Hlavní obsah

Podzimní pobyt na zámku: Máme 7 tipů, kde si odpočinete!

Foto: bbernard, Shutterstock.com

Foto: bbernard, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sychravý podzim se blíží a my vám ho chceme zpříjemnit. Dopřejte si královský pobyt na některém českém zámku. Přespíte v historických komnatách, zaskočíte si na masáž a navštívíte zajímavá místa v okolí.

Článek

Chcete poznat zajímavá místa v České republice, nasát historickou atmosféru, dopřát si wellness a lázeňský relax a přespat v pohádkových komnatách? Zkuste prožít pár dní na zámku. Představíme vám sedm zajímavých tipů, kam můžete vyrazit třeba na prodloužený víkend a dobít tu před zimou baterky. A jestli po noclehu v královských peřinách vyrazíte do okolí na podzimní vlastivědné výlety, nebo zůstanete v zámku a budete užívat jeho služeb, to už záleží jen na vás.

1. Zámek tří císařů Zbiroh

Láká vás představa, že byste spali v komnatách, kde pobývali císařové Karel IV., Zikmund Lucemburský a Rudolf II. anebo slavní umělci Alfons Mucha či Ema Destinnová? Pak vyrazte do novorenesančního hotelu v okrese Rokycany. Původní hrad ze 13. století byl přestavěn na zámek a od roku 1958 je chráněn jako národní kulturní památka – mimo jiné tu najdete nejhlubší hradní studnu v Evropě.

Foto: Spa.cz

Na zámku ve Zbirohu se budete cítit královskyFoto: Spa.cz

2. Barokní perla Liblice

Krásný barokní zámek v okrese Mělník dnes patří pod správu Akademie věd ČR, a proto se tu konají i mezinárodní konference. Určitě tu však nemusíte jen konferovat: ubytujte se v pokojích s historickým nábytkem a vyrážejte na výlety po krásném okolí – třeba na čtyřkolkách nebo na koních ze zámecké jízdárny. Pobavit se můžete i jízdou zručnosti na obřím traktoru.

Foto: kasakphoto, Shutterstock.com

U liblického zámku je rozlehlý park, jehož součástí je přírodní rezervace Slatinná loutkaFoto: kasakphoto, Shutterstock.com

3. Novogotický zámek Herálec 

Národní kulturní památku najdete na Vysočině ve stejnojmenné obci v okrese Havlíčkův Brod. Pokud hledáte romantiku jako z filmové pohádky, zkuste to tady – stylové vybavení pokojů vás chce přenést zpět do dob zámožných hradních pánů a šlechticů. Můžete si zaplavat v bazénu pod klenutým stropem, projít se v anglickém parku z 18. století nebo si užít památek: nedaleko je Betlém v Hlinsku v Čechách či slavný poutní kostel na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou.

Foto: Spa.cz

Herálecký zámek má jednu z největších sbírek francouzských vín z oblasti Bordeaux v ČeskuFoto: Spa.cz

4. Lovecký zámek Lužec

Za odpočinkem můžete na podzim utéct také do Krušných hor – jen malý kousek od Karlových Varů najdete stylizovaný lovecký zámek českého krále Karla IV. s autentickými středověkými interiéry. Stavba pochází ze 14. století a kdysi prý sloužila i jako laboratoř císaře Rudolfa II., který zde pracoval na vynálezu elixíru věčného mládí. Dnes nabízí blahodárné procedury i vlastní vodu z léčebného pramene.

Foto: DmitrySteshenko, Shutterstock.com

Okolí Lužce nabízí mnoho výletů jak do hor, tak do nedalekých Karlových Varů za kolonádou či historií Becherovky. Zajímavé exkurze jsou i ve známé porcelánce Thun v Nové RoliFoto: DmitrySteshenko, Shutterstock.com

5. Zámek Kamenný Dvůr Kynšperk

A v Karlovarském kraji ještě zůstaneme, neboť do Kynšperku nad Ohří v okrese Sokolov zve k návštěvě zrekonstruovaný pozdně barokní zámek. Současnou podobu dostal až roku 2004, kdy byl dostavěn a restaurován podle historicky doložených materiálů. Nabízí nejen stylové ubytování, ale i prohlídky pro turisty. Až se dost prohřejete ve wellness, vyjeďte do okolí. Nedaleko je Loket, jehož historické centrum si zahrálo v bondovce Casino Royale (2006) a místní hrad je chloubou středověkého stavitelství.

Foto: Chateau Kynšperk

Kynšperský zámecký park s pohřební kaplí je chráněn jako památka a najdete zde i daňkyFoto: Chateau Kynšperk

6. Krčský zámek

Zrekonstruovaný novogotický zámek stojí v Praze 4 na místě tvrze původem z 13. století. V současné době se jmenuje Château St. Havel a je v něm hotel s anglickým parkem, několika rybníky i golfovým hřištěm. Můžete odsud vyrážet do metropole a pak se vracet do klidu wellness procedur.

Foto: Chateau St Havel

Zámeckou restauraci řídí známý televizní kuchař Ondřej Slanina a pořádá tu i kulinářské workshopyFoto: Chateau St Havel

7. Lázně Vráž

Lázeňský komplex v okrese Písek sídlí v prostorách novogotického zámečku. Roku 1881 byl přestavěn na místě staršího vyhořelého zámku a v roce 1936 se z něj stalo sanatorium, které využíval i wehrmacht jako ozdravovnu pro vojáky s plicními chorobami. Dnes zde kromě relaxačních a zkrášlujících procedur nabízejí i léčebné úkony pro potíže nervového a pohybového ústrojí.

Foto: lazne-vraz.cz

V okolí sanatoria je ráj milovníků historie: Zvíkov, Orlík, Hluboká, Blatná, Písek...Foto: lazne-vraz.cz

Reklama

Načítám