Hlavní obsah

65 let na trůnu: Kdo je švestkový pudink a proč nemá řidičák

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Šedesát pět. Přesně tolik let zítra uplyne od korunovace Alžběty II. Na trůně vystřídala svého otce, krále Jiřího VI. (†56), který zemřel o rok dříve. Druhého června 1953 se kolem Westminsterského opatství sešly tři miliony lidí, aby panovnici pozdravily. A její poddaní ji rádi zdraví dodnes.

Článek

Její Veličenstvo královnu Alžbětu II. (92) snad nelze nezbožňovat. Pro její oddanost vlasti, spravedlnost, zářivé kostýmky i pro lásku k blízkým, kterou sice nedává na veřejnosti příliš najevo, ale když postřehnete její skrytá gesta, zahřejí vás u srdce. A v neposlední řadě i proto, že na královský trůn usedla před pětašedesáti lety a stále se těší celospolečenskému respektu. Co za ta léta o královně možná ještě nevíte?

Symbolické šaty

Na první pohled možná bezvýznamné, ale při bližším ohledání zásadní. Alžběta II. dala róbou, kterou si na korunovaci oblékla, jasně najevo, jak vážně svoji novou roli bere. Měla na ní totiž symbolické výšivky: anglickou růži, skotský bodlák, irský trojlístek, velšský pórek, australskou akácii, novozélandskou kapradinu, jihoafrickou proteu, kanadský javorový list, indický a cejlonský lotosový květ a pákistánskou jutu. Tedy významné rostliny zemí, které spadají pod Commonwealth. Šaty na korunovaci jí, stejně jako na svatbu, navrhl Norman Hartnell (†77). Měl pro Alžbětu připraveno osm návrhů a ona zvolila ten poslední – s národními rostlinami a květinami.

Foto: Profimedia.cz

Královna měla návrhy osmi šatů, nakonec zvolila ty, na kterých byly vyobrazeny rostlinné motivy jakožto státní symbolyFoto: Profimedia.cz

Za války v armádě

Za 2. světové války nebyla Alžběta II. ještě královnou, ale „pouze“ princeznou, následnicí trůnu. V roce 1945 se dala k pomocným ženským sborům, aby pomohla vlasti. A uhádnete, jaká byla její specializace? Mnoho žen by jí to dnes mohlo závidět – budoucí panovnice totiž byla automechanička a řidička. Na rozdíl od většiny dam si tedy královna Alžběta umí vyměnit kolo u auta. Pravděpodobně to ale po válce už sama nikdy dělat nemusela.

Foto: Profimedia.cz

Poznali byste, kdo se skrývá pod kšiltem? Ano, Její Veličenstvo! Foto: Profimedia.cz

Nepotřebuje řidičák

Ačkoliv umí řídit a sama také automobil používá, řidičák nemá. Ostatně ani cestovní pas, na rozdíl třeba od svého manžela prince Philipa (96) nebo syna prince Charlese (69). Když cestují do zahraničí, musejí se pasem prokázat. Královna ovšem nemusí. Není to tím, že ji pravděpodobně každý pozná, ale protože doklady jsou vydávány jménem Britského Veličenstva – a to je ona. Ze stejného důvodu královna nezpívá britskou hymnu. Bylo by zábavné poslouchat, jak sama sobě pěje „God Save the Queen“ (Bože, ochraňuj královnu).

Foto: Profimedia.cz

Královna prý řídí velice ráda – a řidičák k tomu nepotřebujeFoto: Profimedia.cz

Milovnice seriálů

Na obrazovce běží seriál a diváka čeká klidný večer u televize. Myslíte, že královna to nezná? Možná její volný večer vypadá úplně jinak než náš, ale je známo, že i Alžběta II. má ráda seriály. Mezi její oblíbené patří třeba „EastEnders“ (od 1985), „Pán času“ (od 2005), nebo dokonce „X Factor“. Nedá dopustit ani na „Panství Downton“ (2010–2015). K němu ale prý měla dost výhrad... Ostatně – kdo jiný než ona!

Foto: Profimedia.cz

Královna prý nepohrdne seriálem a ráda se u něj pobavíFoto: Profimedia.cz

Čtyři skleničky alkoholu denně

Někteří odborníci by o ní možná řekli, že je alkoholička. Královna si totiž dopřává čtyři skleničky alkoholu denně. Před obědem si dává speciální aperitiv – gin s vermutem, citronem a ledem, k obědu pak víno a večer suché martini a skleničku šampaňského. Nikdy však nepije nalačno.

Foto: Profimedia.cz

Alžběta II. nepohrdne skleničkou nejen při přípitku Foto: Profimedia.cz

Francouzština jí není cizí

Jakým jiným jazykem by královna měla ještě umět? Vždyť jí stačí rodná angličtina. Nebo ne? Člověka by snad ani nenapadlo na ni z úcty mluvit jinak než anglicky. Přitom by klidně mohl – umí perfektně francouzsky, učila se od dětství. Když byla na návštěvě Francie nebo Kanady, se státníky vždy hovořila právě tímto jazykem. A mnozí nestačili zírat!

Foto: Profimedia.cz

Královna hovoří perfektně francouzsky Foto: Profimedia.cz

Komplikace s Charlesem

Prvního potomka, a rovnou syna, přivedla Alžběta na svět 14. listopadu 1948 ještě jako princezna. Asi žádný porod není brnkačka, nicméně s následníkem trůnu si matka skutečně užila. Princi se zřejmě na svět příliš nechtělo, porod trval třicet hodin a nakonec se Charles narodil císařským řezem. Princ Philip prý mezitím hrál v druhém konci Buckinghamského paláce squash a šel si zaplavat do bazénu. Zřejmě tu nervozitu potřeboval rozhýbat… Nicméně když svého syna viděl poprvé, prohlásil, že vypadá jako švestkový pudink. 10. března 1964 se narodil princ Edward, nejmladší potomek královského páru, a u jeho narození už princ Philip byl. Prý si to tehdy královna přála.

Foto: Profimedia.cz

Když se narodil princ Charles, jeho otec o něm prý řekl, že vypadá jako švestkový pudingFoto: Profimedia.cz

Je vám královna sympatická?

Reklama

Načítám