Hlavní obsah
3,1
(128)
Foto: Stream.cz

Foto: Stream.cz

Kdo by neměl rád tradiční vláčné koblížky. Usmažte si je doma, je to lahoda!

1 hod.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 kusy
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 25 g droždí
  • 65 g cukru krystal
  • 3 ks žloutků
  • 1 ks vejce
  • 50 g másla
  • 20 ml rumu
  • 250 ml mléka
  • 1 ks citronu
Článek

Postup

01.

Do droždí přilijte trochu vlažného mléka, přidejte cukr a nechte ho chvíli v teple vzejít kvásek. Připravte si kuchyňského robota (kdo nemá robota, dělá rukou). 

02.

Do hnětací misky dejte nejprve žloutky a celé vajíčko, poté veškeré tekutiny a následně přidejte kvásek. Nakonec zapracujte všechny zbývající suroviny. Míchejte tak dlouho, dokud vám nevznikne hladké těsto. Hotové těsto posypte moukou a nechte ho asi 30 minut kynout. 

03.

Vykynuté těsto (7 fíglů, aby vám těsto vždycky vykynulo) si přendejte na pracovní desku, kterou si nejprve posypte moukou, a pak posypte i samotné těsto. Rozválejte ho válečkem a vykrájejte něčím kulatým sudý počet koleček. Okrájené těsto nevyhazujte, ještě se vám bude hodit. 

04.

Na polovinu vykrojených koleček přidejte náplň dle vlastní libosti a druhou polovinou koleček přiklopte. Následně vyřízněte menším vykrajovátkem koblížky. Ty pak posypte moukou a nechte zase chvíli kynout. 

05.

Koblihy smažte na sádle z obou stran 3 minuty tak, aby v něm hezky plavaly. Vyndejte, posypte cukrem a můžete servírovat.

Tradiční jidáše ze zbylého těsta

Foto: Stream.cz

Velikonoční jidáše budou chutnat malým i velkýmFoto: Stream.cz

Z těsta, které vám zbude, vyválejte válečky dlouhé tak, aby vám na nich šly udělat uzle. Nechte vykynout a smažte je stejně jako koblihy. Smíchejte moučkový cukr se skořicí, jidáše obalte a ihned podávejte.

Kdybyste si nebyli jistí postupy, můžete se podívat na videonávod v rámci cyklu S kuchařem u plotny na Stream.cz, nebo se podívejte na jiný recept přímo na Proženy.cz – jak na české jidáše.

Reklama

Načítám