Hlavní obsah

Nejlepší recepty na koblihy, boží milosti a další masopustní smažené sladkosti

Foto: zefirchik06, Shutterstock.com

Foto: zefirchik06, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O nadcházejícím masopustním víkendu se bude linout z oken domů i paneláků neodolatelná vůně smažených koblih častěji než kdy jindy. A když ji ucítíte, velmi pravděpodobně na ně dostanete chuť. Recepty už hledat nemusíte, vybrali jsme pro vás ty nejlepší.

Článek

K masopustu patří nevázaná zábava, ale také zabijačky, tučnější pochoutky z vepřového masa a pořádná mísa nadýchaných koblih. Díky zabijačkám byl v tomhle období dostatek sádla, v komorách zbývala ještě mouka z předchozí úrody i cukr, a tak si naši předci před nadcházejícím postním obdobím rádi dopřáli něco sladkého. Nejčastěji to byly právě koblihy smažené na sádle.

Masopust 2024

  • Tučný čtvrtek: 8. února
  • Masopustní neděle: 11. února
  • Masopustní pondělí: 12. února
  • Masopustní úterý: 13. února
  • Popeleční středa: 14. února

Nejlepší domácí koblihy krok za krokem

Dokonalá kobliha, po které každý s radostí sáhne, je nadýchaná jako polštář, s dostatečným množstvím náplně, zlatavá a se světlým prstencem kolem dokola. Ten značí, že se koblihy smažily v dostatečném množství správně rozehřátého sádla. Neprůstřelným receptem vás o trochu níž provede krok za krokem naše kolegyně Katka Bičíková. Než se do něj ale pustíte, přijměte pár obecných rad.

  • suroviny na těsto by měly mít všechny stejnou pokojovou teplotu, nezapomeňte je včas vyndat na linku
  • těsto důkladně prohněťte. I když se zpočátku bude lepit, dopřejte mu čas a nepřidávejte příliš mouky. Lehkým popraškem mouky si pomůžete později při vyvalování
  • jednotlivé koblihy vykrajujte z rozváleného těsta co nejtěsněji vedle sebe. Odřezky těsta pak dál nehněťte a usmažte je tak, jak jsou, jenom tak zůstanou krásně nadýchané
  • koblihy smažte v opravdu vysoké vrstvě sádla, musí v něm plavat. Pokud chcete sádlo ušetřit, použijte raději menší hrnec a koblihy smažte po menších dávkách, jde to rychle
  • hrnec či kastrol nepřeplňte, koblihy potřebují kolem sebe dostatek mísa, aby mohly v tuku plavat.
  • ideální teplota na smažení koblih je kolem 170-175 °C. Pokud nemáte kuchyňský teploměr, je to teplota, při které koblihy z jedné strany zezlátnou přibližně za 2-3 minuty

Čím plnit koblihy

Malému čerstvému koblížku sice stačí k dokonalosti slabý poprašek skořicového cukru, ale plněná kobliha je plněná kobliha. S čím je máte nejraději vy? Dáváte přednost sladkému jahodovému, nebo pikantnějšímu meruňkovému džemu? A co byste řekli na jemnou vanilkovou náplň?

Opravdoví fajnšmekři mohou sáhnout i po luxusním nugátovém krému.

Netradiční tvary

Máte hravou povahu a každá činnost je pro vás výzvou ke tvoření? Tak to se vám budou líbit legrační smažené sněhové koule, copánky, nebo roztodivné tvary smažených božích milostí. Koblihové mističky pak přímo vybízejí k experimentování s náplněmi.

Jednoduché nekynuté koblihy pro začátečníky a netrpělivé

Práce s kynutým těstem je trochu zdlouhavější, máme ale řešení i pro ty, kdo nemají času nazbyt. Z rychlých receptů bez kynutí si stačí jenom vybrat, všechny chutnají perfektně!

Smažené sladkosti od sousedů

O masopustu se připravují smažené sladkosti nejenom u nás, ale téměř po celém světě. A zatímco u našich nejbližších sousedů na Slovensku, v Polsku, Německu či Rakousku vypadají (a chutnají) velmi podobně, jako naše koblihy, tak o kousek dál najdete i jiné dobroty, kterými se můžete inspirovat.

A pokud jste si v našem seznamu stále nevybrali, protože hledáte něco opravdu výjimečného, tady je speciální recept na ty nejčokoládovější čokoládové mini kobližky podle šéfcukrářky Lindy Procházkové.

Reklama

Načítám