Hlavní obsah

Podzimní dekorace? Pohrejte si s šípky!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Čím vyzdobit byt na podzim, aby to vydrželo nejméně do prosince? Skvělou volbou jsou šípky. Máme pro vás pár tipů, jak je použít, aby nadělaly co nejvíc parády!

Článek

Šípky jsou skvělou a hlavně dostupnou surovinou pro výrobu podzimních dekorací. Pokud je nemáte na zahrádce, stačí vyrazit na procházku a všude najdete nějaký zapomenutý kout, kde jsou. Jen si musíte pospíšit, protože až poprvé přemrznou, už je nepůjde použít. Aby vydržely nejméně do Vánoc, musíte natrhat ty pevné a vyzrálé.

Jak uchovat šípky

Šípky můžete na výrobu dekorací nechat na větvičce, ale klidně je lze i odstřihnout a pracovat s nimi jako s korálky. Jestliže je necháte bez jakéhokoli ošetření doma, začnou usychat a měnit barvu. Když je necháte venku ve vlhku, začnou měknout a postupně hnít. Proto byste měli šípky vždy ošetřit. Skvělý je na to bezbarvý lak ve spreji, kterým dekorace přestříkáte. Lak šípky dostatečně zakonzervuje a doma vydrží klidně i celou zimu, venku na dešti pak jistě do výměny za vánoční výzdobu.

Věnec ze šípků

Velmi efektní je věnec z ostříhaných šípků. Potřebujete základ na věnec, pár větviček jehličnanu, dostatečné množství šípků, vázací drát a tavnou pistoli. Základ věnce nejdřív pokryjte větvičkami jehličnanu, které připevněte vázacím drátem. Cílem je udělat šípkům základ, pod kterým neprosvítá materiál věnce. Pak vezměte tavnou pistoli a jeden po druhém šípky na věnec nalepte. Pokud má viset venku, je nezbytné ho nastříkat bezbarvým lakem!

Foto: Jakub Jurdič

Věnec vypadá hezky i bez dalšího zdobení – počítejte s tím, že spotřeba šípků je poměrně velká, musíte zakrýt částečně i boky, aby byl efekt dokonalýFoto: Jakub Jurdič

Šípkové srdce

S šípky si můžete vyhrát a nalepit je na dřevěnou desku nebo na karton, do tvaru srdce. My jsme jako základ vyrobili dřevěnou desku z dřívek na podpal, ale můžete použít i prkno, sklo, karton nebo třeba kuchyňské prkénko. Na něj si podle šablony lehce tužkou nakreslete tvar srdce a tavnou pistolí nalepte kousky větviček jehličnanu. Teprve na něj pak naaranžujte a nalepte větvičky s šípky.

Pro efekt můžete kolem srdíčka udělat třeba zlaté nebo stříbrné tečky barvou. A v konečné fázi, až budete mít dolepeno, celé srdce opět ošetřete bezbarvým lakem.

Foto: Jakub Jurdič

Srdce můžete použít jako obrázek a pověsit nebo opřít o stěnuFoto: Jakub Jurdič

Šípky za oknem

Místo věnce na dveře i na zeď místo obrázku lze umístit okénko s šípky. Na jeho výrobu můžete použít kupovaný rámeček nebo ho vystřihnout z kartonu. Můžete si ho vyrobit i slepením palivových dřívek – to necháme na vás. K rámečku pak tavnou pistolí nalepte větvičky s šípky. Lepidlo je lepší nanést na plody, nikoli na větvičky, protože to bude lépe držet.

Foto: Jakub Jurdič

Na větvičkách nechejte i lístky, i když ty začnou postupně opadávat. Počítejte s tím a nalepte větviček a plodů dost, aby i potom vypadalo okénko dobře. Pokud by vám pak přišlo moc holé, můžete dolepit větvičky jehličnanu nebo sušené květinyFoto: Jakub Jurdič

Svícen s šípky

Pokud si při výrobě dekorací moc nevěříte, můžete svazkem šípků nazdobit alespoň svícen. Stačí je pevně svázat vázacím drátkem a ten pak ovázat stužkou. Svazek můžete na svícen nalepit, ale také přivázat stužkou nebo barevným drátkem.

Foto: Jakub Jurdič

Jednoduchý svazek šípků promění ve svícen i obyčejnou zavařovací sklenici nebo jinou skleněnou nádobuFoto: Jakub Jurdič

Do vázy i do květináče

Šípky, zvlášť pokud se vám podaří ustřihnout delší větvičky, jsou krásné samy o sobě, ani je nemusíte nijak vázat nebo z nich něco vyrábět. Ve vhodné váze budou vypadat skvěle s listy i poté, co opadají. Větvičky můžete zapíchat i do aranžovací hmoty v květináči – pak je lze ohnout a doplnit třeba jehličím. V obou případech poslouží šípky jako dekorace na stůl nebo parapet.

Foto: Jakub Jurdič

Dekorace z šípků nevyžaduje žádnou velkou práci. Pokud seženete dost dlouhé větvičky s velkými a hezky vybarvenými plody, stačí je dát do vázy nebo květináče a je hotovoFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Související témata:

Načítám