Hlavní obsah

Milujete vysoké podpatky? Ničíte si zdraví!

Foto: Moustache Girl, Shutterstock.com

Foto: Moustache Girl, Shutterstock.com

Ženám přidávají na sebevědomí a na muže působí jako magnet. Že podpatky zvyšují ženskou přitažlivost je lety prověřený fakt. Také ale můžou za různé zdravotní problémy, počínaje deformitami chodidla a konče bolestmi v kolenou a zádech.

Článek

Nošení vysokých podpatků má vliv na postavení páteře a celý pohybový aparát. Tento typ bot může způsobit vbočený palec, riziko poranění hlezna, bolesti v kříži a nejrůznější onemocnění Achillovy šlachy. Víme, jak tomu předcházet!

Pozor na kolena a kotníky

Některé odhady uvádějí, že až 40 procent žen v produktivním věku nosí boty na podpatku pravidelně. Podle lékařů je to zásadní chyba. Z dlouhodobého hlediska může mít nošení vysokých podpatků vážné dopady na zdraví. Je prokázané, že se výrazně zvyšuje riziko poranění podvrtnutého kotníku a v ohrožení jsou také kolena (Víte, jak dlouho se bude hojit vaše zranění?).

Dokazuje to studie lékařů Kliniky rehabilitačního lékařství VFN v Praze. „Prokázali jsme, že dlouhodobé nošení vysokých podpatků působí negativně na strukturu Achillovy šlachy a způsobuje časné artrotické změny na kolenní chrupavce. A to i u mladých žen,“ vysvětluje MUDr. Kamal Mezian, Ph.D.

Foto: Nok Lek, Shutterstock.com

Nošením bot na vysokých podpatcích zvyšujete riziko podvrtnutí kotníkuFoto: Nok Lek, Shutterstock.com

Bedra v ohrožení

Podpatek vyšší než 4 centimetry způsobuje příčně ploché nohy a vbočení palce. Pokud je bota ještě vyšší, dochází k naklonění nohy dopředu, což ovlivní celé postavení trupu.

„Pro zachování rovnováhy na vysokém podpatku se žena musí prohnout v páteři, aby nemusela pokrčit kolena. Tím však dochází k riziku přetížení bederní oblasti, a s tím jsou spojené různé obtíže – chronické bolesti zad, brnění nohou i jejich oslabení,“ vyjmenovává MUDr. Zdeněk Bezvoda, ortoped z Lékařského domu Praha 7. (Proč je důležité posilovat bránici?)

Ideální výška podpatku

Pokud si ale svůj život bez lodiček neumíte představit, máme pro vás dobrou zprávu! Hodně totiž záleží na výšce podpatků. Ty nižší mohou dokonce pomáhat. „Za relativně bezpečnou považujeme výšku podpatku do 3 až 4 centimetrů. Toto mírné zvýšení se doporučuje i u pacientů s bolestmi pat v důsledku přetížení, nebo s patní ostruhou. Našim pacientkám doporučujeme nošení obuvi na vysokém podpatku pouze výjimečně při zvláštních příležitostech,“ podotýká Kamal Mezian.

Foto: udra11, Shutterstock.com

Vysoké jehly, nebo placaté baleríny jsou nejhorší. Ideální výška podpatku jsou 3 až 4 cmFoto: udra11, Shutterstock.com

Dobře zvolený podpatek je tělu prospěšný

Přiměřeně vysoké podpatky mohou mít ale na tělo další pozitivní vliv: „Tím, jak se žena snaží udržovat rovnováhu, zapojuje hluboký stabilizační svalový a vazivový systém a posiluje ho tím“ doplňuje Zdeněk Bezvoda.

Chodit výhradně v placatých botách typu balerín, může být zrovna tak nebezpečné, jako denně obouvat jehly. Z takových bot vznikají ploché nohy, spadlá klenba a výjimkou nejsou ani potíže s patami. Ideální je, abyste měly v botách vždy pevnou stélku a kvalitní vložku, která tlumí nárazy a podporuje klenbu.

Když to bez lodiček nejde…

Problémem může být také zaměstnání, kde je vyžadován daný dress code, ke kterému vysoké podpatky patří. (Které zaměstnání je nejhorší pro vaše tělo?) „Podle našeho názoru by se v těchto případech měla respektovat možná zdravotní rizika. V Kanadě byl v roce 2017 uzákoněn zákaz povinného vyžadování obuvi na vysokém podpatku zaměstnavatelem. K podobnému kroku již přistoupily například i úřady na Filipínách,“ uvádí doktor Mezian.

Pokud patříte do této skupiny, nebo se prostě jen svých milovaných lodiček nechcete vzdát, dbejte na zdraví svých chodidel jinak: během dne se přezouvejte, nebo si alespoň boty na chvíli sundejte a procvičujte chodidla. Pořiďte si třeba míček s bodlinkami, kterým si je můžete masírovat kdykoli během dne, nebo si kupte, či vyrobte senzorický koberec. Nejpřirozenější je chůze naboso.

Reklama