Hlavní obsah

Když z vedra otékají nohy: První pomoc a jak tomu předcházet

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploty poslední dny atakovaly třicítky, což je pro mnohé tradiční příslib bolavých či oteklých nohou. Horké počasí totiž zpomaluje proudění krve a tekutina se hromadí právě v dolních končetinách. Poradíme, jak se můžete snažit otokům předcházet i co dělat, když už se nevejdete do bot.

Článek

Cítíte to při každém kroku. Jako by se vám na každý kotník přilepil lepkavý balvan, který se postupně nabaluje a nabaluje. Cítíte tíhu, tepání a často i bolest způsobenou tím, že se vám chodidla jaksi nechtějí vejít do sandálů, které jste si ráno obuli. Horké počasí a otoky nohou jsou bohužel pro někoho nerozlučná dvojice. Něco se s tím ovšem dělat dá.

Proč vám ve vedrech otékají nohy?

I když při pohledu na napuchlé kotníky pro to jen těžko hledáte pochopení, otékání nohou v létě je naprosto přirozená reakce organismu. Horko zpomaluje průtok krve v žilách, ta se vlivem gravitace hromadí právě v dolních končetinách. Otok vzniká až nahromaděním většího množství tekutiny, může se jednat i o několik litrů. Krom estetické stránky věci je s takovým stavem spojen pocit tíhy, bolesti a pnutí.

Kdy jít k lékaři

V případě, že se jedná o přechodnou a krátkodobou letní záležitost, není důvod k obavám. Ačkoli nafouklé kotníky vážně nevypadají pěkně, otoky z horka jsou veskrze banální problém. Přesto ale veďte v patrnosti, že příčiny mohou být i vážnější. Pokud se s otoky potýkáte dlouhodobě, přičemž nejsou jen epizodní, ale drží se vás i několik dní, určitě je to důvod k návštěvě lékaře. Na pozoru se mějte také, když se přidá mravenčení nebo křeče, případně otoky na dalších částech těla. Může se jednat o signál, že není něco v pořádku s vnitřními orgány, zejména jde o srdce, játra a ledviny.

Foto: myboys.me, Shutterstock.com

V horku mohou vaše kotníky více než kostnatou část těla připomínat dva tenisové míčkyFoto: myboys.me, Shutterstock.com

Otokům se někdy dá předejít

Ne vždy se vám podaří otokům nohou předejít. Když venku panují třicítky a vy chtě nechtě musíte strávit den na obchůzkách po městě, i s ideální váhou vám hrozí, že nohy otečou. Každopádně udržování zdravé hmotnosti má v rámci dlouhodobé prevence určitě smysl. Stejně jako vyvážená strava, pravidelný pitný režim a aktivní pohyb.

Zatímco intenzivní a dlouhé cvičení v horku může otoky zhoršit, běžné kardio aktivity jako rychlá chůze, ale i cvičení typu jóga a pilates, mají pozitivní vliv. Mimo jiné proto, že krevní oběh podporují. Lepší je ale cvičit ráno nebo naopak později večer, kdy je trochu chladněji. Neméně důležité je vyvarovat se dlouhého sezení. Pokud máte sedavé zaměstnání, snažte se aspoň jednou, nejlépe dvakrát za hodinu vstát a protáhnout se.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

V horku se cvičení vzdát nemusíte, jen choďte brzy ráno nebo naopak až později večerFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Riziko otoků také zvyšuje nadměrné solení, neboť způsobuje zadržování vody v těle. A častěji otoky trpí také kuřáci. Naopak pomoci může konzumace potravin bohatých na draslík (banány, batáty, sardinky, avokádo, brokolice, grapefruity…) a pozitivní vliv mohou mít i bylinky, například vřes nebo heřmánek, ze kterých si můžete uvařit čaj.

První pomoc

  • Nohy nahoru - Zní to banálně, ale nejčastěji nohy otékají z dlouhého sezení nebo stání. Je to kvůli gravitaci. Proto je třeba tento stav kompenzovat. Nohy byste měli zvadnout nad úroveň srdce a v této poloze vydržet aspoň 15 minut.
  • Bylinné masti - Od otoků vám mohou pomoct také bylinné přípravky. Zejména masti s obsahem aloe vera, arniky, heřmánku, kostivalu nebo kaštanu. Měli byste je sehnat v lékárně.
  • Vhodná obuv - Na pochůzky ve vedrech volte pohodlnou, jednoduchou obuv bez zbytečných pásků a všeho, co by vás mohlo škrtit. Jakmile dorazíte domů, všechno sundejte a projděte se a zrealxujte úplně bosky.
  • Vlažná voda - Určitě pomůže i sprcha. Namísto úplně ledové vody ale volte vlažnou nebo mírně studenou. Teplotní šok by totiž také nemusel mít úplně příznivý efekt.
  • Stlačte body na lýtkách - Zkusit můžete také techniku akupresuru: na několik sekund stlačte tři body na lýtkách. První zepředu nohy, v místě, kde se rozdvojuje holenní a lýtková kost, druhý ve středu lýtka zezadu a třetí na středu vnější strany lýtka.

Taky se nezapomeňte jít někam zchladit. Máme tipy na místa, kde vám vedro nebude.

Načítám