • 100 g čokolády 70%
  • 40 g kakaového másla
Článek

Postup

01.

Na krém uvařte opravdu hustý čokoládový pudink: do rendlíku dejte asi 250 ml mléka a lžíci cukru a přiveďte k varu. Ve zbylém mléce zatím dobře rozmíchejte pudinkový prášek. Až začne mléko vařit, přilijte k němu pudinkovou směs a za stálého míchání krátce povařte do zhoustnutí. Přímo na hladinu uvařeného pudinku položte potravinářskou fólii a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Zároveň si připravte máslo a nugetu, před šleháním krému musejí mít všechny suroviny stejnou teplotu.

02.

Na korpus předehřejte troubu na 170 °C a plech vyložte papírem na pečení. Oddělte žloutky od bílků, odvažte cukr i mouku. Tři lžíce odváženého cukru přidejte ke žloutkům, k bílkům přidejte špetku soli. Nejdřív začněte šlehat bílky – až se začne tvořit pěna, postupně přidávejte zbylý cukr a ušlehejte tuhý a lesklý sníh. Poté šlehejte žloutky s cukrem tak dlouho, až výrazně nabydou a zesvětlají a na pohled budou připomínat hustější majonézu.

03.

K našlehaným žloutkům pomocí stěrky zlehka vmíchejte asi polovinu bílkového sněhu a poté po částech zapracujte opatrně i mouku. Nakonec vmíchejte zbylý sníh a těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech. Pečte v předehřáté troubě asi 12–13 minut, okraje začnou růžovět a povrch bude na dotek suchý. Vyjměte z trouby a nechte krátce zchladnout. Poté pomocí velkého prkénka překlopte na čistý papír na pečení. Papír, na kterém se těsto peklo, opatrně sloupněte a korpus nechte zcela vychladnout.

Tip: převrácený korpus přes sítko velmi lehce poprašte škrobem, přikryjte papírem na pečení a zatižte velkým plochým prkénkem, srovnají se tak všechny případné nerovnosti.

04.

Dokončete krém: povolené máslo vyšlehejte s cukrem a změklou nugetou. Postupně po lžících zašlehejte i pudink – další lžíci přidejte, až když se předchozí úplně zapracuje do krému. Krém přeložte do cukrářského sáčku.

Tip: když se vám nechce pouštět do větších akcí, rozřízněte piškot na čtyři stejně široké pruhy, spojte je krémem (tenkou vrstvou krému potřete i povrch), nechte chvíli v chladu odležet a pokračujte v bodě 8. Vytvoříte tak jednoduché, ale skvělé piškotové řezy s nugátovým krémem.

05.

Sestavení střechy: Vezměte si na pomoc dlouhé pravítko a nejdřív zkontrolujte skutečnou velikost upečeného piškotu. Má-li opravdu 38 x 30 cm, ostrým nožem ho nakrájejte na pět pruhů – čtyři o velikosti 7 x 30 cm, pátý pruh bude širší, protože tvoří spodek střechy. Máte-li piškot jiné velikosti, budete muset chvíli počítat – potřebujete čtyři stejně široké pruhy a jeden asi o 2–3 cm širší.

06.

První užší pruh piškotu položte na alobal a pomocí cukrářského sáčku naneste krém. Přiložte druhý pruh piškotu, naneste krém a takhle spojte všechny užší pruhy piškotu, poslední plát zůstane bez krému. Sestavené pruhy pevně zabalte do alobalu, zatižte plochým prkénkem a nechte v chladu odležet alespoň hodinu, klidně i déle.

Foto: Jakub Jurdič

Ztuhnutý piškot překrojte po úhlopříčce a sestavte střechuFoto: Jakub Jurdič

07.

Na širší pruh naneste vrstvu krému, poslouží jako podstava střechy. Ztuhlý piškot s krémem vybalte z alobalu, postavte na hranu stolu a ostrým nožem opatrně rozřízněte po úhlopříčce. První polovinu položte kratší stranou na připravenou podstavu, doprostřed naneste vrstvu krému, přiložte druhou část a přitiskněte, vznikne tvar střechy. Ostrým nožem upravte velikost podstavy, povrch ještě potřete zbylým krémem a znovu dejte do lednice ztuhnout.

Tip: Střecha, kterou si možná pamatujete ze starých cukráren, je složená ze dvou barevných piškotů a posypaná kousky ovocného želé. Až zvládnete práci s jednoduchým piškotem, můžete se pustit i do ní.

Nebaví vás zdlouhavé přípravy, ale dostali jste chuť na něco čokoládového? Upečte si tyhle retro nugátové řezy! A jestli milujete tyto recepty, určitě jsou vaše oblíbené i vosí hnízda, cukroví, na které už brzy také dojde! 

Reklama

Související témata:

Načítám