Hlavní obsah

Jak vznikají puchýře: Kdy se dá propíchnout a pro koho může být hodně nebezpečný

Foto: Sergii Chepulskyi, Shutterstock.com

Foto: Sergii Chepulskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové boty, nevhodné ponožky, velká zátěž… To jsou nejčastější důvody, proč vznikají puchýře. Obzvlášť na nohou, tam se objevují nejčastěji. Jde o banální problém, který ovšem umí pořádně znepříjemnit život. Co dělat s puchýři, aby se zahojily co nejrychleji?

Článek

Většina puchýřů vznikne na noze nebo ruce kvůli tlaku. Kůže tak ale může reagovat i na popálení a opaření anebo omrznutí či po kontaktu s chemikáliemi či rostlinami, které obsahují dráždivé látky. A mohou vzniknout i jako následek infekce – například při oparu či u impetiga (bakteriální onemocnění kůže). Puchýřky se objevují též u planých neštovic či alergické reakce.

Jak léčit stržený puchýř a má se propichovat

Puchýř vždy zakryjte náplastí. Jestliže už praskl, nebo je kůže dokonce stržená, místo vyčistěte a vydezinfikujte a teprve pak užijte náplast. Nejlepším pomocníkem budou gelové náplasti s hydrokoloidním polštářkem, které ránu nejen ochrání, ale také podpoří hojení. Zvolte si správnou velikost, náplast nechte na noze několik dní a počkejte, až se sama odlepí.

Základní rada při léčbě puchýře zní: můžete ho propíchnout, ale kůži nikdy nestříhejte ani nestrhávejte. Propichujte ale opravdu jen puchýře vzniklé otlačením (botami či nářadím)! Vždy dbejte na zvýšenou hygienu, aby se do rány nedostala špína a s ní infekce. To je pak nejčastější příčina zdlouhavého léčení puchýřů. Vždy používejte čistý nástroj a místo před zásahem i po něm vydezinfikujte a ránu překryje náplastí.

Foto: Domaskina, Shutterstock.com

I opar vytváří puchýřky, ale ty jsou infekční a rozhodně je nepropichujteFoto: Domaskina, Shutterstock.com

Proč se dělají puchýře

Puchýř nejčastěji vznikne, když se svrchní část kůže oddělí od hlubší části – škáry. Pak vznikne malá dutina, která obsahuje tkáňový mok nebo zánětlivý výpotek. Tělo tak reaguje na nějaký problém: nejčastěji se tedy jedná o obrannou reakci na poškození kůže.

Nejlepší je, když ke vzniku puchýře ani nedojde. Při prvním náznaku tlaku, bolesti či zarudnutí použijte na postižené místo náplast. Pomůže i ta úplně obyčejná, protože zajistí, aby se vrchní vrstva pokožky dále nepoškozovala a nestrhla se.

Kdy se puchýř nesmí propíchnout

Propichování je zakázané ve chvíli, kdy není puchýř od otlaku, ale jedná se o infekci, omrzliny, popáleniny, poleptání či alergii. Je nutné, aby odborník zjistil pravou příčinu a doporučil vhodné ošetření.

Komu hrozí nebezpečí

I obyčejný puchýř na chodidle představuje velké nebezpečí u lidí, kteří trpí cukrovkou. V jejich případě je vždy třeba věnovat ranám na nohou velkou pozornost, protože se jim mnohem hůře a déle hojí a hrozí jim syndrom diabetické nohy a také amputace.

Puchýř

Příčiny: Většina puchýřů vzniká kvůli tlaku, reagují ale i na popálení, omrznutí, alergeny anebo můžou být projevem infekce při oparu, impetigu či planých neštovicích.

Jak si pomoci sám: Běžné puchýře z bot, překryjte náplastí, pokud jsou stržené, vydesinfikujte je. Můžete je i propíchnout. V ostatních případech je nikdy nepropichujte, pomoci mohou léky na alergii či masti na popáleniny.

Kdy k lékaři: Opatrnost je vždy třeba u lidí s cukrovkou. Rány se jim hůře a déle hojí a hrozí jim syndrom diabetické nohy a následně až amputace.

Reklama

Související témata:

Načítám