Hlavní obsah

Tenhle určitě poletí! Návod, jak vyrobit vlastního draka

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Aktualizováno

Když neprší a trochu fouká, můžete jít s dětmi pouštět draka. Poradíme vám, jak takového tradičního papírového vyrobíte. Když dodržíte pár zákonitostí, poletí jako s větrem o závod.

Článek

Pouštění draků je zábava stará víc než dva tisíce let a původně pochází z Číny. Tato typicky podzimní kratochvíle je stovky let oblíbená i v našich končinách. Poslední dobou ovšem čím dál víc rodičů a dětí dává přednost koupeným barevným drakům. Je to sice pohodlnější, ovšem vlastnoručně vyrobený bude ve vzduchu plachtit jako originál. Dobře, není to záležitost na deset minut a chce to trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Ze všeho nejdřív se vydejte do hobby marketu pro dva dřevěné hranoly 4 x 4 milimetry v metrové délce (jeden vyjde na zhruba 12 Kč). Přiberte ještě tenký, ale pevný provázek, nejlépe režnou nit (špulka stojí asi 40 Kč). Stěžejní je také papír. My jsme použili tenký balicí, ale nejlepší je poloprůsvitný modelářský (koupíte ve specializovaných e-shopech nebo obchodech). Na dračí ocas bude stačit obyčejný krepák v několika barvách. Pokud nemáte děti školou povinné, obstarejte si ještě úhloměr.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Všechno potřebné máte pohromadě a můžete se pustit do díla. Dřevěné tyčky uřízněte na délku 75 a 60 centimetrů. Zhruba dva centimetry od všech okrajů udělejte nožem asi milimetrový zářez po celém obvodu. Chce to ostrý nůž a opatrnost, ať se nezraníte!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Na delší tyčce odměřte 25 centimetrů a pomocí druhé vytvořte kříž. Nití nebo tenkým provázkem spojte obě základny k sobě. Dbejte na to, aby svíraly pravý úhel. Spoj případně zakápněte lepidlem nebo ho omotejte izolepou.

Vzniklý kříž propojte po obvodu nití. Několikrát obtočte na jednom konci (v pracně vyrobených zářezech) a postupně spojte všechny vrcholy. Utahujte pevně a pořád hlídejte, aby zůstal zachovaný pravý úhel, tyčky by se rovněž neměly prohýbat ani jinak křivit. Drak se pomalu rýsuje, polovinu výroby už máte za sebou…

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Základ draka položte na papír a obkreslete. Obstřihněte s dvoucentimetrovým okrajem. Špičky ve vrcholech sestřihněte v místě, kde je navázaná nit. Teď je chvíle na ozdobení. Na papír namalujte nebo nalepte, co je libo, jen mějte na paměti, aby to draka příliš nezatížilo.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Kostru draka položte na rubovou stranu papíru. Ten přehněte přesně kolem natažené nitě po celém obvodu. Pokud nitě nikde nedrhnou, zalepte okraje izolepou nebo lepidlem. Spoj se může vlnit, což by ale nemělo vadit. Soustřeďte se na přesné přehnutí a ve vrcholech papír začistěte.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Už jste skoro u konce, ovšem je tu jedna z nejdůležitějších fází: vyvážení. V prvé řadě oba konce kratší základny spojte nití a přidejte přibližně 20 centimetrů. Jeden konec nepřipevňujte napevno, možná ho ještě budete posouvat. Stejně postupujte i na delší straně draka.

V místě, kde se nitě spojují, je chyťte do prstů a posouvejte tak dlouho, až budou svírat pravý úhel. Když takto přidržujete draka v překřížení nití, druhou rukou si položte na podložku úhloměr a označte 25 až 30 stupňů. To je náklon draka, který potřebujete. Zároveň však musíte udržet pravý úhel v překřížení nití. V tom je ten vtip!

Jakmile najdete ten správný bod, zafixujte ho kouskem izolepy, protože právě v něm je třeba udělat pevný uzel a na něj napojit nit, na které budete draka pouštět. A máte vyhráno!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Teď už jen vyrobíte ocas. Nastříhejte si dvacet, ale i třicet různobarevných proužků krepového papíru o velikosti zhruba 15 x 10 centimetrů, uprostřed je stáhněte a navažte na nit v rozmezí přibližně 15 centimetrů. Nakonec nit pevně přivažte ke spodnímu cípu draka. Celkově by měl ocas mít dva až dva a půl metru. Dodejme, že není jen na ozdobu, nýbrž při létání udržuje směr.

Pokud vás tvoření ještě neomrzí, tak zkuste s dětmi vyrobit světelnou ozdobu do okna z košíčků na muffiny nebo na zimu nachystejte krmítko pro ptáčky z PET láhví, papíru nebo z kokosu.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Dráček, v našem případě puntíkáček, je na světě. A jde se ven! Ještě zbývá vybrat správné místo, kde nejsou vysoké stromy ani dráty elektrického vedení. Tak šťastný let!

Reklama

Načítám