Hlavní obsah

Pleťové zásady, když je vám 20, 30, 40 nebo 50+

Foto: PonomarenkoNataly, Shutterstock.com

Foto: PonomarenkoNataly, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se dobře starat o pleť a zpomalit stárnutí? Řešení existuje a rozhodně k tomu nebude potřeba skalpel. Jen musíte vědět, co vaše pleť potřebuje, když je vám 20, 30, 40 nebo 50+. Jaké pleťové problémy vás mohou nejvíce trápit v určitých dekádách?

Článek

Genetika hraje ve vzhledu vaší pokožky velkou roli, ale stejně tak na ni působí váš životní styl a péče, kterou svému zevnějšku věnujete. Jak se vaše pleť mění s věkem? A co je nejdůležitější dodržovat?

20+ Čištění pleti a zdravý životní styl

Okolo dvaceti let je pokožka bez známek stárnutí, ale to neznamená, že byste měly zanedbávat péči. Hlídejte si životosprávu, protože pleť ovlivňuje strava, dostatek vody a také se na ní může neblaze podepsat počet propařených nocích, kdy jste se zapomněly před spaním odlíčit. A to je ten největší hřích, ať je vám 20 nebo 80.

Pleť vždy odličujte dvoufázově, jednou týdně si dopřejte masku podle vašeho typu pleti (pro mastnou a smíšenou čisticí, pro suchou hydratační), ráno i večer používejte krém a od cca 25 let přidejte i ten na oční okolí. Samozřejmostí jsou pak ochranné přípravky s SPF. Tohle je jednoduše pleťová „mantra“ a tu je potřeba si zapamatovat jednou pro vždy. (Jaký typ pleti máte?)

Okolo dvacítky vás může nejvíce potrápit akné a mastící se pokožka. Zkuste ranní čisticí masky, které zbaví kůži nečistot z noci a rozjasní ji. Poté pokračujte pleťovým krémem a případně make-upem. Na nedokonalosti fungují i čisticí peelingy, které dokážou zmenšit póry. Ty používejte maximálně jednou týdně, ale spíš jednou za 14 x dní, abyste si pleť zbytečně nedráždily.

Foto: Archiv firem

Zleva: Scrub pro vyčištění pórů a jejich minimalizaci, Medik8, 790 Kč, prodává Medaprex; Ranní pleťová maska Pařba, Havlíkova apotéka, 291 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Hloubkově čisticí gel pro problematickou a aknózní pleť DermoPure, Eucerin, 465 Kč; Čisticí peeling pro mastnou a smíšenou pleť Yves Rocher, 249 KčFoto: Archiv firem

30+ Anti-age péče na míru, a zase to akné

Okolo třicítky začínáte na pleti pozorovat první známky stárnutí. „To má dvojí povahu – ptózní a vrásčité. První případ znamená, že kontury nejsou tak ostré a pevné, jak bývaly, a obličej se vám najednou zdá unavený. Nebo si naopak můžete všímat výraznějších vrásek okolo očí a kruhů pod očima,“ říká Ivana Pokorná, majitelka Kliniky estetické medicíny Formositas.

Postupně uvidíte nejspíš kombinaci obojího. Jak tento proces zpomalit? Kvalitní péčí. „Asi od 35 let je třeba pokožku doslova krmit nejen krémy, ale i procedurami, jako je třeba mezoterapie,“ doplňuje Ivana Pokorná. Jinými slovy, pleti byste měly věnovat trochu více času než ve dvaceti, a jestli to bude formou omlazujících procedur nebo domácí péče, je už na vás.

V tomto věku bývá problémem kromě počátečních vrásek i akné. „To vzniká především z důvodů nerovnosti mužských a ženských hormonů. Než si zajdete k dermatologovi kvůli léčbě akné, zkuste si udělat vlastní kosmetickou inventuru, zda nepoužíváte nějaký krém či make-up, který akné podporuje. Vhodné nejsou příliš hutné krémy, které nedovolí pokožce dýchat, a krémy mastné, které zhoršují ucpávání mazových žlázek,“ říká doktorka Lucia Mansfeldové z Perfect Clinic Dermatology.

Foto: Archiv firem

Zleva: Noční regenerační olej Kiehl’s, 1190 Kč; Oční krém Hyaluron Specialist, L’Oréal Paris, 250 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Lokální gel Blemish SOS proti akné, Medik8, 600 Kč, prodává Medaprex; Hydratační a vyhlazující gel na pleť, Cremorlab, 1159 Kč, prodává FAnn parfumerieFoto: Archiv firem

40+ Anti-age péče a rozjasnění

Po čtyřicítce může být pleť sušší – ubývá v ní kolagenu, a tím pádem ztrácí svou elasticitu. Je tenčí a křehčí. Obecně řečeno, během této dekády se vám může úplně proměnit typ pleti ze smíšené na suchou, nebo vás může trápit, že je mdlá a bez života.

Vsaďte na starou známou kyselinu hyaluronovou. Zkusit můžete séra a krémy, ale novinkou je užívat ji v tekuté formě (jako sirup) a bojovat proti vráskám zevnitř.

Pro rozjasnění doplňte vitamin C, který najdete ve spoustě produktů, opět často v kombinaci s anti-age účinky. Umí pleti dodat energii a antioxidanty, a tím pádem bojovat proti vráskám, celkově ji projasnit a sjednotit tón. Vyhněte se produktům, které by pleť zbytečně vysušovaly a narušovaly, to dělá třeba kosmetika na problematickou pleť s obsahem kyseliny salicylové nebo alkoholu a hrubé mechanické peelingy.

Foto: Archiv firem

Zleva: Tekutá kyselina hyaluronová, Hyalurmed, 1245 Kč; Rozjasňující sérum s vitaminem C, Pixi, 890 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Hedvábný čisticí pleťový olej, Astrid, 100 Kč; Plátýnková maska pro unavenou a povadlou pleť, Nivea, 80 KčFoto: Archiv firem

50+ Hlubší vrásky a pigmentace

Pokud je vám 50 a víc, pleť vám může připadat hodně suchá. Na její struktuře se podepisuje i menopauza a úbytek hormonů. Zpomaluje se schopnost regenerace, ztrácí objem a vrásky se prohlubují. Problémem je také sluníčko, kterému jste se celý život vystavovaly, a pigmentové skvrny, které se začínají objevovat čím dál tím víc.

Vaší rutinou by mělo být používání séra a očních krémů. V kosmetice se zaměřte na obsah AHA ovocných kyselin, které zbaví kůži odumřelých buněk, a na peptidy, které fungují jako okamžitý lifting. Výsledky také odvede vitamin A (retinol), který pomáhá k tvorbě elastinu a kolagenu a působí proti pigmentaci.

Na suchou pokožku jsou výbojné oleje, které můžete zkusit místo krémů a které se nanášejí na vlhkou pleť. Dopřejte pleti regeneraci přes noc díky hutnějším a vyživujícím nočním krémům nebo nočním maskám a nezapomeňte se odličovat, i když třeba přes den žádná líčidla nenosíte.

Foto: Archiv firem

Zleva: Pleťové sérum Hyaluron, N-Medical, 2400 Kč; Sérum na pigmentové skvrny, Eucerin, 975 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Expres krém proti vráskám, Essenté, 1050 Kč; Bioaktivní omlazující krém, Nobilis Tilia, 749 KčFoto: Archiv firem

Chcete další tipy, jak pečovat o zralou pleť? Zastavte vrásky i bez skalpelu!

Reklama

Související témata:

Načítám