Hlavní obsah

Nejlepší kynuté koláče s tvarohem, ovocem a drobenkou

Hodnocení:
(334)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
1 hodina 20 minut
Náročnost
střední

Cukroví snědené, do plavkové sezony daleko, tak to se možná ještě nějaký ten koláček snese, co myslíte? A když už se do něj budete pouštět, vyzkoušejte rovnou jeden z nejpoctivějších: vláčný kynutý s tvarohem, ovocem, křupavou drobenkou a spoustou másla a rumu. Chutná božsky!

Ingredience pro:
20 koláčků
Na těsto
  • 20 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 500 g hladké mouky
  • 180 ml teplého mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžička citronové kůry
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1/4 lžičky soli
Na náplň
  • 250 g tučného tvarohu
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 vejce
  • oblíbené ovoce
Na drobenku
  • 30 g másla
  • 30 g cukru krupice
  • 50 g polohrubé mouky
Na potření (nevynechte!)
  • 1 panák rumu
  • 50 g másla
Článek

Postup

Krok 1: Do velké mísy prosejte mouku a přidejte k ní cukr. Droždí rozmíchejte v polovině teplého mléka, vmíchejte lžíci cukru a lžíci mouky a nechte v teple 10 minut vzejít, dobře k tomu slouží lehce zahřátá vypnutá trouba.

Krok 2: Mezitím do mísy přidejte zbylé mléko, sůl, citronovou kůru, vejce a rozpuštěné máslo. Vmíchejte vzešlý kvásek a těsto pak rukama nebo v robotu s hnětacími háky 10 minut propracovávejte, až bude pěkně hladké. Přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout, v polovině můžete těsto znovu trochu propracovat.

Krok 3: Mezitím si připravte ovoce (já jsem dala mražené lesní ovoce a čerstvé hrušky) a tvaroh (nejlepší je ten tučný v kostce), smíchejte ho s vanilkovým cukrem a žloutkem bílek si nechte na potření. Podle potřeby doslaďte dalším cukrem nebo zřeďte trochou mléka.

Krok 4: Z mouky, cukru a změklého másla připravte drobenku, pokud nemáte polohrubou, dejte hrubou nebo i hladkou, je to stejné jako s citronem a limetou.

Krok 5: Z těsta pak odkrajujte asi 50 g kousky, které rovnou na pomaštěném plechu zploštěte dnem plecháčku obaleného v utěrce tak, aby zbyly jen asi 5 mm okraje. Druhá možnost je těsto rozválet a koláčky vykrajovat. Okraje potřete bílkem, na střed rozetřete vrchovatou lžičku tvarohu, posypejte ovocem a drobenkou a pečte asi 20 minut při 180 °C dozlatova.

Krok 6: Ještě horké koláčky pořádně pokapejte rozpuštěným máslem s rumem právě to jim dodá neodolatelnou chuť a vůni! Vychladlé pocukrujte.

Na koláčky se skvěle hodí i domácí hrušková a švestková povidla nebo klasická maková  náplň zdobená mandlemi.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek