Hlavní obsah

Proč vás po sexu, zhltnutí nanuka nebo z nevyspání může bolet hlava?

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm, deset nebo taky tři sta šedesát. Tolik druhů bolestí hlavy udávají různé prameny. Ale ona by stačila klidně jedna, protože když už to přijde, není o co stát. Pojďme se podívat na méně známé nebo možná trochu zapomenuté či překvapivé příčiny.

Článek

Pamatujeme si to z dětství asi všichni. Vydyndali jsme na mamince nanuk, jenže v teple hrozilo, že nám chladivý poklad upadne na zem. Než tohle riskovat, raději jsme si nacpali do ledový špalek celý. Následovala prudká bolest v čelní oblasti hlavy. Tenhle moment jsem si připomněla nedávno, když jsem se lačně vrhla na ledové smoothie. Zase ta bolest! „Tu vyvolávají křeče krevních cév způsobené prudkým ochlazením,“ vysvětluje praktický lékař Jan Hromach. Řešení je nabíledni, zmrzlinu nehltat, a pokud jde o hodně vychlazené nápoje, nechat je trochu odstát. V parném počasí je sice lákavé nechat do úst vklouznout kostku ledu, ale za ty následky to fakt nestojí.

Dlouhý spánek i velký chvat

I další příčina bolesti hlavy je spojená s konzumací. Či spíš nekonzumací. Nepravidelné jídlo, dlouhé pauzy, hladovění, to všechno přivodí pokles hladiny cukru v krvi. Nízké hodnoty způsobí, že se svaly začnou napínat, na což cévy v hlavě zareagují roztažením. Bolest, které se říká hypoglykemická, pak na sebe nenechá dlouho čekat. Stejné potíže vás mohou paradoxně přepadnout i tehdy, když máte cukru naopak moc. Konzumace potravin bohatých na sacharidy, jako je třeba bílé pečivo, sladké nápoje či cukrovinky, vyvolají rychlý nárůst hladiny cukru, po kterém však následuje prudký pokles. Výsledek této houpačky v podobě tenzní bolesti hlavy se dostaví cca za hodinu.

Hypoglykemické bolesti hlavy se mohou objevit také o víkendu, kdy si přispíme, takže odsuneme snídani až na pozdní dopolední hodiny. I proto máme někdy pocit, že nám dlouhý spánek vlastně vůbec neprospěl, protože cítíme všechno možné, jen ne osvěžení. A zase ale příklad z opačného spektra – chvat, nevyspání, potřeba rychle něco v běhu zhltnout, a to celé spláchnout kávou, to všechno je podle lékařů rovněž ideální půda pro vznik hypoglykémie. Takže platí jako vždy, všeho s mírou. Odpočinku i spěchu.

Chytré tělo a citlivé nervy

Se spěchem a stresem občas přicházejí poruchy spánku. Ale co to vlastně znamená, když se řekne „bolí mě hlava z nevyspání“? Pokud se celou noc převalujeme, a ne a ne zabrat, odnesou to většinou svaly na šíji, krku a ramenou. „Jejich zatuhnutí omezí přítok krve do hlavy, což může bolest hlavy způsobit,“ varuje doktor Hromach.

Ženy, ale i vlastně i někteří muži, kteří si stahují vlasy do pevných culíků, pravděpodobně zažili pocit, kdy měli najedou nutkání si ohon rozpustit. Pokud to bylo ještě dřív, než je začala bolet hlava, je to jen další důkaz, jak je tělo chytré. Varovalo totiž, že pevně utažená gumička může podráždit nervová zakončení na pokožce hlavy. Dlouhodobý tlak na nervy pak způsobí, že se stanou citlivější a stížnost „dneska mě bolí snad i kořínky vlasů“ je na světě. Podobně neblahé důsledky může mít čelenka, těsná čepice či helma, a dokonce i příliš těžké náušnice.

Příliš intenzivní sex

Ponechme stranou nejapné vtipy o bolestech hlavy žen, které nemají chuť na sex. Ona totiž hlava může bolet nejen před ním, ale hlavně po tom. Trpí stejně muži i ženy a zatím se přesně neví, proč tyto bolesti vznikají. Spouštěčem může být podle některých teorií adrenalin, který se vyplavuje do krevního oběhu během intenzivní fyzické aktivity.

Prozaickým důvodem bolesti hlavy po sexu je ale v některých případech fakt, že při zvlášť intenzivním orgasmu se tělo dostává do obrovského napětí až křeče, šíjové a krční svalstvo nevyjímaje. V onen vrcholný moment to samozřejmě necítíme, ovšem když všechno opadne, ejhle, tepavá bolest vystřelující do hlavy zůstane. Ta však většinou zmizí do pár minut, jakmile se všechny tělesné hodnoty (a také svaly a údy) vrátí do svého normálu.

Více o bolesti hlavy si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování. Nenechte si ujít ani starší díly, vše najdete na Spotify, Apple Podcasts nebo Podcasty.cz. A na nový se můžete těšit každou středu v 11:00 na Proženy.cz

Reklama

Načítám