Článek
Postup
Krok 1: Do velké mísy prosejte mouku a přidejte k ní cukr. Droždí rozmíchejte v polovině teplého mléka, vmíchejte lžíci cukru a lžíci mouky a nechte v teple 10 minut vzejít, dobře k tomu slouží lehce zahřátá vypnutá trouba.
Krok 2: Mezitím do mísy přidejte zbylé mléko, sůl, citronovou kůru, vejce a rozpuštěné máslo. Vmíchejte vzešlý kvásek a těsto pak rukama nebo v robotu s hnětacími háky 10 minut propracovávejte, až bude pěkně hladké. Přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout, v polovině můžete těsto znovu trochu propracovat.
Krok 3: Mezitím si připravte ovoce (já jsem dala mražené lesní ovoce a čerstvé hrušky) a tvaroh (nejlepší je ten tučný v kostce), smíchejte ho s vanilkovým cukrem a žloutkem – bílek si nechte na potření. Podle potřeby doslaďte dalším cukrem nebo zřeďte trochou mléka.
Krok 4: Z mouky, cukru a změklého másla připravte drobenku, pokud nemáte polohrubou, dejte hrubou nebo i hladkou, je to stejné jako s citronem a limetou.
Krok 5: Z těsta pak odkrajujte asi 50 g kousky, které rovnou na pomaštěném plechu zploštěte dnem plecháčku obaleného v utěrce tak, aby zbyly jen asi 5 mm okraje. Druhá možnost je těsto rozválet a koláčky vykrajovat. Okraje potřete bílkem, na střed rozetřete vrchovatou lžičku tvarohu, posypejte ovocem a drobenkou a pečte asi 20 minut při 180 °C dozlatova.
Krok 6: Ještě horké koláčky pořádně pokapejte rozpuštěným máslem s rumem – právě to jim dodá neodolatelnou chuť a vůni! Vychladlé pocukrujte.
Na koláčky se skvěle hodí i domácí hrušková a švestková povidla nebo klasická maková náplň zdobená mandlemi.