Hlavní obsah

Nevymačkávat! Jak na akné a problematickou pleť?

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aknózní a problematická pleť vyžaduje speciální péči. Co používat za produkty, proč pupínky nevymačkávat a kterým složkám se vyhnout? A co působí na pupínek jako zmizík?

Článek

Jak se zbavit pupínků navždy? Princip je používat přípravky, které korigují tvorbu kožního mazu, urychlí odlučování odumřelých kožních buněk, bojují proti bakteriální infekci a mírní záněty. Takhle by to fungovalo v ideálním světě, ale co dělat, když už víte, že pupínku není vyhnutí? Čemu se naopak vyhnout a na které složky v kosmetice si dát opravdu velký pozor?

Ruce pryč

Většina lidí si vezme k ruce zrcátko a pustí se do práce – vymačkávání pupínků. „Tím ale zánět v kůži jen podpoříte a zvyšujete riziko jizev. Pravidlem číslo jedna je tedy pupínky nevymačkávat,“ doporučuje doktorka Hajnalka Faragó Méry z bratislavské Interkliniky.

Když už se pupínek udělá, můžete k urychlení hojení použít přípravky s obsahem kyseliny salicylové a čajovníku (tea tree oil). Pupínek vysuší a zabrání vzniku jizev. Také existují různé korekční tyčinky, které v sobě mají léčivé látky, ale i krycí schopnosti korektoru. Naše tipy najdete níže.

Nicméně s vysušujícími přípravky to nesmíte přehánět. Používejte je jen lokálně, na zbytek tváře by neměly přijít. „Zbytečné odmašťování a dehydratace pleti může vést ke zhoršení projevů akné,“ dodává doktorka Hajnalka Faragó Méry. Pokud je situace s pupínky opravdu špatná, domácí pokusy musí jít stranou a svěřte se raději do rukou kosmetičky nebo dermatologa.

Foto: ZephyrMedia, Shutterstock.com

Vymačkáváním věci jen zhoršíte – roznesete akné dál po obličejiFoto: ZephyrMedia, Shutterstock.com

Prevence jako nejlepší lék

Akné nemusí být důsledkem jen špatné hygieny, ale je důležité ji dennodenně dodržovat. „Pleť doporučuji čistit dvakrát denně jemným mycím prostředkem bez obsahu alkoholu. Častější čistění a použití agresivních prostředků vede naopak k podráždění a ještě vetší produkci kožního mazu,“ vysvětluje dermatoložka Zuzana Macková z Perfect Clinic Dermatology.

Po jakých produktech sáhnout, pokud vás nedokonalosti trápí často? „Používejte jen krémy určené na problematickou pleť, které hydratují, ale neucpávají póry. Akné se hojí pomalu a pro úspěch je třeba trpělivosti a pravidelné léčebné péče,“ dodává doktorka Hajnalka Faragó Méry. Boj proti pupínkům nevzdávejte po měsíci, zlepšení můžete pozorovat až třeba za 2–3 měsíce.

Účinnou zbraní proti akné je kosmetika s kyselinou salicylovou a AHA kyselinami. „Velký efekt také mají v estetické dermatologii používané metody léčby jako chemický peeling a ošetření laserem,“ říká doktorka Zuzana Macková. Chemický peeling je ale něco jiného než klasický mechanický. Ten může ve většině případů kůži akorát podráždit a paradoxně vznik pupínků podpořit.

Pro make-up do lékárny

U pleťových krémů volte lehčí gelové konzistence bez olejovitých přísad, vazelíny, lanolínu a minerálních olejů. Za špatnou pleť může nést vinu i nezdravý životní styl – spousta sladkostí, alkohol nebo přemíra kofeinu. Také si během dne nesahejte na obličej a jednou týdně si umyjte kosmetické štětce. Těmi si můžete po obličeji každé ráno vesele roznášet nečistoty a bakterie a pak se nestačíte divit.

Líčení obecně ale problémem není. „Naopak, vhodný make-up skvěle zakryje projevy akné, díky speciálnímu složení pokožku chrání a přispívá k hojení. Také zlepšuje psychiku a zabraňuje nutkání vymačkat pupínky,“ dodává doktorka Zuzana Macková. Po make-upech pro problematickou pleť doporučujeme koukat především v lékárnách, kde vám poradí.

SOS ničitelé pupínků

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Lokální péče Dermalogica, 1290 Kč; Lokální SOS gel Lavera, 169 Kč, prodává BioooFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Krycí korektor Eucerin Dermopure s kyselinou salicylovou, 289 Kč; Lokální péče proti nedostatkům pleti Yves Rocher, 249 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Krycí tónovací krém s korektorem v jednom Bioderma Sébium Global Cover, cena okolo 400 Kč; Tónovaná péče proti nedokonalostem Avène, 495 Kč, prodává Dr. MaxFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Lokální péče na akné Weleda, 319 Kč; Korekční péče La Roche-Posay, 349 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Zinková tyčinka na pupínky a opary Navia, 119 Kč, prodává ; Antiakné roll-on Ryor, 88 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám