Hlavní obsah

Zdravotní boty ani kompresní punčochy vás nezachrání. Jak se starat o nohy, aby netrpěla chodidla

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devadesát osm procent dětí se rodí se zdravýma nohama. Ve stejně dobré kondici je ale má už jen čtyřicet procent dospělých. Kam se ta více než polovina zdravých nohou poděla?

Článek

Trápení s nohama mívá kořeny už v dětství. Své mohly způsobit špatné boty, které noze nedaly šanci se správně vyvinout, možná se chodidla tísnila v malých dupačkách nebo těsných ponožkách. Co je na nich tak špatného? „Tlak omezuje cirkulaci krve, což například ztěžuje regeneraci končetin,“ zamýšlí se v podcastu MUDr.ování fyzioterapeutka Vendula Nováková z kliniky celostní medicíny a sportu VO2MAX. Pozor by si ženy měly proto dát i na stahovací punčocháče a rozhodně je nenosit celý den.

Zdravotní boty nejsou pro každého

Těsné punčochy či boty rovněž stimulují reflexní zóny, které se nacházejí na spodní části nohy. Časem vás tedy může potrápit bolest nebo píchání v oblasti krční páteře, bederní páteře a kostrče. Jestli jste se právě s uspokojením podívali na svoje končetiny pohodlně „zaparkované“ ve zdravotních pantoflích, vyvedeme vás z klidu. Ani ty nejsou pro každého.

Když máte propadlou klenbu, tvarovaná bota to nezachrání. Naopak, bude tlačit na kost, udělá se otlak, který se začne prohlubovat, časem třeba až k okostici, což je velmi bolestivé. „To je to samé, jako kdybych vám naordinovala penicilin a vy jste na něj byla alergická,“ říká podoložka Eva Kliková.

Takže nakonec nejsou ty vzývané a zároveň tolik zatracované lodičky jediným viníkem bolestí nohou? „Vůbec ne,“ říká v podcastu Vendula Nováková, jež podle svých slov sama lodičky ráda nosí. A nebere je ani druhým ženám. Musíte však po dni stráveném v botách na vysokém podpatku dopřát nohám relaxaci třeba v podobě bylinné koupele nebo masáže balónkem s měkkými bodlinami. A hlavně střídat často obuv, tu „nezdravou“ vyvažovat obutím, které nohy nepoškozuje.

Jak z lékařského hororu

Jaromír Zuna je ortoped, který se jako mnoho mužů rád podívá na ženu kráčející v lodičkách. Když jsem mu ale předložila rentgenový snímek nohy v botě s podpatkem vysokým deset centimetrů, zhrozil se: „Věděl jsem, že noha v lodičce není ve správném postavení. Ale teprve teď vidím, jaký horor to je.“

Co tedy ženě hrozí, pokud nebude boty střídat? „Čím výše je pata, o to víc je váha těla posunuta dopředu, což způsobuje nestabilitu. Kvůli ní může lehce dojít k přetočení nohy a poranění hlezenního kloubu,“ vysvětluje lékař a přesouvá svou pozornost od kotníku ke špičce nohy, jež v lodičce směřuje dolů. „To jí sice dodává atraktivní vzhled, ale daní je zvýšený tlak na polštářek chodidla, tedy oblast hlaviček nártních kostí. Což začne časem hodně bolet. O co vyšší je podpatek, o to větší bolest v této oblasti můžete očekávat,“ varuje lékař.

Při dlouhodobém nošení lodiček si prý neodpočine ani pata, byť na ní neleží téměř žádná váha. Důvodem trablů s patou jsou zkrácené svaly a šlachy lýtka. Když pak žena zvyklá na lodičky obuje ploché boty nebo chodí bosa, pocítí tah i bolest v oblasti dolní a zadní části paty. Nohy v lodičkách také sjíždí dopředu a zastaví se až o přední část boty. „Pokud je bota do špičky, tento problém se ještě zhoršuje. Nehty drhnou o botu a je na ně působen tlak, což může způsobit nejen deformitu, ale i velmi obtížně léčitelnou mykotickou infekci nehtu,“ vypočítává lékař.

No a na závěr už jen lékařská hypotéza, kterou však není radno podceňovat: „Ženy mají častěji než muži artrózu v koleni. Jedna z teorií, proč tomu tak je, je nošení lodiček. Již několik publikovaných studií totiž v souvislosti s touto obuví poukázalo na zvýšenou zátěž kolenního kloubu. A právě to může artrózu v koleni způsobit,“ uzavírá ortoped.

Nevím, jak vy, milé dámy. Ale já si jdu koupit tenisky. Pokud je totiž budu střídat s botami na podpatku, ulevím tím nejen svým chodidlům, ale i celé páteři. Je to jako s vším – pokud se člověk drží pravidla „všeho s mírou“, nemusí si nic zakazovat.

Minulý týden byl hostem MUDr.ování sexuolog Luděk Fiala, který hovořil nejen o problémech v našich ložnicích, ale i o narůstajícím počtu transgender pacientů. Příští týden se můžete těšit na lékařku z dětského urgentu v Motole Julii Miklošovou, která vám poví, proč by zakázala trampolíny na hřištích.

Podcast MUDr.ování můžete poslouchat každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech aplikacích jako je Spotify či Apple Podcasts.

Související témata:

Načítám