Hlavní obsah

Smetanové brambory s parmezánem

Hodnocení:
(301)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Zapečené brambory na mnoho způsobů jsou oblíbené jako samostatný chod i jako příloha. Tyto se nepředvařují, pečou se ve formě tenkých plátků přímo ve smetaně. A parmazán v kombinaci s rozmarýnem si dokonale rozumí!

Ingredience pro:
1 zapékací mísu o velikosti 30 × 20 cm
  • 1 kg brambor
  • 250 ml smetany
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička másla
  • 3 špetky soli
Článek

Postup

Krok 1: Troubu předehřejte na 180 stupňů. Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky a lístečky čerstvého rozmarýnu nasekejte nadrobno.

Krok 2: Zapékací mísu nebo menší pekáč vymažte máslem. Na dno poklaďte čtvrtinu nakrájených brambor. Vrstvu osolte a nalijte na ni čtvrtinu množství smetany. Tu posypte částí nastrouhaného parmazánu a trochou nasekaného rozmarýnu. 

Krok 3: Takto vrstvěte brambory ještě třikrát. Vrchní vrstvu bude tvořit smetana s parmazánem. 

Krok 4: Zapékací mísu zakryjte alobalem a brambory dejte péct do trouby asi na 30 minut. Během této doby změknou. Pak alobal odstraňte a brambory dopečte dozlatova během ještě dalších 10 minut. 

Krok 5: Gratinované brambory nechte mírně zchladnout a pak je podávejte. 

Foto: Svatava Vašková

Takto připravené brambory jsou výborné k dušenému hovězímu masu s omáčkou

Jestli jste bramboroví, mohly by vám chutnat také brambory plněné sýrem a zakysanou smetanou nebo tradiční křupavé bramboráky. 

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama