Hlavní obsah

Podzimní dekorace? Dýňové hrátky!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak letos nazdobit dýně, abyste byli originální, ale současně nemuseli pro nic moc do obchodu a vystačili si s tím, co najdete doma? Právě takovou inspiraci nabízíme!

Článek

Podzimní dekorace bez dýní? Jestli už si to také nedovedete představit, máme pro vás pár inspirací, jak je letos nazdobit nebo co z nich vyrobit. A potřebovat budete hlavně to, co máte doma po ruce nebo to jde snadno ulovit na procházce v parku nebo lese.

Věnec s dýní

Pokud se pustíte do věnce s dýní, pak by měl mít opravdu pevný základ. Kupte ten slámový nebo si ho vyrobte sami z větviček vrby nebo břečťanu. Dýni (vyberte nějakou malou, klidně může být i okrasná) propíchněte ve spodní části skrz, abyste jí mohli provléknout drát. Právě jím ji připevněte k základu věnce. Pak už stačí jen doladit větvičkami břečťanu, trávou nebo tím, co máte právě po ruce. Vzhledem k hmotnosti věnce ho zavěste na pořádnou skobu.

Pokud vás výroba začne bavit, můžete si vyzkoušet další podzimní věnce.

Foto: Jakub Jurdič

Věnec s dýní není z nejlehčích. Dobře zvažte, kam ho umístíte, a hlavně mu dopřejte opravdu bytelný závěsFoto: Jakub Jurdič

Dýně v květináči

Příznivci spíše přírodních dekorací si mohou z dýně udělat hrnkovou květinu. Stačí, když květináč vyplníte zeminou a do té napícháte kolem obvodu třeba větvičky břečťanu. Pak do květináče posaďte dýni a větvičky ke stopce přivažte. Mezeru mezi dýní a květináčem můžete vyplnit mechem nebo listy břečťanu.

Foto: Jakub Jurdič

Dýně v květináči se hodí třeba na parapet nebo vedle vchodových dveří, ale můžete ji mít i doma na komoděFoto: Jakub Jurdič

Lístečková dýně

Romanticky vypadá dýně zdobená lístky. Mohou mít libovolnou barvu, ale v černé jsou velmi decentní a na oranžové slupce pěkně vyniknou. Lístky je ideální nakreslit permanentním fixem, který na povrchu dýně dobře drží a vydrží i pobyt na dešti. Lze použít i jiné barvy, které nanesete houbičkou, ovšem na to je třeba si vyrobit šablonu větvičky s lístky. Stačí ji vystřihnout třeba z plastových desek na dokumenty.

Jestli budete dýni zdobit jako součást oslav Halloweenu, můžete místo romantických lístků zvolit vzor pavouků nebo pavučin.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud na lístky použijete permanentní fix nebo barvu, můžete ji nechat i venkuFoto: Jakub Jurdič

Disco dýně

Nebojíte se experimentů a trochu méně tradičních barev a materiálů? Pak si můžete z dýně udělat takovou malou discokouli, i když v trochu decentnější podobě. Můžete ji natřít barvou a polepit kousky rozbitého zrcátka. Sklíčka se dají na dýni dobře přilepit tavnou pistolí.

Dýni můžete polepit i knoflíky, korálky nebo jiným materiálem, dobře vypadají i slaměnky. Můžete si je udělat třeba i v rockovém stylu.

Foto: Jakub Jurdič

Dýni se zrcátky rozhodně postavte tam, kde na ni bude svítit sluníčko, aby vyniklaFoto: Jakub Jurdič

Vyšívaná dýně

Jako kdybyste ji vyšili – přesně tak vypadá dýně zdobená tečkováním. Tuhle metodu zvládne opravdu každý. Vezměte si k ruce permanentní fixy nebo rychleschnoucí barvu a vatovou tyčinku na čištění uší – a ťupkujte. Můžete udělat kružnice se společným středem, oválky nebo třeba kytičky.

A jestli si ani na tohle netroufnete, můžete si vyrobit tiskátko z houbičky na nádobí a lístky nebo jiné vzory na dýni natisknout.

Foto: Jakub Jurdič

Vzor může vypadat složitě, ale věřte, že takto zvládne dýni vyšít opravdu každýFoto: Jakub Jurdič

Dýně s ptačím zátiším

Dýni můžete zdobit i ubrouskovou metodou. Ideální je si vybrat ubrousek s odpovídajícím vzorem, třeba ptáčka v podzimním listí. Vzor z ubrousku vystřihněte a sloupněte z něj vrchní vrstvu. Na dýni natřete disperzní lepidlo a ubrousek na něj opatrně položte. Štětcem namočeným v lepidle pak obrázek velmi opatrně natahujte a vyhlazujte. Nechejte trochu zaschnout a potom ptáčka přetřete ještě jednou vrstvou lepidla. Po zaschnutí je lepidlo průhledné a vy můžete ptáčka posadit do křoví, mechu, větviček šípků nebo jiných materiálů, které kolem něj vyrobí přírodní zátiší. Pokud ptáčka nepřetřete nebo nepřestříkáte bezbarvým lakem, neměli byste takto nazdobenou dýni dávat na déšť.

Foto: Jakub Jurdič

Ubrousková metoda nezklame nikdy a můžete ji využít i na zdobení dýněFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Související témata:

Načítám