Hlavní obsah
3,1
(754)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Znáte nějaké typické australské jídlo? V následujícím receptu vám představíme nejoblíbenější sladkost Australanů: piškotové kostky v čokoládové polevě obalené kokosem. Moučník je tak slavný, že se dostal i na australské poštovní známky a 21. července se slaví jeho národní den.

45 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 kousků
Těsto
  • 70 g hladké mouky
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 3 ks vejce
  • 50 g cukru krupice
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce másla
Poleva
  • 250 g cukru moučka
  • 45 g kakaa
  • 120 ml mléka
  • 2 lžíce másla
Na obalení
  • 1,5 hrnku kokosu
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Pekáček o rozměrech asi 20 × 30 cm vyložte pečicím papírem.

02.

Mouku promíchejte se škrobem, práškem do pečiva a špetkou soli. Vejce vyšlehejte s cukrem do vysoké světlé pěny, která krásně drží a táhne se za metlami.

03.

Mléko ohřejte v rendlíku a nechte v něm rozehřát lžíci másla.

04.

Moučnou směs jemně vmíchejte střídavě s vlahým mlékem do vyšlehaných vajec. Hotové těsto je krásně jemné a hebké. Nalijte ho do připraveného pekáčku a vložte do trouby. Zvolna pečte asi 20 minut dorůžova. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

05.

Mezitím si připravte polevu. Cukr a kakao prosejte přes síto do mísy, ve které se pak budou pohodlně máčet piškotové kostky: neměla by být příliš široká, aby poleva nezůstala jen v nízké vrstvě. Mléko ohřejte, přidejte do něj máslo a nechte ho rozpustit. Poté nalijte do misky k cukru s kakaem a metličkou prošlehejte dohladka.

06.

Vychladlý piškot vyndejte z pekáče a ořízněte mu okraje – stačí jen maličko, aby na bocích byla řezná strana, na které poleva lépe ulpí. Piškot nakrájejte na 12 přibližně stejně velkých kostek. Na velký plech si připravte arch pečicího papíru, na který budete hotové lamingtony odkládat. Kokos nasypejte do hlubokého talíře a můžete se pustit do máčení. 

07.

Každou kostku piškotu namočte celou v čokoládové polevě a nechte chvilku okapat. Pak ji hned obalte v kokosu a odložte na připravený plech. Takto postupujte se všemi zbylými kousky. Nechte zaschnout a je hotovo!

Tip

Moučník je nejlepší druhý den, kdy poleva pořádně zaschne a na piškotu krásně drží. Víte, že se v Austrálii pořádají i soutěže v pojídání lamigtonu?

Čokoláda a kokos jsou skvělá dvojka! Chutnat vám bude kokosová bábovka s čokoládou a skvělý je recept na nepečené řezy bounty.

Reklama

Načítám