Hlavní obsah

Plech zvenku, dřevo uvnitř: útulný dům pro majitele s pejsky

Foto: Lukáš Žentel
9. 8. 2021

Na svažitém pozemku v horách se nachází dům s  plechovou fasádou. Jeho interiér vás však překvapí. Navzdory stroze působícímu exteriéru totiž uvnitř vládne útulná pohoda a místnosti jsou plné světla.

Článek

Nedaleko vesnice Krásná vznikl dům určený pro manžele a jejich psí miláčky. Majitelé toužili po přírodě a soukromí. Nakonec svůj domov našli v objektu postaveném na prosluněném svažitém palouku. Jeho romantická poloha se stala jakýmsi kontrastem ke kompaktní šedé hmotě, která tvoří venkovní fasádu. Tento monolit je narušený velkými prosklenými plochami, které spojují vnitřek s okolní přírodou. Když je ale potřeba, lze je pomocí okenic a žaluzií dokonale uzavřít. Dům se tak rázem promění v nedobytnou pevnost.

Svažitý pozemek proměnili v přednost

Architekta Barbora Kopečná spolu s Tomášem Lebedou a Luciou Honc při navrhování rodinného domu, který zabírá zhruba 71 metrů čtverečních, dokázali skvěle využít svažitosti pozemku. Objekt na něj usadili tak, aby nijak nenarušoval charakter krajiny a přitom splnil požadavky majitelů na uspořádání a velikost interiéru.

Vzhledem k tomu, že se pozemek svažuje směrem k severovýchodu a okolnímu lesnatému porostu, architekti umístili objekt do spodní části parcely, zhruba do míst, kde se nacházel původní, zbouraný dům. Díky tomu jsou zajištěny dostatečná prosvětlenost i vzdušnost interiéru. Zároveň je tato pozice ideální vzhledem k lesu, který vytváří kolem části domu jakési ochranné pásmo. Celý dům je vzhledem k horským povětrnostním podmínkám opláštěn vlnitým plechem.

Foto: Lukáš Žentel

Vstupní strana domu

Zkombinovali dřevo, beton i teraco

Nepostradatelnou útulnost a skvělou atmosféru uvnitř domu zajišťují dřevěné stropy s trámy. V obývacím pokoji a dalších obytných částech jsou podlahy z dubových prken. Kontrastní prvek ke dřevu tvoří podlahy v suterénu a ve vstupu do domu, které jsou z broušeného betonu. Na dolní schodiště včetně terasy a koupelny v patře bylo použito broušené teraco, které se v posledních letech opět vrací do módy.

Foto: Lukáš Žentel

Stropní dřevěné trámy nechybí ani v koupelně

Vnitřní prostory plynou do výšky

Navržená stavba má obdélníkový půdorys. Přízemní podlaží je propojeno přes druhé podlaží až po podkroví a díky tomu vznikly vlastně dvě galerie. Tento propojený prostor zároveň umožňuje velkému posuvnému střešnímu oknu z jihu proslunit celý objekt.

Hlavní obytný prostor v přízemí má po pravé straně kuchyňský kout s výhledem na přístupovou cestu. Ve střední části je jídelní stůl a krb, následuje místo se sedačkou, které se propojeno s balkonem. Ten je vysunutý ze severní fasády objektu a umožňuje nádherný výhled. První galerii tvoří ložnicové patro s pracovnou a koupelnou, zatímco druhá galerie je plní funkci odpočinkového prostoru a případné herny.

Suterénní podlaží je odděleno. Je zde umístěné sauna a pokoj pro hosty. Také odtud je možné se dostat rovnou na zahradu.

Foto: Lukáš Žentel

Vedle jídelny je obývací část, z níž je vchod přímo na terasu

Volný čas tráví v lese i bazénu

Majitelům domu stačí pár kroků a jsou hned v lese. Ale protože zřejmě nemají na dohled lesní jezírko, vybudovali si hned u domu velký bazén. Mysleli však i na praktickou stránku bydlení, a proto zde nechybí ani malý zahradní domek, v němž mohou skladovat jak nářadí, tak sportovní vybavení.

Vizitka studia

Architektka Barbora Kopečná po několika letech působení v proslulých ateliérech A69, Olgoj Chorchoj a KOOA založila společně s dalšími dvěma kolegy ateliér BARAAK architekti (www.baraak.cz). Věnují se především navrhování rodinných domů a vil či rekonstrukcím stávajících soukromých objektů i historických budov.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek