Hlavní obsah

Rekonstrukce domu: Zahrada a interiér dokonale splynuly

Foto: Filip Šlapal, Archiv Institutu bytového designu

Foto: Filip Šlapal, Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům ve středních Čechách byl jen deset let starý, měl dobrý technický stav a ucházející řešení dispozice. Jednu vadu ale měl – nebyl moc hezký. Malá okna, překombinovaná fasáda i střecha nebo nedostatečné propojení se zahradou byly neduhy, které vyřešila rekonstrukce.

Článek

Když si majitelé dům ve středních Čechách pořídili, měli v plánu rekonstruovat pouze interiér. Oslovili architektku Terezu Čudovou Ajmovou ze studia Ta architektura, která přišla s nápady, jak krásnou zahradu spolu s vnitřními částmi plynule propojit i jak dům tvarově zjednodušit a očistit od nechtěných příkras. Po zhlédnutí jejích návrhů byl výsledek jasný – zahájí se kompletní rekonstrukce.

Hlavně jednoduše

Cílem rekonstrukce bylo exteriéry domu značně zjednodušit, do místností pak dostat mnohem více světa a venkovní a vnitřní části upravit tak, aby působily jako jeden celek. Došlo tak k výměně oken, zvolila se větší a nečleněná. Dále se odstranily všechny nechtěné příkrasy jako třeba přesahy střech, sloupy podepřeného balkónu nebo trojúhelníkové arkýře vystupující z obdélníkového půdorysu. Uvnitř domu se pak vyměnily veškeré instalace včetně topného systému a všechny povrchy, tedy podlahy, nábytek a další.

Ložnice se šatnou, koupelnou a saunou

Největší změny dispozice proběhly v přízemní části domu orientované do zahrady. Zde byl původně vnitřní bazén, který majitelé s architektkou nechali odstranit. Rozhodně si ale po něm nemusí stýskat. Místo na relaxování se zde i tak najde. Namísto něj totiž vznikla hlavní ložnice se šatnou, koupelnou a saunou.

Dále se v přízemní části nachází původní garáž, vstupní hala, obývací pokoj a zázemí domu. V patře je pak umístěna pracovna, pokoje dětí a koupelna.

Foto: Filip Šlapal, Archiv Institutu bytového designu

Konferenční stolek vznikl z materiálu původní střechyFoto: Filip Šlapal, Archiv Institutu bytového designu

Zahrada a interiér dokonale splynuly

Užitná plocha domu je sice na rodinný dům průměrných 200 metrů čtverečních, v praxi ale působí větší. Je to právě proto, že hlavní obývací část se přes velká okna otevírá do zahrady, která nabízí další užitný prostor včetně malé kuchyňky a velkorysého prostoru k posezení. Důležitou částí rekonstrukce bylo prosvětlení interiéru. K tomu přispěla velká okna i využití světlovodů, které přivádí denní světlo i do částí bez oken.

Interiér je zařízen v jednoduché kombinaci několika výrazných materiálů – ocel, teraco a dřevo. Na některých stěnách zůstaly surové štukové omítky. Jiskru interiéru dodává několik kusů designového čalouněného nábytku. Zbytek vybavení je vyroben interiéru na míru.

Z původního krovu vyrobili stůl

Části původních vybouraných konstrukcí našly v novém interiéru druhý život. Například konferenční stůl v obývacím pokoji vyrobili z původního vazného trámu zrušené části střechy. Z ostatních částí krovu pak vznikly vyvýšené záhony nebo předstupně ocelového schodiště. Právě schodiště a ocelová stěna za televizí byly technicky a konstrukčně nejnáročnějšími prvky celého interiéru. Jednotlivé díly schodiště byly laserem vyřezány podle 3D modelu tak, aby k sobě při stavbě přesně pasovaly jako skládačka. Vzniklo tak schodiště, které se stalo dominantou vstupní haly a celého komunikačního uzlu, přitom zachovalo vzdušnost a průhledy do okolních prostor.

Foto: Filip Šlapal, Archiv Institutu bytového designu

Kuchyň získala dosatek denního světlaFoto: Filip Šlapal, Archiv Institutu bytového designu

Foto: Filip Šlapal, Archiv Institutu bytového designu

Exteriéry domu plynule navazují na vnitřní místnostiFoto: Filip Šlapal, Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohli do šestého ročníku soutěže hlásit od 1. listopadu 2020 do 28. února 2021. Vítězové budou oznámeni na Living Foru 22. září 2021. Přihlášku, stejně jako všechny výherce a nominované z předchozích ročníků, najdete na stránkách soutěže.

Reklama

Načítám