Hlavní obsah

Po každém sexu krvácíte? Může za tím být banalita, ale i rakovina

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Každé krvácení mimo menstruační cyklus byste měly brát vážně a konzultovat ho se svým gynekologem. Může ohlašovat drobný problém, ale také varovat před rakovinou.

Článek

Stává se vám, že po sexu začnete krvácet? Pokud pomineme první sex, tedy krvácení spojené s deflorací, je jakékoli další krvácení vždy důvodem, abyste se zamyslely nad jeho příčinou. Těch může být několik – od snadno zvládnutelných až po ty, které mohou ohrožovat život. Proto by o tom měl vždy vědět váš gynekolog. „I když jde jen o slabé krvácení, je třeba ho vyšetřit, zvlášť když se objevuje opakovaně,“ říká gynekoložka MUDr. Táňa Glosová z Nemocnice Příbram.

Hormony a záněty

Co může za krvácením po pohlavním styku stát? „Mezi patologické, ale méně závažné příčiny patří zánět děložního čípku – akutní nebo chronický. Léčí se antibiotiky a může být spojený s dalšími příznaky: bolestmi v podbřišku, vaginálním výtokem. Slabým krvácením se také může projevit zánět poševní sliznice, protože sliznice jsou zánětem změněné, křehké a snadno zranitelné. Léčba je opět cílená – lokálními antibiotiky,“ vyjmenovává Táňa Glosová. Na vině může být i zánět močového měchýře nebo výskyt polypů na výstelce děložního čípku nebo dělohy.

Další možností je, že má problém hormonální původ. Krvácení se v takovém případě objevuje vždy ve stejné dny menstruačního cyklu (např. těsně po menstruaci, kolem ovulace nebo před menstruací) a nemusí mít vždy vazbu na pohlavní styk. Situace vyžaduje vyšetření, rozbor charakteru krvácení a léčbu podle příčiny.

Těhotenství i menopauza

V menopauze se po sexu objevuje krvácení, způsobené atrofií poševních sliznic, tedy jejich stárnutím. „Taková sliznice se lehko poraní. Léčba spočívá v nasazení hormonální substituční terapie – nejlépe lokální, přímo do pochvy,“ říká Táňa Glosová.

Zvláštní kapitola je, když se objeví krev po pohlavním styku v těhotenství – příčiny jsou obvykle jiné než u netěhotných žen a vždy vyžadují vyšetření.

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Nepodceňujte varovné signály těla – i malé krvácení mimo cyklus byste měly konzultovat s lékařemFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Sexuální úrazy

Ke krvácení může dojít i v důsledku nešetrného používání sexuálních pomůcek či při sexu s partnerem, který má větší přirození – takovým situacím lze zabránit dostatečným zvlhčením sliznic, například za pomoci lubrikantů a je možné je tak eliminovat. Může se ale stát, že je situace v této souvislosti naléhavá a potřebuje rychlý zákrok profesionála. „Krvácení po sexu může být v závažnějších případech silné a akutní, zejména po násilných sexuálních aktivitách nebo po zavádění ostrých předmětů do pochvy. Vyžaduje okamžité chirurgické ošetření, neboť může být i velmi nebezpečné,“ varuje gynekoložka. 

A zase ta rakovina

Krvácení po sexu bohužel může ohlašovat i závažné onemocnění – přednádorové stadium či rakovinu děložního čípku. Čím dřív lékař tuto skutečnost odhalí, tím vyšší je naděje na uzdravení. „Primární prevencí onemocnění je očkování proti lidským papilomavirům, sekundární pak včasný záchyt během gynekologického vyšetření,“ vysvětluje profesor MUDr. David Cibula z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. 

Právě kvůli včasnému odhalení změn na děložním čípku by ženy měly jednou za rok absolvovat preventivní gynekologickou prohlídku – součástí je stěr vzorku pro cytologii, která zkoumá, nejsou-li na čípku přítomny „nepatřičné“ buňky. V současnosti se prosazuje i test HPV DNA, který stoprocentně odhalí HPV infekci ještě před tím, než se projeví. Je to důležité hlavně proto, že právě přítomnost onkogenních HPV virů je pro vznik rakoviny děložního čípku nezbytná. Tento test si pacientky platí ve většině případů samy – s výjimkou těch, jejichž cytologie má nejednoznačný výsledek, pak ho hradí pojišťovna. 

Docházíte na preventivní prohlídky u gynekologa?

Reklama

Související témata:

Načítám