Hlavní obsah

Tipy na víkend: Co vyrazit za Giganty nebo Svatým grálem?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno je jisté, tento únorový víkend rekord v minusových teplotách netrhne. Ale to nevadí! My víme, kde si to užít, načerpat inspiraci nebo se vrátit do (ne)dávné historie. Nikam se vám nechce? Díky našemu knižnímu tipu se nebudete nudit ani vy!

Článek

Víkend před námi a zima nikde. Na velké lyžování nebo radovánky ve sněhu to opět nebude, ale nenechte si zkazit náladu. Samozřejmě můžete strávit volné dny přivoláváním mrazu pomocí kouzel. Ale taky se můžete inspirovat našimi tipy a užít si konec týdne naplno a zvesela.

Jak bude? V sobotu čekejte polojasno až oblačno, ojediněle se můžou objevit přeháňky, ve vyšších polohách i sněhové. V noci klesnou teploty na 0 až -4 °C, přes den vystoupí na 1 až 5 °C. V neděli se počasí nebude výrazněji lišit. V noci teploty mezi +1 až -4 °C, přes den jarních 3 až 8 °C.

200 let od narození Boženy Němcové

4. února 1820 se ve Vídni narodila Barbora Novotná. Nejspíš ji budete znát jako Boženu Němcovou (†41). Výstav a akcí k tomuto jubileu se koná více, jednu můžete navštívit v Regionálním muzeu v Litomyšli a jmenuje se Babiččina Barunka. V Litomyšli totiž v roce 1861 připravovala spisovatelka 2. vydání románu Babička (1. vydání vyšlo v roce 1855). Na výstavě si prohlédnete její osobní předměty a zábavnou formou poznáte zásadní události jejího života.

Foto: Profimedia.cz

Připomeňte si jednu z nejvýznamnějších českých spisovatelek a udělejte si výlet do LitomyšleFoto: Profimedia.cz

České korunovační klenoty

Jakmile jsou někde vystaveny korunovační klenoty, stojí se na ně fronty. Je to národní poklad, to je bez debat. Nyní si můžete repliky prohlédnout v Brně a nově máte možnost vidět i středověké žezlo a jablko Karla IV. a korunovační meč. S příběhem klenotů se pojí osudy 22 korunovaných vladařů, které máte možnost lépe poznat díky dalším exponátům dokreslujícím období jejich vlády. Jde třeba o kopii slavnostních šatů Marie Terezie (1717–1780) a korunovačního pláště nebo repliku Pražského Jezulátka.

Foto: ceskekorunovacniklenoty.cz

Prý by měl každý Čech aspoň jednou v životě vidět korunovační klenoty. Tak na co čekáte?Foto: ceskekorunovacniklenoty.cz

Největší tajemství a záhady světa

Svátý grál, křišťálová lebka, Ďáblova bible nebo první počítač – mechanismus z Antikythéry? Tyto i mnohé další tajemné exponáty se starověkým původem najdete pod střechou olomouckého Vlastivědného muzea. Jde o kolekci věrných kopií, pro jejichž zajištění bylo třeba obletět celý svět. Vydejte se po stopách největších historických záhad nebo zkuste vyluštit Krétský disk, byli byste první...

Foto: Profimedia.cz

Svět je záhada sama o sobě. Znáte osud Ďáblovy bible?Foto: Profimedia.cz

(Nejen) ženy ženám

Sdílet svůj příběh a inspirovat ostatní, to je jedna z věcí, která jde ženám skvěle. V rámci konference She 2020, která se koná v Hostivicích, máte možnost poznat zajímavé ženy s ještě zajímavějšími osudy, pochutnat si na dobrotách a přispět dobré věci. Michaela Duffková (28), autorka oceňovaného blogu a knihy Zápisník alkoholičky,  se podělí o své zkušenosti se závislostí na alkoholu, sedminásobná mistryně světa v bojových sportech Martina Ptáčková (22) povypráví o tom, jak se trénuje v NATO a jak to jde k navrhování šperků. A protože inspirací ženám jsou i muži, Dva tátové povypráví s humorem sobě vlastním o tom, jaké to je vychovávat dvě holčičky a sdílet každodennosti přes sociální sítě.

Foto: MKSH p.o./she-is.cz

Letos se koná 4. ročník konference nejen pro ženy – vzájemná inspirace fungujeFoto: MKSH p.o./she-is.cz

Doba ledová v plné kráse

Vědci se už roky snaží vystopovat Yettiho a víte co? Vy ho najdete v Ostravě, a to v životní velikosti!  Spolu s ním i mamuta a další vyhynulé, 10 000 let staré, tvory. Na výstavě Giganti doby ledové, která putuje po republice, si prohlédnete veliká zvířata opravdu zblízka a seznámíte se s jejich způsobem života v přirozeném prostředí. Těšit se můžete i na scény s příběhem jako třeba na lva útočícího na prakoně.

Foto: Profimedia.cz

Giganti budí respekt, co říkáte?Foto: Profimedia.cz

Třpytivá hodina

Píše se rok 1926 a Selina Lennox patří k londýnské zlaté mládeži, obráží jeden večírek za druhým. Při jedné z nich pozná chudého malíře Lawrence Westona a osudově se do sebe zamilují. Jak to však dopadne? O deset let později Selina posílá své dceři Alici dopisy z obchodních cest, kam doprovází svého manžela. Pomocí dopisů má malá holčička zjistit, kdo vlastně je. Historická milostná sága britské autorky Iony Grey je o spalující touze i o tom, že někdy už vaše srdce víc bolesti nesnese a je třeba zvolit bezpečné řešení. Připravte si kapesníky...

Foto: Nakladatelství Fragment

Třpytivá hodina, Iona Grey, nakladatelství Fragment, 368 stranFoto: Nakladatelství Fragment

Nalákali jsme vás? Vyrazíte za inspirací nebo historickými záhadami? Nezapomeňte sledovat počasí! A když bude super hnusně, nezapomeňte, že ve čtvrtek měl premiéru film Birds of Prey s Harley Quinn, kterou ztvárnila úžasná Margot Robbie!

Reklama

Načítám