Hlavní obsah

Podivné fobie z jídla: Mohou být na zeleninu i čokoládu!

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berete jídlo jako příjemný zážitek? Ne každý to tak ale má. Podívejte se, jaké podivné fobie mají lidé ve spojitosti s potravinami a vařením.

Článek

Bojíte se jíst zeleninu, čokoládu nebo vás přímo děsí vaření? Zkontrolujte si, zda netrpíte jednou ze vzácných fobií z jídla. Co všechno vám mohou lékaři diagnostikovat?

Mageirocofobie

K téhle fobii se možná doma dobrovolně přihlásíte sami. Mageirocofobie je doslova strach z vaření, tedy přípravy jídla. Podle odborníků mívají dotyční hrůzu z celé řady praktik, jako zacházení z kuchyňským náčiním, práci s vysokými teplotami, krájením, sekáním, obsluhováním u večeře, ale i prezentování jídla před druhými.

Xocolatofobie

Je to k neuvěření, ale opravdu jsou na světě lidé, kteří mají úzkost při pomyšlení na čokoládu! Xocolatofobie je panický strach z čokolády. Nemocní obvykle chorobně studují všechny obaly potravin, neboť nemají strach pouze z čokolády jako takové, ale i ze všech potravin a jídel, které v sobě mají něco čokoládového.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Xocolatofobik podezírá všechna jídla z toho, že obsahují stopy čokolády. Proto zkoumá složení všeho, i „rybích prstů“Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Lachanofobie

Tuhle fobii raději nepředstavujte svým dětem, aby si ji dobrovolně nepřisvojily! Lachanofobie je totiž porucha, která se definuje jako iracionální strach ze zeleniny. Nemocný ji nejenže nemůže jíst, ale nezvládá se zeleniny ani dotýkat a děsí ho i skutečnost, že by ji viděl na svém talíři, ze kterého by pak jedl.

Hovoří se o tom, že většina nemocných zvládá jíst aspoň některé druhy zeleniny. Například Vicki (31) z anglického Portsmouthu, která nemocí trpí, říká, že si může dát brambory (my je máme rádi třeba v receptu Brambory hasselback se slaninou a sýrem). Naopak největší hrůzu má z hrášku a mrkve.

Alliumfobie

U lidí s alliumfobií se člověk skoro bojí, že se jedná o upíry! Tahle porucha je totiž definovaná jako strach z česneku. Nemocní ho nikdy nejí, neskutečně jim páchne a dokážou ho z jídel vycítit i při malé dávce. Pokud se jim stane, že omylem pozřou něco s česnekem, pravděpodobně bude následovat záchvat paniky.

Deipnofobie

Pokud trpíte deipnofobií, přijde vám romantická večeře při svíčkách jako scéna z hororového filmu. Deipnofobie se řadí k sociálním fobiím a spočívá v tom, že postižený má strach z jakékoli komunikace a sdružování se během kulinářských událostí. Děsí ho proto kantýny, restaurace i obědvání či večeření u příbuzných nebo přátel.

Mykofobie

Mykofobie je jednoduše strach z hub. Lidé s touto fobií samozřejmě houby za žádnou cenu nekonzumují, nesahají na ně a nechtějí být v jejich blízkosti. Zároveň mají ale strach i z plísní doma na stěnách a samozřejmě i z plísní na potravinách.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Mykofobik má hrůzu nejen z hub, ale i třeba z plísní na stěnáchFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Cenosillicafobie

V téhle fobii se možná pár z vás najde. Cenosillicafobie je strach z prázdné sklenice. Pokud začínáte být nervózní, jakmile hladina vašeho oblíbeného moku klesá k úplnému dnu, už víte, proč tomu tak je.

Čeho se bojíte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám