Hlavní obsah

Velikonoce: Barevné piškotové kostky

Hodnocení:
(58)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Velikonoční Svatý týden je konečně tu! Pojďte si s námi upéct krásně barevné piškotové kostky, které si zamilují (nejen) vaše děti. Recept je velmi jednoduchý.

Ingredience pro:
9 porcí
Na piškot
  • 4 vejce
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 5 lžic hladké mouky
  • sůl
  • hladká mouka na vysypání
  • tuk na vymazání
Na krém a náplň
  • 6 lžic marmelády
  • 200 g čerstvého krémového sýru
  • 4 lžíce moučkového cukru
Na ozdobení
  • cukrové zdobení
  • čokoládovo-cukrová vajíčka
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 170 °C. Čtverhranou formu (nebo pekáček) o rozměrech asi 20x20 cm vymažte tukem a vysypte moukou.

Krok 2: Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do vysoké hladké husté pěny. Omyjte metly a bílky vyšlehejte se špetkou soli do hustého sněhu.

Tip: Jak ušlehat sníh dotuha

Krok 3: Do žloutků opatrně vmíchejte na střídačku sníh a mouku. Hotové těsto nalijte do formy, povrch zarovnejte a vložte do trouby. Pečte asi 1520 minut dozlatova. 

Krok 4: Mezitím vymíchejte čerstvý sýr s moučkovým cukrem do hladkého krému, můžete přidat i špetku mleté vanilky. Uložte ztuhnout do lednice.

Krok 4: Hotový piškot vyndejte a nechte asi 10 minut zchladnout. Pak jej vyklopte a nechte vychladnout úplně. Nakrájejte ho na 9 stejně velkých kostek (v každé šířce formy dva řezy). Připravené kostky prokrojte, polovinu jich namažte marmeládou a přiklopte. Pokud byste celý piškot prokrojili, promazali a pak teprve krájeli na kostky, marmeláda by se krájením rozmazala po hranách kostek, což v tomto případě není žádoucí. Co takhle zkusit domácí citrusovou marmeládu?

Krok 5: Kostky po celém povrchu kromě spodní strany namažte ztuhlým krémem. Takto můžete ponechat přiklopené v lednici do druhého dne, aby se piškot s marmeládou a krémem proležel.

Krok 6: Před podáváním posypte ze všech stran barevným cukrovým zdobením a přidejte cukrová vajíčka. Pokud byste moučník zdobili dopředu, barva z posypek a vajíček se rozmočí do krému, což nevypadá úplně pohledně.

Pokud právě chystáte velikonoční menu, poradíme vám, jak na něj  od polévky po dezert.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek