Hlavní obsah

9 důvodů, proč se těšit na podzim

Foto: Nadya Korobkova, Shutterstock.com

Foto: Nadya Korobkova, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horka k padnutí vystřídala chladnější rána. Dříve se stmívá a podzim už je zkrátka na dohled. A s ním přichází i pochmurnější nálada. Ale nevěšte hlavu. Existuje celá řada důvodů, proč se na nastávající období těšit, a také řada způsobů, jak si ho zpříjemnit. Tady jsou!

Článek

Podzim nemá moc lidí v oblibě. Změny počasí a krátící se dny s sebou totiž často přinášejí únavu, skleslost a podrážděnost. Tyto negativní emoce jsou bohužel nakažlivé a šíří se jako mor v podobě splínů a melancholické sklíčenosti. Jenže podzimu bychom neměli zase tolik křivdit. Je s ním totiž spojeno i dost příjemných radovánek a rozhodně má co nabídnout.

1. Barevná dýňová sezona

Miska teplé dýňové polévky je v chladnějších dnech skoro jako pohlazení od maminky. Populární zelenina navíc svou zářivou barvou připomíná letní sluníčko. Sezona dýní je proto jedním z důvodů, proč podzim milovat. Začíná už na konci srpna a trvá přibližně dva měsíce. Dýně teď budete vídat na každém rohu, navíc je dostanete za příznivé ceny.

V kuchyni se opravdu vyřádíte. Kromě polévky vyzkoušejte například dýňové placky, pyré nebo třeba krémovou omáčku na těstoviny. Otestovat můžete i různé druhy této zeleniny – v Česku seženete dýni špagetovou, muškátovou, máslovou nebo hokkaido.

Foto: Remistudio, Shutterstock.com

Sezona dýní je plná barev a skvělých zdravých jídelFoto: Remistudio, Shutterstock.com

2. Oslavy burčáku i nového vína

Podzim je ideální období pro milovníky vína. V jeho průběhu se totiž koná mnoho akcí, které jsou pro ně jako stvořené. Vinaři sklízejí hrozny a předhánějí se, kdo nabídne lepší burčák. Na vinobraních, tedy slavnostech vína, předvádějí své skvosty z předchozích sklizní a v půli listopadu nabídnou i první mladá vína. A na vašich bedrech leží příjemný podzimní úkol – okoštovat. Sklenka či dvě zmírní příznaky smutků a zlepší náladu.

3. Čas na lenošení

Zatímco v létě byla za hezkého počasí škoda někam nevyrazit, na podzim si konečně pořádně odpočinete. Lenošení je povoleno. Komu by se chtělo ven, když je počasí tak nestálé? Tento čas vybízí zalézt si pod peřinu s knížkou nebo si pustit oblíbený film či seriál. Když navíc přidáte šálek dobrého čaje a zapálíte svíčku, navodíte tu správnou lenivou atmosféru.

Foto: Raisa Kanareva, Shutterstock.com

Když je venku tma nebo chladno, zůstaňte doma s milou knihouFoto: Raisa Kanareva, Shutterstock.com

4. Pohyb na čerstvém vzduchu

Ochlazení přeje také sportovcům. Dokud nezačne častěji pršet, je vhodná doba nazout běžecké boty a vyrazit s větrem o závod. Nemusíte se totiž bát, že kvůli vysokým teplotám někde zkolabujete, a na druhou stranu ještě není úplná zima. Nepadnete tak vedrem ani neumrznete – zkrátka ideální běžecké a chodecké podmínky.

5. Čarovná příroda

Na podzim se příroda vzpamatovává z tropického léta a prostřednictvím nádherných scenerií ukazuje, co všechno je v jejích silách. Krásně zbarvené listy při procházce příjemně šustí pod nohama a poslední zbytky sluníčka kontrastují s mlhavým oparem. To pravé pro romantiky! Po procházce chladnou přírodou si navíc zasloužíte šálek výborného čaje či kávy. K tomu se skvěle hodí jablečný koláč – moučník pro podzim jako stvořený.

6. Návrat ztracené hodiny

Dobrá zpráva pro všechny spáče. Už v noci 28. října to přijde! Díky změně letního času na zimní se ručička posune z 3:00 na 2:00. A to znamená o hodinu delší spánek. Znáte lepší lék na podzimní depresi než možnost poležet si ráno déle v posteli?

7. Pravá doba jít do zoo

V období prázdnin se v zoo dveře netrhnou. Jedná se totiž o jeden z obzvlášť oblíbených cílů výletníků. Jenže tropické dny, kterých bylo letos požehnaně, neprospívají ani návštěvníkům, ani zvířatům. Ta většinou jen líně polehávají ve stínu. Zato na podzim se jim uleví. Ve výbězích je hned veseleji a vy byste si to neměli nechat ujít.

8. Módní dny

V létě většina lidí usiluje spíš o to, aby toho na sobě měli co nejméně, takže není moc velký prostor pro zajímavé kreace. Milovníkům módy to bohatě vynahrazuje podzim. Svršků přibývá a s tím i možností vymýšlet zajímavé outfity. V kurzu je hlavně vrstvení.

9. Konec důkladného holení 

A na závěr jedna výhoda podzimu, kterou ocení především dámy. Přichází čas zahalování, takže odpadá starost o dokonale oholené nohy. Případné chloupky hravě skryjí kalhoty, dlouhá sukně nebo punčocháče.

Tak vidíte. Že ono to nakonec nebude tak zlé? Každé roční období má něco do sebe. Nebuďte tedy vůči podzimu nepřátelští a užijte si naplno vše, co nabízí.

Které roční období je vaše nejoblíbenější?

Reklama

Načítám